SKAM – serien som tagit hela norden med storm

Eva-och-Noora-678x381

FOTO: NRK

Serien som har tagit hela Norge med storm har äntligen premiär för den svenska tv-publiken. Här i Norge är serien inne på sin tredje säsong, och tro mig; det blir bara bättre och bättre!

Skam kretsar kring kompisgänget Noora, Vilde, Sana, Chris och Eva som går på gymnasieskolan Hartvig Nissen i Oslo. I varje säsong är det en specifik huvudperson i gänget som står i centrum för handlingen. I första säsongen får vi följa Eva och hennes förhållande med Jonas under deras första tid på ”Nissen”. Därefter skiftar fokus till hennes kompis Noora (en säsong du inte får missa!) och i säsong tre står för första gången en manlig karaktär i fokus: 16-årige Isak.

Serien fullständigt kryddas med alla de typiska stereotyperna från ens egna skoltid; pluggisarna, de coola tredje års killarna, de snygga och populära tjejerna, de osäkra och så vidare.

Läs också: Det blir en fjärde säsong av SKAM

Det är en resa som speglar den norska ungdomens vardag, hur det är att växa upp i världens minsta huvudstad i en tid där sociala medier tar större och större plats. Känslorna är intensiva för de nästan vuxna tonåringarna och igenkännes faktorn är hög, spelar ingen roll om du är född på 80- eller 90-talet, man känner igen sig oavsett.

Dessutom kan tittaren följa alla karaktärerna på instagram och Facebook. I Norge har serien sänds som korta minut-avsnitt, som har släppts precis när som helst på dygnet. I slutet av veckan har alla de korta avsnitten klippts ihop till  ett 30 minuters program.

Ett par ting du bör veta som svensk:

 

Ja, kollektivboende är vanligt i den norska huvudstaden. Här har serieskaparna träffat mitt i prick! I alla kollektiv finns det följande personer; den som alltid smiter undan städningen, den som snor mat från de andra och den som bjuder in till ”vors” (norskt slang för förfest) utan att ta hänsyn till de andra som bor i under samma tak.

Russetiden är det största du kan vara med om, om du frågar en 18-åring i Norge. Glöm de vita studentmössorna, här köper vi bussar till miljontas kronor, springer omkring i röda overaller, dricker så mycket du bara kan och drar på russeträffar runt hela landet. Allt pågår i slutskedet av tredje året på gymnasiet och når sin kullmen på självaste nationaldagen; 17 mai! Traditionen är orubblig och framför allt gammal, alla har varit russ…

Hela första och andra säsongen kan du se på SVT Play och på fredag finns även den tredje säsongen tillgänglig. Se till att ha texten på, för serien innehåller ett mycket snabbt (och rart) språk!

 

Sebastian Håkansson

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Senaste nytt

Veckans biorecension: Ghost in the Shell

Veckans biorecension: Ghost in the Shell

När den japansk animerade science fiction-filmen Ghost in the Shell nu stöps om i spelfilmsformat är det på både gott och ont. Originalfilmen styrktes av ett högintressant manus, där de futuristiska huvudkaraktärerna brottades med filosofiska frågor om vad det egentligen innebär att vara människa. Nyversionen stärkts av urläckra actionsekvenser och visuellt hänförande miljöer, men manuset känns ofullständigt.

Filmtopp recenserar ”The Great Wall”

Den kinesiska filmindustrin och Hollywood har med The Great Wall gjort en gemensam ansträngning att göra en film som fungerar lika bra på båda marknaderna. Trots att den mycket välrenommerade regissören Yimou Zhang sitter i regissörsstolen, har ansträngningen inte resulterat i mer än en hyfsad popcorn-rulle. Vilket i och för sig inte är rakt igenom dåligt, men det känns som att detta hade kunnat bli mycket bättre.
Vårt mål är att belysa alla aspekter av filmbranschen för våra läsare, från idé till biopremiär, från Blu-ray till restaurering, från smalt till kommersiellt. För Filmtopp.se är det viktigt att få berätta om både nya talanger och begåvningar i lika hög grad som vi hyllar gamla mästare. Bra film kommer från alla världens hörn och Filmtopp.se:s vision är att sprida den kunskapen vidare till hela publiken. Ur ett helhetstäckande perspektiv levererar Filmtopp.se ett blandat innehåll bestående av recensioner, intervjuer, filmnyheter och listor både för att vägleda, underhålla och inspirera våra läsare. På Filmtopp.se ska det vara lätt att navigera, utan en massa överflödiga funktioner vars mål är att bedriva försäljning. Hos oss är läsaren och filmen i fokus.

Håll dig uppdaterad med oss på Filmtopp - prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev!