Större än Torsot

Japp, där har varit tystare på blåggen än ifall samtliga EPA-traktorer i Stehag blivit stulna samtidigt. Där finns två härliga trepoängare till som egentligen borde summeras. Men det blir i nästa inlägg mellan flyttlådor och fulltidsjobb. Idag så måste jag såklart få orda lite om den där Zlatan Ibrahimovic. Den där tatuerade atleten ni vet. Som med hjälp av ett par bevingade ord igår medan klapporna snällt låg på Stadions betong, såg till att starta en invärtes antändning i många svenska hjärta. Även om både journalister, kassörer och andra utomsocknes förmodligen kan ha gjort i brallan, så är den största tårtbiten tillkittlade malmöiter. Det var fan inte lätt att sova inatt.

 

 

”Jag kommer, jag kommer, vänta bara på mig…”

 

Hudgås. Fackin’ Hudgås!

 

Spekulationerna gick igång direkt. En inte alls orimlig flytt till USA för att joina Beckhams projekt (jag hatar när ordet används i fotbollsklubbssammanhang men det är ju ingen gräsrottad kvartersklubb vi snackar om) när det står startklart till MLS. Ett halvår i himmelen. I himmelsblått. Om nu detta skulle vara fallet, vilket alla mina realistiska inre fötterna-på-jorden-röster fortfarande ser som tämligen orimligt, så är detta en utflykt som främst handlar om två fundamentala pelare för Zlatans arv till eftervärlden. The Zlatan Legacy.

 

1. Fortsätta cementera sitt varumärke. Det sprudlar om good-will att återkomma till sin egen stad när man uppnått den status Zlatan har uppnått. Det andra stora klubbar (däribland exkluderas kinesiskt och saudiarabiskt trams) kan erbjuda ekonomiskt i veckan är i paritet med en halvårslön för en riktig allsvensk klasspelare. Men varför ska han bry sig? Den där lila Lamborghinin som det engång snackades om hade bara varit en i mängden som Rosengårdspågen skulle kunna satt framför sin guldplätterade triumfvagn när han åkt runt i sitt land. Guldbollar och andra storslagna utmärkelser i all ära. Men en faktiskt återkomst, som inte bara är en avskedsturné, hade slagit alla tiders svenska rekord i att skörda det man sått. På Himmelriket spekulerades det huruvida all bomull i Sverige skulle kunna ta slut för den mängd himmelsblå Ibrahimovic #27 som skulle kunna säljas. Zlatan är ute efter all världens bomull.

 

den-unge-zlatan

 

2. Den där jävla Lennart. Det ser ut att bli svårt för den långa att vinna den där jävla Champions. Och efter gårdagens sirapssega tillställning så kan alla former av hopp på ett framgångsrikt EM läggas åt sidan. Oavsett hur bra Zlatan är och oavsett hur kul det är att se Emil Forsberg växa gång för gång så är Sveriges Landslag av perifer betydelse när det drar ihop sig för turnering. Ändå så är en avslutsturnering i Frankrike, där Ibra varit ligans behållning, en värdig avslutning på en fantastiskt europeisk karriär. Och därifrån så blir det avstickare till Brasilien också. Om vi återkopplar till varumärkesbyggande och kokar ner det med äventyrsfaktorn och det svenska OS-deltagandets oväntade existens, så borde detta vara av intresse för den Långe. Även om han själv håller i de flesta spakarna; vilken klubb kommer aldrig hindra honom från OS? Och vilken klubb kan ge honom ytterligare en nationell ligatitel? Holland, Italien, Spanien, Frankrike och Sverige.

 

Men varför i helsike skulle Zlatan vilja avsluta i en skitliga som Allsvenskan? Den frågan lyfts gång på gång av skeptiker. Men hur stor du än kan bli över hela världen så hoppas jag, som oerhört blåögd supporter, att den där hungern för att faktiskt på pappret (eller snarare ristas in i bucklan) som kung över sin egen stad och sitt eget fotbollsland som en i kollektivet, nyper Zlatan lite i kinden. Han är redan störst. Och han växer så det knakar. Han är redan större än Torsot.

 

Spännande dagar framöver!

 

// Johan Lundahl
Twitter: @himmelsblagg

Uppstart och sammanfattning

 

Idag öppnar 24Malmö sin Himmelsblågg. 24Malmö är en ny lokal kanal för dig som vill ha stenkoll på Malmö och såklart ska en sådan ha en åsiktsmaskin som berör Malmös kanske starkaste sammanbindande kraft, Malmö FF. ”Går det bra för MFF, så mår staden bra” är begrepp som många förmodligen kan nicka jakande till. Nu är såklart verkligheten betydligt mångsidigare och mer komplex än bara detta. Men likväl; har Malmö vunnit så kan du ge dig fasen på att du träffar på fler glada malmöiter. Himmelsblå-gg-en kommer att förse er med tugg, analyser och diskussioner om Malmö FF och allt som angränsar därtill. Ur ett supporterperspektiv. Jag kommer försöka lägga fokus på att snappa upp vad den stora massan tycker och tänker på Norra Läktaren med omnejd. De flesta som håller på Malmö FF har åsikter, vilka vädras på ett helt annat vis numera än för 15 år sen. Jag avser att sparka in så få öppna dörrar som möjligt, då den sortens fotbollsjornalistik redan finns välrepresenterad. Intentionen med mina egna bedömningar är att inte bara klappa medhårs utan vara så sunt krävande som man bör kunna vara på Sveriges framgångsrikaste fotbollsförening. MFF har nått sin piedestala position i svensk fotboll genom en symbios av ambition och kravställande; från klubbens hjärna och hjärta ut till dess supporttentakler. Lägger man sig på latsidan så kommer andra närma sig. Finns ingen anledning att bjuda in dem.

Men för att börja någonstans så tänkte jag kort sammanfatta början på 2016. Revanschens år.

 

Behrang Safari
Ännu en av de ganska många himmelsblå proffsexilarna har valt att återvända! Lundensaren Behrang Safari är den svenske spelaren, utöver självaste Zlatan, som har haft den mest mästerskapskantade Europatouren. Han ramlar in lagom till sommaren och gör därmed konkurrensen på vänterbacken tämligen mördande.

 

Allan Kuhn blir ny MFF-tränare
MFF tar god tid på sig för att ersätta Åge Hareide och väljer lite oväntat en assisterande tränare från danska ligan, med förflutet i Örgryte. Allan Kuhn, 47 år (således en passande förkortning i AK47) sägs vilja spela den sortens spel som Malmö eftertraktar. Tidigare under karriären har Kuhns tränarinsatser böljat en del, men hans pådrivande och jordnära stil uppskattas från allehanda bedömmare. Kuhns spelidé skall innefatta en offensiv med ett frejdigare kortpassningsspel via ett aktivt innermittfält, superaktiva kantlöpande ytterbackar och åtstramade tyglar vad gäller långbolladet. Possesionorienterat och med hög press för att återerövra bollen tidigt.

 

Nya nyförvärv
Himmelsblåtts andra förvärv blev den från Chievo-värvade innermitten Anders Christiansen. En ung Anders Svensson-typ med danska landskamper i bagaget och vinnande egenskaper i båda riktningarna. Inte den kanske mest gapande positionen att värva men försiktigt positiva vibbar kunde uppfattas inom blogg- och forumsfären. Lyxproblem centralt på mitten utifrån att ingen försvinner mot viftande sedelbuntar. Tredje gubben in var den Kinatrötte islänningen Vidar Örn Kjartansson som mer eller mindre dumpades när klubbledningen ville börja handla på en dyrare hylla. 2014 vann han skytteligan i Norge och med sin produktiva närvaro i boxen så kändes många lyriska när affären var klar. Men sen uppkom såklart frågetecken vad gäller hans targetegenskaper. Ska Rosenberg slösa bort ytterligare en säsong på att inte få spela på det sättet han är bäst på?

 

Klubben flashar plånkan
Att Malmö FF är nyrika är ingen hemlighet. Men att tillgångarna i dagsläget ligger på runt 450 miljoner inbjuder verkligen till unik cementerande möjlighet för Himmelsblått. Har man under över 100 år tagit sig upp till toppen via snåriga stigar och branta klippväggar utan denna monetära manna, så blir det ytterst spännande att se hur datorsiffrorna kan omsättas i praktiken. Ännu vassare ungdomsverksamhet, investeringar i faciliteter och konkreta drömmar om åretrunthallar känns som kloka projekt.

 

Träningsläger i Dubai
MFF åkte i väg ner till Mellanöstern för att prova på vad oljeshjeikernas gemensamma byggprojekt kunde tillföra lagbygget. Inte superpoppis i alla supporterled (av förklarliga skäl), men uppenbarligen var Dubairesan ett steg uppåt kvalitetsmässigt kontra Florida från föregående år. Bättre fotbollsförutsättningar kontra den etiska aspekten att kela med odemokratiska stater med klara humanistiska tillkortakommanden kommer bli en fortsatt het potatis (Finns där baktanke med någon Mellanösternbaserad tröjsponsor?). Matcherna som spelades mot Köpenhamn och Midtjylland präglades av lagens olika tidsramar inför seriestarten. Blekt Himmelsblått mot Köpenhamn (0-1) men en lovande andrahalvlek mot Midtjylland (1-1). Pa Konate fick inte ta med sin inköpta hooverboard på planet hem.

 

På MFF-forumet, Himmelriket, så var man inte sena att påpeka Göteborgs cupmiss. #skadeglädje

Tävlingspremiärsveckan på NHL-maner
Svenska Cupen på ett slutsålt men ej fullproppat Malmö IP mot Superettanutmanaren Sirius. MFF fick direkt möjlighet att vända ett underläge, vilket kändes som en omöjlighet i 2015 års Allsvenska. Jo-Inge Berget gjorde båda målen när spelet knarrade men tog sig ur tillställningen med tre poäng (2-1). Dagarna senare skulle man sparra mot Kuhns gamla Ålborg, vilket blev en käftsmäll för ett spelarroterande Malmö som torskade med 3-0, bl.a. efter två grova individuella misstag. Med påtagligt muller i kulisserna så inledde Malmö starkt ”borta” mot Ängelholm, men låg ändå under i paus efter en parodisk tvålepisod från Wiland. I andra halvlek kunde man snabbt kvittera och ta ledningen efter Kjartanssons första himmelsblå strut. Matchen slutade 4-1 och förstaplatsen samt avancemang ser ut som en absolut möjlighet. Efteråt så kunde säkerligen en del finna glädje i IFK Göteborgs cupsorti efter en sällan skådad misskavalkad mot Frej.

 

Där befinner vi oss nu. Jag kommer läsa varje kapitel i den här historien noggrant och med nerverna utanpå skinnet. Tävlingssäsongen 2016 är ett absolut måste.

 

Tills vi höres, ha det blått.

// Johan Lundahl
Twitter: @himmelsblagg