”Dröm vidare” – en debut som lovar gott inför framtiden.

dröm-vidare-678x381

Film: Dröm vidare (2017)
Regi: Rojda Sekersöz
Manus: Johanna Emanuelsson
Med: Evin Ahmad, Ella Åhman, Gizem Erdogan, Segen Tesfai, Malin Persson m.m.
Genre: Drama
Speltid: 1 h 32min

Långfilmsdebutanten Rojda Sekersöz levererar en både gripande och rolig coming of age-historia, om en ung kvinnas kamp med att hitta sig själv och sin rätta plats i samhället. Trots ett stundtals vacklande tempo är det en debut som imponerar.  

Filmen börjar med att den unga kvinnan Mirja (Evin Ahmad) släpps fri från fängelset. Väl utanför grindarna väntar lillasyster (Ella Åhman) och kompisgänget, som alla är fullständigt lyriska över att Mirja är ute. Tillsammans drömmer de om att resa till Montevideo och Sydamerikas varma stränder, bort från Sverige och alla problem. Problemet är att de inte har några pengar.

Väl på plats i den grå och betongrika förorten, där filmen mestadels utspelar sig, målas Mirjas svåra liv upp. Å ena sidan har hon sina kriminella kompisar, som hon älskar men som innebär problem, å andra sidan har hon en ensamstående, svårt sjuk mor som vill att Mirja ska ändra sin livsstil. Mirja själv vet inte riktigt vad hon vill. Hon får jobb på ett hotell, men lyckas ändå inte hålla sig borta från trubbel. Mest av allt vill hon bara känna sig behövd och älskad.

Dessa svenska filmer kommer på bio i år

Inledningsvis står filmen och trampar vatten. Första kvarten sitter jag och skruvar på mig i salongen, undrande var historien ska ta vägen. Dock visar det sig snart vara ett stilistiskt knep eftersom små fragment av Mirjas personlighet portioneras ut allteftersom, under olika vändpunkter filmen igenom. En sådan vändpunkt äger rum när Mirja konfronterar sin mor, i en av filmens mest gripande scener, och slutligen får utlopp för sina tvistade känslor.

Rojda Sekersöz rör sig säkert bland höghus, kullersten och lekplatser och lyckas iscensätta flera emotionella scener, präglade av tragik samtidigt som de lyckas underhålla. Under de stunder där Mirja samtalar med sin chef på hotellet där hon jobbar, levereras flera one-liners son får biopubliken, inklusive undertecknad, att brista ut i skratt. Framgångsreceptet stavas Evin Ahmad, som lyckas göra Mirja mänsklig genom att hitta rätt ton av humor och värme mitt i all misär. Tillsammans med unga Ella Åhman, som spelar Mirjas trotsiga men djupt osäkra lillasyster, är hon filmens stora utropstecken.

I slutskedet händer det mycket på samma gång. Regin blir här en aning inkonsekvent och tappar fokus, vilket resulterar i att tempot i berättandet vacklar till. Vidare leder detta till att filmens slutkläm är slår inte lika hårt som förväntat. Hur som helst återhämtar sig Sekersöz i tid och levererar en oerhört vacker avslutande scen.

Sammantaget är Dröm vidare en debut som lovar gott inför framtiden. Regissören Rojda Sekersöz har skapat ett skickligt karaktärsporträtt om en människa på glid utanför samhällets ramar och dennes resa mot att försonas med sig själv. Här presenteras kollisionen mellan omgivningens förväntningar kontra egna mål och drömmar på ett fräscht och underhållande sätt som känns ytterst aktuellt idag.

betyg_3_5

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Senaste nytt

Veckans biorecension: Ghost in the Shell

Veckans biorecension: Ghost in the Shell

När den japansk animerade science fiction-filmen Ghost in the Shell nu stöps om i spelfilmsformat är det på både gott och ont. Originalfilmen styrktes av ett högintressant manus, där de futuristiska huvudkaraktärerna brottades med filosofiska frågor om vad det egentligen innebär att vara människa. Nyversionen stärkts av urläckra actionsekvenser och visuellt hänförande miljöer, men manuset känns ofullständigt.

Filmtopp recenserar ”The Great Wall”

Den kinesiska filmindustrin och Hollywood har med The Great Wall gjort en gemensam ansträngning att göra en film som fungerar lika bra på båda marknaderna. Trots att den mycket välrenommerade regissören Yimou Zhang sitter i regissörsstolen, har ansträngningen inte resulterat i mer än en hyfsad popcorn-rulle. Vilket i och för sig inte är rakt igenom dåligt, men det känns som att detta hade kunnat bli mycket bättre.
Filmtopp.se är en av Sveriges största filmsajter, med rötterna i Kalmar. Ur ett helhetstäckande perspektiv levererar Filmtopp.se ett blandat innehåll bestående av streamningstips, bioaktuella recensioner, intervjuer, filmnyheter och listor både för att vägleda, underhålla och inspirera läsaren. Här hittar du filmtipset för kvällen .

Håll dig uppdaterad med oss på Filmtopp - prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev!