Arv efter sambo?

blogginlägg

 

 

 

 

 

Fråga 

Hej, jag har blivit sambo med en man med flera omyndiga barn. Har inga barn själv och vi har inga gemensamma. Vi båda är överens om att skriva någon form av testamente eller samboavtal på våra saker, så att det som är mitt är mitt, och det som är hans är hans liksom. Om de händer något med honom eller mig så vill vi inte att barnen eller barnens mamma ska kunna gå in och ta saker från “mig”. Vi äger inte huset vi bor i utan vi hyr, och min mamma äger min bil så de är bara lösöre och sådana saker som jag äger vill vi inte att barnens mamma ska kunna gå in och kräva till dom om något skulle hända, har läst liknande situationer och skulle behöva hjälp med hur man går tillväga?

Biträdande Jurist Sanne Selman svarar:

Hej!

Tack för att du vänder dig till oss med din fråga!

Som sambos är det i enlighet med sambolagen endast den gemensamma fastigheten och bohaget som ska delas. Sådant som pengar eller bilar faller därför utanför denna lag.

Äger ni inte er bostad blir det alltså bara bohaget som kan komma att delas med anledning av denna lag.  Om er primära tanke är att säkerställa att ni får ha kvar viss specifik egendom vid en bodelning kan det vara en god idé att upprätta ett samboavtal.

Vill ni istället se till att den efterlevande sambon får allt gemensamt bohag behöver ni skriva ett testamente. Ett testamente kan även vara bra om ni skulle köpa en gemensam fastighet i framtiden då man på olika sätt kan göra det lättare för den efterlevande att ha kvar huset. Vänligen notera att ni kan testamentera annan kvarlåtenskap till er sambo än sådan som tas upp i sambolagen. Det viktiga att notera här är dock att man ej får kränka barnens laglott. Det beror alltså lite på vad ert syfte är med att upprätta en handling då samboavtal och testamente primärt tar sikte på olika situationer och har olika fördelar. I många relationer kan det vara aktuellt med både samboavtal och testamente för att ge den efterlevande det bästa skyddet. För att säkerställa att det blir helt korrekt råder jag er att kontakta en jurist eller advokat för att få hjälp med att upprätta den eller de handlingar som ni är i behov av.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.