Tonen inför hösten

Himmelsblått sitter i serieledning inför söndagens till synes extra viktiga match. Självfallet är det viktigt. Malmö har tagit 16 av 18 möjliga poäng av de fem lagen som jagar närmst bakom (ja skitkorvspoängen mot Göteborg är likväl tre poäng). Ändå är inte ledningen inte mer än en nyckfull pinne. Symbolvärdet av att kunna slå de hurtigast flåsande är stärkande nu när serien vänt och alla har mött alla.

 

Men trots allt kom det en poängförlust på Friends. Oavsett det gamla välanvända mantrat ”Vinna hemma och kryssa borta” så gav andrahalvleken en jäkligt fadd känsla. Jag satt och våndades hemma hos svärföräldrarna och såg MFF göra en av säsongens sämsta halvlekar där man inte vann speciellt många matcher-i-matchen och spelade räddhågset och fegt. Lyckades Solnaiterna hitta någonting som kracklerade det himmelsblåa framgångsreceptet? Ska vi uppleva det hotande att Norling fick inmundiga vinnarkultur och massa mentala Malmö Inside Information under sin tid här? Svaret är givetvis ett rungande nej. Kalla mig oerhört enögd men det ponerade exemplet hade bara känts relevant om Malmö faktiskt försökt fortsatt spela över 90 minuter. För jag och säkerligen många med mig tyckte inte att det såg ut som det.

 

Ja det går att hävda både induktiv logik så som ”Det var länge sedan AIK vann i Malmö” (sjukt länge sen faktiskt, lagen har tillsammans tagit sex SM-guld och båda varit i Superettan och lidit helvetets alla kval) och någon abstrakt Norlingeffekt som tycks tagit Gnaget in i ett behövligt icke-förlora-stim. Men sanningen ligger nog främst i att Malmö behöver entra Stadion med samtligas spetsegenskaper påslagna. Det gäller att ta sig an söndagen med en Tinnerholmsk jävlaranamma, Rosenbergsk tuffhet, Eikrems brillians och Kjartanssonsk effektivitet. Om detta sker så räcker det inte att Stefan Ishisaki toppar formen och att Ebenezer Ofori är obehagligt vägvinnande på mittfältet.

 

Det hetaste potatisen i lagupställningen är fortsatt innermittfältet och den naturliga sammankopplingen med yttermittfältsplatserna. Lewicki och Christiansen gjorde en helgjuten insats mot Örebro. Även om den förstnämnde råkade dra på sig den avgörande straffen i träningsmatchen mot Wolfsburg, så det hela mynnar nog ut hur stort hot Kuhn med assisterande anser att AIK:s centrala mittfält besitter. Måste man spela med en mer fysisk spelare eller vill man luckra upp med genialitet? Min gissning blir Lewicki för att kunna växla upp om man fortsätter att värpa fram såsiga förstaakter.

 

Safari och Sana är med i matchtruppen, men får nog finna sig utanför startelvan. Spjutmästaren kan bli en injektion ifall anfallsspelet blir lite enkelspårigt. Berras första 45 mot tyskarna påvisade med tydlighet att han bör vara huvudspåret på vänsterbacken under hösten. Tyvärr trycks Mattias Svanberg utanför bänken. Dagens I-landsproblem på att ha ett friskt och oavstängt mittfält.

 

 

Matchstart 13:00 Nya Malmö Start. Förmodad startelva:

Mv Willand
HB Tinnerholm
HMB Árnason
VMB Bengtsson
VB Yotún
HM Berget
HIM Lewicki
VIM Christiansen
VM Eikrem
HF Rosenberg
VF Kjartansson

Förmodad bänk: Johansson, Brorsson, Safari, Adu, Rakip, Sana, Jeremejeff

Dagens kristallkula:

– Berget gör en monstermatch efter ett par slumrande insatser

– Wiland räddar sin första straff i MFF-tröjan

– Kuhn har gjort tre byten innan 75:e matchminuten

 

Morgonhimlen inbjuder till en riktigt fin dag över vår stad. Biljettsiffrorna pekar mot att det blir en riktigt värdig inramning. Hoppas på en rungande insats på Norra. Så därför, förbered er på bästa vis. Har ni möjlighet så njut av den tidiga matchstarten med lite parkhäng eller sofistikerad pre-match-brunch.

Mot en särdeles trevlig söndag.

// Johan Lundahl

Twitter: @himmelsblagg

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.