Bra bröllopsfilmer

Bra bröllopsfilmer

På sommaren kommer inte bara semester, utan även en hel del obligatoriska måsten… Fastrar som fyller år, barn som har dop, konfirmationer, studenter och alla dessa bröllop.

Det är därför ett måste för oss på Filmtopp att bejaka denna högtid, som både på gott och ont präglar våra sommardagar och kvällar. Vi gör det med att lista bra bröllopsfilmer.

Ur ett rent dramaturgiskt perspektiv kan genren tyckas vara tacksam att arbeta med. Förhållanden ställs mot sin spets, skelett kommer fram ur garderoben och karaktärer frågar sig själva vad som är rätt svar på den stora frågan. Men genren är även en plåga, eftersom de flesta bröllopshistorierna har gjorts och det kan till och med kännas som att vi sitter fast i en reproduceringsloop.

Men det finns undantag som bekräftar regeln. Om du som jag har svårt med vett och etikett, kom i rätt stämning med dessa filmer:

Wedding Crashers (2005)

I Wedding Crashers får vi följa bluffmakarna Jeremy och John, som fördriver sin fritid med att nästla sig in på bröllop för att ragga på brudar. En stöt kräver noggrann planering och att radarparet lyckas bygga falska, men trovärdiga, identiteter. Trots den kluriga uppgiften, har de aldrig misslyckats.

Enligt dem är ingen kvinna så mottaglig för ny kärlek som på sin väninnas bröllop. Fast det damerna inte har en aning om, är att John och Jeremy bara vill ligga med dem. Men hela deras jargong skulle ställas inför ett svårare uppdrag när John förälskar sig i en förlovad kvinna och hon bjuder över dem till hennes familjs sommarstuga inför hennes annalkande bröllop. Hur länge kan de ljuga om vilka de är?

Wedding Crashers må vara en konventionell dramaturgisk upplevelse, men är en av 2000-talets roligaste filmer. Owen Wilson och Vince Vaughn har en unik kemi och glänser som diamant i sina roller.

Corpse Bride (2005)

Victor ska gifta sig med en person han inte vill vara med, och stakar därför sig. Under bröllopsrepetitionerna beger han sig iväg till skogen för att repetera på sina löften. Där råkar han, med sina välvalda ord, väcka en död kvinna till liv. Victor ger henne sin bröllopsring och hon tar med honom på ett äventyr ner i sin värld, nämligen dödsriket.

Fantasyregissören Tim Burtons film Corpse Bride tar med oss på en unik resa, som pyntas med en än mer speciell kärlekshistoria. Burtons fantasi har förmodligen aldrig varit så här stor, och rent estetiskt är Corpse Bride hans häftigaste. Ett måste för filmälskaren.

Bridesmaids (2011)

Annies liv är en röra. Hon driver ett konditori, som går uruselt och lyckas inte hitta rätt på mansfronten. När hennes

bästa vän Lillian berättar att hon ska gifta sig med en rik bankir och frågar ifall Annie vill vara hennes brudtärna tackar hon genast ja. Men snart får hon konkurrens om hedersplatsen av Helen, en annan vän till Annie, som kostar på sig dyra ceremonier och välvalda presenter.

Annie är inte alls lika organiserad Helen, och gör allt i sin makt för att ge Lillian ännu bättre upplevelser. Men hennes spontanitet gör bara hennes position mer hotad och slutligen hennes och Lillians vänskap illa.

Bridesmaids är en hysterisk och i många fall bisarr komedi, som handlar om hur långt vi är villiga att gå för vänskap. Filmen är banbrytande och viktig eftersom den låter sina kvinnliga karaktärer vara lika sexistiska och grisiga och, ja, patetiska, som vi ständigt ser män vara.

Dessa var mina tips på bröllopsfilmer. Är du som jag alltid ute i sista minuten och vilsen när det kommer till att ge din nära och kära den obligatoriska gåvan? Tur det år 2017 och finns enkla sidor med tips på bröllopspresenter. Det räddade mig alldeles nyligen..

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.