Vi mötte gänget bakom Solsidan

Pressdagen är lång och det är ett spänt och peppat Solsidan-gäng som Filmtopp möter i en lokal vid Hötorget i Stockholm. Kavajer och långklänningar är det som gäller och morgonsoffor varvas med fina loger som snart kulminerar i en första visning av den nya filmen, Solsidan, som blev färdiginspelad i somras.

Solsidan beskrivs som en fördjupning i de karaktärer och historier som figurerade i den enorma tv-succén vi har fått följa i hela fem säsonger. Det är en film som givetvis innehåller en stor dos humor men även en hel del dramatik i form av besvärligheter som otrohet och sjukdomsfall. Till den redan väletablerade ensemblen har vi nytillskott som Henrik Schyffert, Frida Hallgren och Sven Wollter.

Hur har resan från tv-serie till vita duken varit?

– Måns Herngren och jag har jobbat tillsammans mycket innan och han har också regisserat en hel del Solsidan-avsnitt, så att kunna vara två i den här processen har varit väldigt skönt. Vi ställer ganska olika frågor och kan syna varandra. När jag är framför kameran är det han som tar beslut, är han och rekar i Skåne provfilmar jag i Stockholm och sådär, det har varit underlättande, säger regissören Felix Herngren som också spelar karaktären Alex.

Felix berättar också att det har varit skönt att jobba med ett så tryggt team. Redan från start har de vetat att det här är komiker och skådespelare som är väldigt snabbtänkta. Därför har en hel del rum för improvisation funnits med. Sedan passar Felix bollen vidare till sin bror.

“Det är ganska absurt”

– Inför varje säsong spånar vi en massa storys som vi vill inkludera i serien men många hinns inte med. Ett 22-minutersavsnitt brukar utspela sig inom loppet av en vecka ungefär och de där stora livskriserna kan ta flera år, så att kunna borra in sig rejält och sen skruva och pilla jäkligt länge har varit kul, säger Måns.

De nyinkluderade skådespelarnas väg in i Solsidan-universumet har också gått sömfritt. Frida Hallgren och Henrik Schyffert spelar två nya flammor till klassiska Solsidan-karaktärer och de tycker båda att det kändes bra att komma in i ett gäng som redan var väldigt inkörda och duktiga på sitt.

– Det har verkligen varit en ära att få vara med. Jag har fått scener med alla karaktärer vilket är väldigt tacksamt och att se till exempel Alex komma fram till en med sin rutiga skjorta i verkligheten blir ju som att helt plötsligt gå in i tv:n ungefär, det är ganska absurt, säger Frida.

Har ni några särskilda minnen som sticker ut från inspelningsdagarna?

– Det har ju varit väder och vind som helt klart spelat en stor roll, säger Malin Cederbladh som spelar Anette och fortsätter. Vi har en ganska påkostad och stor scen nere i Torekov där vi hade säkert hundratals statister och när vi var där så fullkomligt öppnade sig himlen och det blev becksvart och spöregn. Så det var ju ganska oroande men det löste sig till slut ändå. Men det kanske var lite jobbigare för Mia och Henrik som fick vara så pass mycket i naturen på grund av sina tältscener.

Sven Wollter och Johan Rheborg skrattar åt samma minne.

– Ja, det finns en scen där jag ska hoppa naken från en Torekovbrygga och det var så otroligt mycket planering inför det. Det snackades stuntmän och torrdräkter och provbad och alla var jättenervösa. Kanske var försäkring och sådant inblandat, jag vet inte riktigt. Men jag tänkte att det här löser jag väl själv för fan, jag har hoppat från bryggor innan. Så jag gjorde ett riktigt jättekliv ned i det iskalla vattnet där som ett statement och visst överlevde jag. Det är bra med planering men lite gränser måste ju finnas, säger Johan Rheborg. 

jj

Ingen av er har sett filmen än. Hur är förväntningarna?

– Vi är alla jättetaggade! Men att se något för första gången på stor duk är alltid lite jobbigt. Så många frågor ploppar upp. Är jag bra? Är filmen bra? Hur ser jag ut? Visst är det tråkigt att just den där celluiten råkade komma med i bild? Och så vidare, men till slut får man bara försöka se det utifrån och ta det med lite avspänning och distans. Så får alla andra som ser filmen ha sina åsikter för det har de alltid ändå, säger Mia och verkar få medhåll från resten av ensemblen.

– Det är klart att man känner sig kaxig just nu men när man väl sitter där så är det mer nervöst, men det är jättespännande och roligt verkligen, säger Josephine.

Henrik Schyffert har också höga förväntningar, och lägger likt Mia in en pik mot vad han tänker om övriga Sveriges kommande reaktioner:

– Man kan inte riktigt oroa sig för mottagandet. För dels så blir man galen då. Och dels så börjar man göra riktigt kassa val, när man börjar vända kappan efter vinden alltså.

Och till sist då, är det här det sista vi ser från Solsidan?

– Det vet vi faktiskt inte. Det finns väl några halvöppna dörrar. Eller de står kanske på glänt i alla fall, säger Mia och Malin.

Filmen Solsidan har premiär idag 1/12

Vi lottar ut biobiljetter

På fredag har skräck-thrillern ”Mother!” biopremiär med Jennifer Lawrence i huvudrollen.

Ett pars förhållande testas till dess yttersta gräns då oinbjudna gäster anländer till deras hem och avbryter deras lugna tillvaro. Denna psykologiska thriller om kärlek, tillit och uppoffring är skriven och regisserad av Darren Aronofsky (Black Swan, Requiem for a Dream), och i rollerna ser vi bland andra Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Ed Harris och Michelle Pfeiffer.

I ett samarbete med UIP Sverige lottar Filmtopp.se ut 3 x 2 biobiljetter till Mother! Svara på våra två frågor nedan så är du med i utlottningen. Tävlingen pågår till och med fredagen den 29/9.

Klicka här för att delta i tävlingen.

Vinn biobiljetter till American Made

American Made är ett internationellt äventyr baserat på den osannolika (men sanna) berättelsen om Barry Seal (Tom Cruise), en livsnjutande pilot som oväntat rekryteras av CIA för att leda en av de största hemliga operationerna i USA:s historia. I Universal Pictures AMERICAN MADE återförenas Tom Cruise med Edge of Tomorrow-regissören Doug Liman.

Biopremiär över hela landet 25/8.

I samarbete med UIP lottar vi på Filmtopp ut totalt 3 x 2 biljetter till biofilmen. Tävlingen pågår till och med den  23/8.  För att delta i utlottningen vill vi att du besvarar våra två frågor nedan. Lycka till!

KLICKA HÄR FÖR ATT DELTA

Vi har intervjuat självaste MATTHEW MCCONAUGHEY

Matthew McConaughey och Idris Elba i biofilmen ”The Dark Tower”. © 2016 CTMG, Inc. All Rights Reserved.

Imorgon onsdag (16/8) är det premiär för ”The Dark Tower”Filmtopp har fått tre exklusiva intervjuer med filmens stjärnor,  Matthew McConaughey & Idris Elba, samt upphovsmannen Stephen King. Först ut i vår intervjuserie är McConaughey. Del två släpps imorgon med King.

”Mannen i svart flydde över öknen och revolvermannenföljer efter.

Året var 1978 när dessa ord inledde den episka berättelsen om Det mörka tornet, författad av en ung man vid namn Stephen King.

King skulle fortsätta med sitt skrivande och bli en av de mest populära och bäst säljande författare i historien. En modern Charles Dickens, och de två karaktärerna –  den ena klädd i svart, den andra dragandes med en revolver – skulle utvecklas till de centrala figurerna i bokserien Det mörka tornet, ett livsverk som innehåller både böcker, noveller, serietidningar och nu, för första gången, en långfilm.

Mannen i svart gestaltats på bioduken av den Oscarsvinnande skådespelaren Matthew McConaughey. ”Jag spelar en trollkarl som kan byta skepnad”, inleder McConaughey intervjun och berättar om karaktären han spelar, även kallad Walter.

”Han kan resa till olika platser i tiden och påverka olika objekt. Han kan röra till människors psyke med sina ord och rörelser. Han har några kraftfulla krafter, och det är riktigt kul att leka med dessa.

Läs klart den fullständiga intervjun här

Tävla med La La land – perfekt aktivitet för drömdejten!

La La Land tog världen med storm. Nu kan filmen upplevas på en jätteduk med musiken framförd på plats av Stockholm Concert Orchestra under ledning av den finsk-amerikanske dirigenten Erik Ochsner.

I början av mars tillkännagav filmbolaget Lionsgate att de tar sexfaldigt Oscarbelönade (bland annat för Bästa originalmusik) La La Land på världsturné med en livs levande symfoniorkester. Premiären sker på Memorial Day i ikoniska Hollywood Bowl. Turnén fortsätter sedan genom USA och därefter till bland annat Mexiko, Kanada, Storbritannien, Italien, Schweiz, Turkiet och Sverige.

LA LA LAND in Concert – a live-to-film celebration gästar Globen i Stockholm 25:e oktober och den 29:e oktober spelas föreställningen i Scandinavium i Göteborg. Nu kan du vinna 2 biljetter till valfri föreställning genom att tävla med Filmtopp!

I samarbete med Shownight och lottar vi på Filmtopp ut  totalt 3 x 2 biljetter (värde 495 kr styck) till den föreställning som respektive vinnare önskar. För att delta i tävlingen ber vi dig besvara  två frågor nedan och skicka oss en kort motivering om varför just du ska vinna!

Tävlingen pågår till och med onsdagen den 14 juni och vinnarna presenteras  på Filmtopp.

 En av de mest spännande och mäktigaste stunderna när vi gjorde ”La La Land” var när vi musiksatte filmen med en levande orkester. Hundra fenomenala musiker spelade live till bilder i Technicolor och gjorde Justin Hurwitz kompositioner intensivt levande. Det ska bli så roligt att få dela den upplevelsen med en publik, säger Damien Chazelle som både skrivit och regisserat filmen.

Klicka för att tävla här

Sommarens biofilmer – dessa skall du se

Filmtopp ger dig de hetaste filmerna som går upp på bio i Sverige i sommar!

 

Det blir ett brett filmregister att se fram emot, med allt från Christopher Nolans krigsdrama Dunkirk till nyversionen av skräckfilmen It, i vilken vi får se Bill Skarsgård. 

Spana gärna in vår lista med årets bästa filmer – hittills  Vilket äventyr ser du allra mest fram emot i sommar?