Det pumpande beslutande organet

Rubrik 20160302

På fredag så håller Malmö FF årsmöte. Denna sortens tillställningar kan te sig väldigt olika beroende på vilken slags förening som det gäller. Jag har varit på ett par stycken olika genom åren; främst inom innebandyn där jag är och varit verksam på olika positioner. En gång satt jag med på Svenska Bordshockeyförbundets dito, inklämd under en paus på Öresund Cup som gick av stapeln på Flygande Mattan på Seved. Punkterna pläderades medan falaflar och kebab inmundigades smaskandes. Det finns en charm i den lite påklistrade byråkratiska andan som måste gälla, oavsett föreningens omfång.

2015 fick Malmö FF ett bredare medlemsantal än någonsin tidigare. Himmelsblått har blivit angelägenhet för en allt större del malmöbor och andra malmöfrälsta exilare. Nu bör vi komma ihåg att den stora medlemsökningen är nära knutet till det beslutade biljettkonceptet vilket innebar förtur för medlemmar till Europamatcherna. Där var många som halkade in på ett bananskal, vilket till viss del skapade en skev biljettfördelning när efterfrågan var betydligt större än tillgången. Men som en positiv bieffekt av denna medlemsboost så bör en viss del malmöiter ha fått nytt blått blod i ådrorna. Man fick en anknytning via sammanhanget där man kände delaktighet och utifrån detta kan intresset spira ytterligare. Förmodligen kommer en hel del göra sitt första årsmöte på fredag. Känna av medvinden och lite blygsamt testar man ett vingslag i den flock av deltagare som är redo att flaxa MFF ännu högre upp i den ljusblå himlasfären.

Malmö FF kommer inför spända öron (och förmodat drägglande sinnen) gå igenom årsberättelser och ekonomiska staplar. Håkan Jeppsson, Niclas Carlnén och Daniel Andersson kommer att få sin stund i rampljuset. Men det är de motioner som inkommit från den månghövdade men ändå mer ansiktslösa MFF-kroppen som skiljer en engagerad förening från en mer likgiltig. Det bästa med en medlemsägd förening är att vem som helst faktiskt har en reell chans att påverka. Det som krävs är främst en genomtänkt idé och ett säljande driv. Det är självfallet en stor fördel ha kunna föra sig i skrift och att hitta ett forum för att nå ut med sina åsikter och åtgärder. Där har samtliga en stor uppsida nuförtiden kontra förr.

Här har ni en summering av de förslag som inkommit och några ord om dem:

Motion 1: Namnändring av Swedbank Stadion vid tillfällen där tävlingsreglerna förbjuder kommersiella namn.
Malmö New Stadium har varit spelplatsen under de fyra europaäventyren i den nya borgen. Nu föreslås det att avanglofiera detta och göra Nya Malmö Stadion till det icke-kommersiella namnet. Enligt mig en ganska byråkratisk ickefråga. MFF:s styrelse verkar tycka detsamma då man inte anser sig kunna styra hur stadionnamnet översätts internationellt. Men den kan nog gå igenom; Stadion ekar ju alltid bättre än ett namn som förknippas till en sporthandelkedja (som inte ens är sponsor längre).

Motion 2: Beslutande för att Malmö FF ska gå i bräschen för att Allsvensk fotboll ska spelas på gräs.
Balkongmatta är till för absorbering av fotsvett och kaksmulor. Initiativtagarna verkar vilja se ett ännu större engagemang centralt från klubben för att fighta tillbaka den våg av plast som väller in över vår högstaliga. Inget sensationell åsikt men samtidigt en markering att det behövs mobiliseras från gräsklubbarna. Det ju faktiskt en sorts monetär doping som genomförs varje gång man lägger pengar på spelartruppen istället för spelplanen. Kommer dock behövas avsättas resurser och en tankesmedja för att konkretisera något som kan påverka övriga Sverige i den riktning man förespråkar.

Där finns alltid saker att diskutera om Himmelsblått, oavsett om vi vunnit eller inte. #behöverlackaånågot

Motion 3: Återinförande av flick- och damfotboll i Malmö FF.
Personerna bakom denna skrivelsen påpekar att det är dax för Malmö att visa att man är en förening för alla och därmed bör sträva efter att även låta unga töser och damer få bära världens vackraste tröja igen. Den heta potatisen! Här finns det åsikter vill jag lova! Min egen åsikt kanske är lite trubbig, men det är ingen rättighet att spela fotboll i Malmö FF. Kvottering stinker. Däremot så tror jag att en flickverksamhet hade breddat intresset för MFF ytterligare i stan. Man har redan akademiverksamhet för töser och i samkörsel med pojkverksamheten så borde man kunna hitta ett effektivt samarbete som varit helt klart försvarbar rent ekonomiskt. Vad gäller damlag så känns det som att FC Rosengård redan bedriver damelit. De har redan en gång valt att separera med MFF för en bättre chans att profilera sig och binda upp sina egna kontakter med avtal och sponsring. Detta borde inte vara någon skillnad oavsett om där ekar tomt på bankkontot eller ifall valvet är fullproppat. Rosengård skulle aldrig få den ekonomiska uppbackningen från kommunen om man varit en del av Malmö FF. Ren altruism då? Nja, jag föredrar att man är sin egen lyckas smed men samarbetar för att skaffa sig bra förutsättningar. I ett modernt hushåll så finns där inga hemmafruar.

Tänkte även ponera ett par saker som kanske borde gått upp för dissektion:

– Specifik tid för medlemskapsbetalning och tillkommande medlemsrättigheter
– Votering för att minska antalet företagsplatser på långsidorna
– Eget biljettsystem så man kan säga ”Hej Då!” till Ticnet med integrerat lojalitetsprogram
– Namnge hörnan östra/södra till Åges Hörna
– Bengaldebatt… Nä jag bara skojade 🙂

Jag själv kommer inte kunna närvara eftersom jag sitter fast på jobb, men jag sitter och klurar på att fullmakta iväg mina åsikter. För jag vill vara med och besluta. Mitt hjärta pumpar för att vara en del av det pumpande beslutande organet. Jag är en del av Malmö FF.

// Johan Lundahl
Twitter: @himmelsblagg