Sevärda biofilmer just nu

Sevärda biofilmer

Biosommaren 2018 närmar sig sitt slut, men inte ska du deppa över det. Du har fortfarande chansen att se flera fantastiska filmer på vita duken, där två av dem tillhör årets stora biosuccéer. Vi har granskat den aktuella biotablån närmare och valt ut tre favoriter du absolut inte får missa. Mycket nöje för pengarna!

The Meg

Regi: Jon Turteltaub
Med: Jason Statham, Rainn Wilson, Ruby Rose
Genre: Äventyr, Skräck

Handling:Jonas Taylor har lyckats överleva en attack – av en 21 meter lång haj. När besten omringar en sjunkande undervattenstation måste han ännu en gång konfrontera sin havsfiende.

Sommarens stora hajrulle kommer i december att summeras som en av årets biosuccéer, trots att folk kommer att se den på streamsajter som Dreamfilm och Swefilmer. Jason Statham i duell mot filmhistoriens största haj – Megalodon – är ett slag få actionfantaster vill missa. “The Meg” är gjord med både självdistanserad humor och blodigt allvar. Dessutom har vi här en unik genremix att njuta av: Äventyrsskräck!

Hereditary

Regi:Ari Aster
Med:Toni Collette, Gabriel Byrne, Alex Wolff
Genre: Skräck

Handling:Efter att matriarkatetgår bort, börjar dess sörjande familj upptäcka mörka hemligheter i huset de lever i.

“Hereditary” är årets – om inte 2010-talets – mest hyllade skräckfilm. Toni Collette gör en fullkomligt briljant skådespelarprestation och det snackas febrilt på nätet om att detta kan bli en stark film på 2019:s Oscarsgala. Kan det här vara skräckisen som cementerar genrens plats i finrummet?

 LasseMajas Detektivbyrå – Det första mysteriet

Regi:Josephine Bornebusch
Med:Ester Vuori, Frank Dorsin, Johan Rheborg
Genre: Familj

Handling:Systrarna Hammarabis mystiska bok blir plötsligt stulen från Vallebyskolan, och LasseMaja undersöker händelsen närmare, vilket som är deras första fall någonsin.

Allt för sällan görs det riktigt vassa barn-och familjefilmer. “LasseMaja – Det första mysteriet” är ett av undantagen. Med ett kärleksfullt hantverk av regissören Bornebusch och ett välskrivet manus har vi här en spännande film, som även bjuder på mycket humor – för både barn och vuxna.

Spana in SVT:s ”BRON” och ”Den döende detektiven”

I dagarna får två populära TV-serier premiär på SVT. Läs om de båda produktionerna nedan!

Den döende detektiven – 3 januari

Titel: Den döende detektiven
Premiär: 3 januari
SVT Play
Med: Rolf Lassgård, Helena af Sandeberg, Henrik Norlén Alexej Manvelov m.fl.
Regi: Kristian Petri
Manus: Sara Heldt
Genre: Thriller, drama

Handling:  Lars Martin Johansson, tidigare chef för Rikskriminalen, är nybliven pensionär och faller en dag ihop efter att ha drabbats av en blodpropp i hjärnan. Som av en slump får han höra om ett ouppklarat mordfall från 30 år tillbaka. Samtidigt som han försöker få ordning på sitt liv bestämmer han sig för att lösa mordgåtan.

Alla tre avsnitten blir tillgängliga på SVT Play samtidigt och mer gratis titlar hittar du genom vår krönika om Sweflix  och varför vi ska streama lagligt.

BRON säsong 4

Den 1 januari 2018 startar den sista säsongen av den hyllade kriminalserien Bron. Kriminalserien, som kretsar kring flera mordfall som äger rum nära den dansk-svenska gränsen vid Öresundsbron, har fått spridning över hela världen.

Om handlingen: En kvinna har stenats till döds på Pepparholmen. Hon heter Margrethe Thormod och är generaldirektör för Migrationsverket i Köpenhamn. Henrik Sabroe (Thure Lindhardt) börjar utreda mordet tillsammans med sin nya danska kollega Jonas Mandrup (Michael Birkkjaer). Samtidigt har Saga Norén (Sofia Helin) dömts för mordet på sin mor och sitter inspärrad på en kvinnoanstalt i Ystad.

Två serier vi ser fram emot nästa år

Året börjar nära sig sitt slut och på Filmtopp summerar vi och blickar framåt bland TV-serie utbudet. Nedan kommer två tips på kandidater som kan bli 2018 års bästa tv-serier.

Altered Carbon

När man läser beskrivningen av handlingen i Altered Carbon så påminner det ganska mycket om något annat. En framtidsvision där huvudkaraktären, spelad av Joel Kinnaman, är en polis med ett inplanterat medvetande från en annan person från ett “off world prison”. Jag syftar naturligtvis på Blade Runner och när trailern till serien släpptes nyligen blev likheterna än mer tydliga. Men, likheterna till trots så är faktiskt Altered Carbonbaserad på en populär roman med samma namn, skriven av Richard K. Morgen. Om den i sin tur är inspirerad av Blade Runner låter jag vara osagt, men vad jag kan säga är att den belönats med det så kallade “Philip K. Dick Award”, så får ni dra era egna slutsatser av det.

Hur som helst så ser det rörliga material vi fått se hittills väldigt påkostat och snyggt ut. Att serien har Netflix i ryggen känns också som en trygghet då de oftast levererar högkvalitativa grejer. Vi hoppas denna kommer vara bra av alla de nya serier som kommer på Netflix 2018.

Det enda orosmolnet är att Altered Carbon inte har tillräckligt bra material i grunden och istället bara blir en blek Blade Runner-kopia, men det återstår att se helt enkelt.

Sharp Objects

En av förra årets klart bästa serier var Big Little Lies där alla avsnitt regisserades av Jean-Marc Vallée (Dallas Buyers Club, Wild). Nästa år är han tillbaka i TV-världen som regissör till samtliga avsnitt av en ny serie vid namn Sharp Objects. Den baseras på en bok av Gillian Flynn som även skrivit förlagan till Gone Girl. Med andra ord går det bevisligen göra bra grejer på hennes material, speciellt om rätt regissör är knuten till projektet och jag tror definitivt att så är fallet med Jean-Marc Vallée.

Amy Adams spelar här en reporter i den nya serier, som återvänder till sin gamla hemstad för att skriva om ett våldsamt mord. I serien florerar även en yngre version av hennes karaktär spelad av Sophia Lillis känd som Beverly Marsh i Det. Lite lustigt med tanke på att Amy Adams är med på ett flertal listor över önskade kandidater att spela just Beverly i uppföljaren.

Producerad av HBO, regisserad av Jean-Marc Vallée och den fantastiska Amy Adams i huvudrollen. Sharp Objects kan inte bli något annat än en succé.

Vi blickar framåt!

Disney har blivit filmvärldens mest framgångsrika produktionsbolag, och vi kan räkna med att de kommer att producera några av årets bästa filmer 2018. Därför har vi på Filmtopp granskat Disney på det kommande årets biotablå och tagit fram några av de Disneyfilmer vi tror kommer att vara mest intressanta.

Superhjältarna 2

Handling: Pappa Incredible är hemma och vaktar Jack-Jack, medan Elastafilickan är ute och fångar bovar för att rädda världens undergång.

Varför du ska se filmen: Pixars samarbete med Disney har mestadels varit en framgång. Den första filmen om superhjältarna är en av de bästa animerade film någonsin. Det är explosivt tempo, spännande actionsekvenser och mångfacetterade karaktärer, som får oss att rota djupt i våra egna familjerelationer.

Att Superhjältarna skulle få en uppföljare kommer inte som någon överraskning, sett till hur filmen slutar. Det ska bli spännande att följa Jack-Jacks utveckling, han verkar vara en slags superhjälte-Neo, det vill säga… den utvalde. Det här kan bli hur bra som helst, förhoppningsvis en av filmvärldens bästa filmer 2018.

Gigantic

Handling: “Gigantic” äger rum i Spanien under upptäcktsresornas epok och följer tonåringen Jack, som suktar efter äventyr. När Jack hittar en värld av moln där giganter gömmer sig, stöter han på en gigantisk flicka och går med på att hjälpa henne hitta hem.

Varför du ska se filmen: Konceptet med jättar bland molnen är en innovativ idé, som direkt lockar intresse. Rent visuellt verkar filmen enastående och filmer kan gå lång bara på att ha ett fräscht upplägg. Gissningsvis kommer filmen att behandla tunga teman, som var hemma egentligen är. Vi tror på att “Gigantic” en Disney-klassiker och en av årets bästa filmer 2018.

Vad tror du, finns det en Disneyfilm du saknar på listan?

”DubbelTrubbel” till Krusenstiernska Teatern sommaren 2018!

Komiskt kaos på Krusenstiernska Teatern i Kalmar sommaren 2018! Thomas Petersson och Edward af Sillén kommer med prisvinnande farsklassiker ”DubbelTrubbel” till en av Sveriges vackraste sommarscener. Premiär äger rum den 28 juni och föreställningen spelas torsdagar- lördagar fram till den 28 juli 2018. Biljetterna släpps torsdag den 14 december.

Denna farsklassiker, av franske mästaren Marc Camoletti, får nu nytt liv i händerna på en stjärnspäckad ensemble: Thomas Petersson, Johan Petersson, Sussie Eriksson, Anna-Karin Palmgren samt kalmariterna Martin Rydell och Anna Rydell.

Handlingen:

I en lyxig sommarstuga i Kalmar har Bernard planerat den perfekta helgen tillsammans med sin älskarinna Sanna.Han har till och med ordnat en privat kock, för att sätta guldkant på romantiken. Hans fru Monica är på väg till tåget för att spendera helgen med sin mamma, och hans bästa vän Robert är på väg över för att sova i gästrummet, som ett perfekt alibi. Planen är idiotsäker! Vad skulle möjligtvis kunna gå fel…? Allt, visar det sig!

Robert har ingen aning om varför han egentligen är inbjuden, och Bernard har ingen aning om att hans fru och Robert egentligen är hemliga älskare, så Monica väljer plötsligt att stanna hemma. Ännu värre blir det när kocken Susanne av misstag blir förväxlad med älskarinnan Sanna, medan älskarinnan inte har en aning om hur man lagar mat! Mixa samman alla dessa ingredienser och du får en svindlande soppa…Nu är det upp till Bernard och Robert att i hisnande tempo tillsammans trassla sig ur denna snurriga situation, medan förvecklingarna står som spön i backen.

Ensemble:

Thomas Petersson gjorde scendebut redan 1972 i skolpjäsen ”Tusse Trumpen”. Han fick därefter sitt stora genombrott mycket tack vare sin briljanta, knivskarpa och pricksäkra ståupp-komik. Han har ofta setts i TV-program som tex ”Släng dig i brunnen”, ”Prat i kvadrat” och ”Time Out”. Thomas har även genom åren haft stora framgångar med egna farser runt om i hela landet.

Susanne Maria ”Sussie” Eriksson är en del av R.E.A-gänget och har genom åren medverkat i flertalet svenska filmer, krogshower, teateruppsättningar och musikaler som t.ex ”Les Misérables”, ”ABBA -The True Story”, ”Little Shop Of Horrors” och ”Mamma Mia”. Sussie har också setts i succéfilmer som ”Lilla Jönssonligan” och ”Adam och Eva” och är just nu aktuell i tv-serien ”Ack Värmland”.

Johan Petersson kan titulera sig som programledare, skådespelare, producent och programutvecklare. Johan inledde sin karriär som programledare för ”Disney Klubben” och har bl.a medverkat flitigt i TV-serier som ”Bröderna Fluff”, ”Hem till Midgård”, ”Doktor Mugg” samt humorprogrammen ”Partaj” / ”Café Bärs”. Johan tilldelades också ”Kristallen” för årets humorprogram (2013).

Anna-Karin Palmgren varvar skådespelar yrket med jobbet som undersköterska, har flitigt spelat teater sedan 1995 och medverkat i flertalet farser så som exempelvis ”Vem vill inte bli miljonär” och ”Hederlige Harry” tillsammans med maken Thomas Petersson.

Martin Rydell och Anna Rydell Kalmariter som flitigt medverkat i revyer och turnerat med egna barnteatern ”Duran och Mollan” genom åren. Anna har medverkat fem säsonger på Krusenstiernska teatern och Martin går in i sin tredje. De har vunnit Revy-SM tre år i rad med ”Kalmarsunds revyn” (2014-2016).

Biljetterna släpps den 14 december.

TÄVLA OCH VINN HÄFTIGA SPIDER-MAN PRYLAR!

Vi firar ”Spider-Man: Homecoming” med en tävling om häftiga Spider-Man prylar.

Nu finns äntligen ”Spider-man Homecoming” att köpa digitalt. I samarbete med Plejmo har vi på Filmtopp arrangerat en tävling där du kan vinna häftiga Spider-Man-prylar! Allt du behöver göra för att vara med och tävla är att svara på våra två frågor.  Vi lottar ut 3 stycken paket med följande innehåll hörlurar, nyckelring, stickers och en bag:

Tidigare i år svingade sig ”Spidey” in på biosalongerna värden över med Spider-Man: Homecoming. En film som både fick lysande kritik och uppskattades varmt av fansen. Vi på Filmtopp belönade filmen med högt betyg och inkluderar Spider-Man: Homecoming på vår lista över årets allra bästa filmer. Succén var ett faktum och redan nu har två uppföljare fått klartecken.

Spider-Man: Homecoming är ett spännande och fräscht tillskott i Spider-Mans filmuniversum och vi är oerhört stolta över att kunna anordna denna tävling.

Tävlingen pågår till och med måndagen den 13 november. Vinnarna kontaktas på mejl!

Klicka här för att delta i tävlingen

Vad tyckte du om Stranger Things?

Netflix har som princip att hålla inne på hur många tittare deras utbud har och många undrar hur siffrorna verkligen ser ut. Nu har företaget ”Nielsen” publicerat ett estimat på att 15.8 miljoner tittare i USA har tagit del av ”Stranger Things säsong 2”.

Med den Stephen King och Steven Spielberg-doftande skräckserien Stranger Things har Netflix nått nya höjder. Seriens mys-rysliga atmosfär har slagit stort på en global marknad och många är nyfikna på hur som faktiskt tittar på serien. Nu har marknadsanalys-företaget ”Nielsen” offentliggjort en rapport där de menar att närmare 15.8 miljoner amerikaner tog del av Stranger Things säsong 2 under de tre första dagarna avsnitten blev tillgängliga.

Vidare hävdar Nielsen att över 360 000 tittare svepte hela säsongen på premiärdagen. Vi kan jämföra detta med att den åttonde säsongen av HBO:s succéserie The Walking Dead hade 15 miljoner tittare de första dagarna. De faktiska tittarsiffrorna lär dock vara betydligt högre då Nielsen enbart mäter trafik från TV-apparater och inte datorer, telefoner eller plattor.

Sett till hur hemliga Netflix är med sina tittarsiffror kommer de förmodligen att dementera Nielsens data. Men en sak är säker, serien fortsätter att vara en succé och detta vet vi om Stranger Things säsong 3.

Har du också sett Stranger Things säsong 2 och i så fall vad tyckte du? Vi på Filmtopp gillade seriens fortsättning och gav den högt betyg.

Veckans skräckfilm – Cult of Chucky

Filmtopp.se har haft nöjet att träffa Oscarsnominerade Jennifer Tilly inför premiären av Cult of Chucky, lagom till Halloween. En skådespelerska som har jobbat med flera av vår tids största filmskapare, däribland Terry Gilliam, Oliver Stone, syskonen Wachowski och Woody Allen. Under åren har hon poppat upp i fyra filmer om den onda dockan “Chucky”.

 Vägen till toppen var krokig men 1994 chockade hon sin manager morgonen efter att Oscarsnomineringarna hade klargjorts och skrek att hon hade blivit nominerad i kategorin Bästa kvinnliga biroll för “Kulregn över Broadway” – en galen komedi om en kämpande manusförfattare som tvingas sätta upp en pjäs åt en gangsters talanglösa hustru. I rollen som den talanglösa såg vi Jennifer själv. Filmbolaget hade inte jobbat särskilt hårt för att få henne nominerad och hon fick själv dra kampanjens stora lass.

Mitt i detta virrvarr gjorde Jennifer Tilly det märkliga valet att börja figurera i Chucky-filmerna. Det var först i Bride of Chucky (1998) som hon gjorde entré och under åren har hon återvänt i rollen som Chuckys “brud” Tiffany fyra gånger.

Nåväl, luta dig tillbaka och njut av hur Jennifer själv berättar om sin karriärs vändningar, att jobba med Woody Allen och sin kärlek till Chucky. Är du också ett fan av humor och skräck? På Filmtopp har vi kårat vilka de bästa skräckfilmerna är, om du är ute efter ett filmtips i genren.

 

TÄVLING: BLADE RUNNER OCH ALIEN-BOX

 

I samarbete med Twentieth Century Fox Home Entertainment lottar vi ut två stycken “Alien-boxar” och två stycken nya utgåvor av “Blade Runner: Final Cut”.

Filmälskare, hör upp! Nu har du chansen att kunna återvända till några av filmhistoriens främsta alster när du vill. Vi lottar nämligen ut 2 exemplar av en ny och fräsch “Alien-box”, med samtliga 6 filmer smarrigt insvepta i en lyxig steelbook fullproppad med extramaterial, och 2 exemplar av mästerstycket “Blade Runner” i både 4k och Blu-ray. Givetvis är den sistnämnda titeln i den “Final Cut”-version regissören själv anser vara bäst

Klicka här för att tävla!

Ta en titt på ”Westworlds” nya säsong

Den första säsongen av  Westworld mottogs med väl och serien fick hela 22 nomineringar på årets upplaga av Emmygalan. Dock vann serien inga av de mer prestigefyllda kategorierna, men var en av de mest streamade produktionerna hos HBO Nordic under förra året. Den Sci-fi/Western-insperade serien bygger på en film från 1973.

Under Comic Con 2017 släpptes denna trailer inför den andra säsongen.

Här har vi samlat allt vi hittills om Westworld säsong 2.

HBO:s Westworld var en av de mest streamade TV-serierna under förra året på HBO Nordic.  Serien var även en av de mest illegalt streamade serierna.

Visst är det roligare att hitta din favoritfilm eller favoritserie på en plats du vet att du inte berövar skaparna på deras levebröd. Det vi märkt med att bolag tjänar allt mindre pengar och att biografer behöver pumpa upp sina biljettpriser, är att även berättelserna tar skada.

Det är ingen slump att vi dras med mastodontfilmer, som främst visar upp den nya tekniken. De är givna kassasuccéer. De filmer och berättelser, som ligger i gråzonen mellan independent och storfilm  som kostar halvstora pengar och som kanske tjänar pengar, kanske inte tjänar pengar  görs alltmer sällan. Här ska Netflix ha en eloge, som försöker fylla den luckan med alternativa och originella berättelser.

Därför har vi  listat olika plattformer där du kan streama film gratis, men som inte stödjer den som bryter mot lagen. Läs den gärna!