Cupfinal 2016

När man långsamt började reflektera över säsongen 2015:s oförmåga att gå våran väg (ja så är det, oavsett CL-äventyr; man önskar ändå att alla sorters misslyckande kan ge sådär 250 miljoner plåster på såren) så dök den där livlinan upp. Inte för att man ville sätta sin tilltro i den. Men med alla andra möjligheter borta så kändes det ändå som en utmaning som inte var en dag för tidig att ta sig an på allvar. Och det gjorde man. Så därför är det idag dags för den första cupfinalen, för Sveriges mest framgångsrika cupvinnare, sedan 1996. Vi har chansen att bryta ett 27 årigt trauma. Inför en kokande Hexenkessel.

 
Eftermiddagens match bör kunna elda på alla bidragsvilliga åskådare något extra. Det här handlar inte bara om titeln utan är även en Europakvalmatch. Jag väljer att se det så. De senaste årens absolut bästa MFF-minnen ligger nära knutna till detta fenomen. Därför är jag övertygad att jag kommer hitta några extra galenskapsprocent att frambringa på Norra. Vråla några extra ”Mats Lillienberg”, ta ett extra jobb att hålla liv någon falnande ramsa och hetsa extra med oljud om Häcken ens vågar sig på att skrapa fram en hörna. Eftersom jag själv valt en position på Norra som är beläget i ett lugnare område, ett par rader under där Cmore:s TV-studio brukar husera, så handlar det extra mycket om att inspirera med rejäl stämma. Det faller inte alla naturligt att hjälpa till med sången, men det är betydligt lättare att stämma in ifall där finns någon att luta sig emot. Jävlar vilken klippa jag ämnar vara i eftermiddag.

 
För att rangordna de fantastiska fester som spelarna tillsammans med publiken vävt ihop så behöver man bryta ner dem i dramaturgiska beståndsdelar. Detta blir till ett annat inlägg. Förhoppningsvis inför ett Play Off till Europa League framöver. För i detta nu handlar det enbart om dessa minuter. På torsdagskvällen så kommer chansen vara förbi att påverka. Cyniker undrar säker exakt hur korkad jag är som sitter och raljerar över en persons påverkan på en utgång där jag inte ens är i närheten av bollen. För mig och en stor andel på Norra så är detta en helt oväsentlig fråga. Eftersom spelarna öppenhjärtligt påtalat hur mycket det betyder för dem, med fyra himmelsblå väggar som frambringar kraft på ett sätt som inte normala väggar är kapabla att göra. För min del hade det räckt att en spelare berättat hur mycket energi det ger honom så hade stöttningen varit tveklös.

 
HR 20160505 MODDMotståndarna, som inte alls fick matchen dit man ville, är oavsett söndagen laget som har allt att vinna. Med sin totala ökenvandring på titlar, bortsett från ett SM-guld i Hallsvenskan (80-talets uppehållsturnering inomhus) så är det förståeligt att Hisingenlaget enligt sig själva kommer ner med närmre 700 man. Himmelriket var inte sena att jubla över detta. Det kommer bli intressant att höra deras sångrepetoar, utkvad någon. För den har varit totalt ohörbar alla gånger hittills. Martin Ericsson är en spelare som man alltid behöver våndas över och kan han starta för Getingarna så bör han kunna tillföra den offensiva dimension som Peter Gerhardsson tydligt tyckte man saknade. Det ryktas dessutom att mannen som var den största orsaken till att Häcken står i Cupajävelfinalen, Paulinho, är såpass kurerad att han är tillgänglig för ett inhopp. Malmös försvar är varnade. Det gäller att mittfältet hittar samma fina position och rytm som senast för att trubba av kreering från farliga ytor och djupledslöpningarna. En annan som kommer få ett påpekande varje gång han får bollen är backen Emil Wahlström. Hans överreaktion visade ut vår kapten. Efter att det borde varit frispark för otillåten koalaklängning i förstaläget. Välkommen till vår Hexenkessel, förgrömmade unge.

 
Rapporterna säger att MFF-ledningen väljer att inte peta för mycket på ett vinnande lag. Enda förändringen i startelvan tycks vara att Markus Rosenberg återgår till sin anfallsposition. Detta känns inte alls oväntat men härifrån behöver Mackan lägga i lite extra bränsle. Han har ett sparkapital som behöver få utlopp. Även om han är en väldigt speciell MFF:are, så kan man inte frångå att där inte skall finnas några heliga kor i en trupp som ämnar att alltid sätta bäst laget på banan. Nu är jag inte alls orolig för finalen; det är precis en sådan här match som plockar fram det bästa hos lagkaptenen. Den Rosenberg som ledde Malmö till CL tå år på raken har alla möjligheter att få ett försvarsharmoniskt lag med uppåtgående form att upprepa söndagens insats. Lägg till publikdimensionen och jag kan se Monster-Mackan i spåkulan. När han tar sin anfallsplats flyttas Jo Inge Berget ner på kanten och Magnus Wolff Eikrem får byta flank medan Erdal Rakip får inleda vid sidan om.

 
Tobias Sana ser ut att ta bänkplatsen ifrån Vladimir Rodic. Hade varit väldigt intressant att se Allan Kuhns för- repektive nackdelslista när han valde mellan sina två yttermittfältare. Hur många procent handlar det om att eventuellt släppa loss Sana och låta honom köra loss med all den positiva stöttningen han fått från alla håll sedan bangersincidenten? Förmodligen finns där ett par kryddmått av den varan, men den stora sanningen handlar om Malmös extrema bredd kontra antalet bänkplatser och skadeläget. Dessutom har man de senaste matcherna visat upp att vårt största behov just nu inte är renoldlad kantspringning. Det blir för Rodic att knyta näven helt enkelt. Rasmus Bengtsson hade förmodligen varit spelbar, men efter övervägningar och samtal så ser han ut att stå utanför imorrn. En vinnarskalle som Ralle tycker förmodligen att detta suger hårt men utifrån hans skadehistorik och otur sedan återkomsten så känns det klokt. Det tydliga faktum att Franz Brorsson och Kári Árnason gjorde det mycket bra senast får inte beslutet att bli konstigare.

 
Anton Tinnerholm underströk det i en intervju på MFF:s hemsida: ”Första målet är viktigt”. Ja, det är ingen underdrift att påstå detta. För vår del på läktaren är det viktigt att vi hörs från första sekund när spelarna äntrar banan. Till sista andetaget. Hjälp till att kokade upp den allra brutalaste och lömskaste brygd ni någonsin drömt om. En brygd som är svårstoppad som tumlande lava och giftig som cyanid för våra motståndare. En brygd som är mentalt guld för de våra. Som får varje jobbig löpning att kännas som en solig söndagsmorgon. Som får varje osedd armbåge från motståndarna att smaka som den ljuvaste nektar. En brygd där varje ton och stavelse får varje himmelsblå påg att kunna utföra storverk.

 
Nu vinner vi den där förbannade Cupajäveln.

 

 
Nya Malmö Stadion 15:30. Förmodad startelva

 

Förmodad bänk: F.Andersson, Carvalho, Yotún, Adu, Rakip, Sana, Molins
Förmodad bänk: F.Andersson, Carvalho, Yotún, Adu, Rakip, Sana, Molins

 

 

 

// Johan Lundahl
Twitter: @himmelsblagg

 

Häckenkessel

Där finns förbannat många saker man önskar att man kunde göra, styra eller äga. Du kan vara råkapitalist eller den allra flummigaste newage-hippien utav dem alla men likväl vill du ha förmågan att få dina önskemål tillfredsställda. När jag äntrar Stadion så vill jag alltid att publikhavet ska vara en faktor, en tårtbit av helheten vars påverkan kontinuerligt ger energi och som dessutom då och då kan få knivseggsbalanserande situationer att gå MFF:s väg. Med det grymma engagemanget och hjärtat som finns i staden för laget, så är det här ingen utopi. Det handlar snarare om att orka vilja prestera varje gång. Lite som man kan tänkas kräva av spelarna (även om jämförelsen såklart blir skev då sittplatsfetton och ståplatshuliganer som vi själva inte har fotbollandet som brödföda).

Reaktionerna från måndagens upptaktsträff var en stor underskattning av Malmös CL-prestationer. #frammedpopcornen
Reaktionerna från måndagens upptaktsträff var en stor underskattning av Malmös CL-prestationer. #frammedpopcornen

Nu har pågarna utfört ett konststycke som tycktes lika omöjligt som Champions League. Att nå en cupfinal. Då plötsligt står vi öga mot öga mot det göteborgska semiöborna vars kontringseffektivitet ständigt tycks stå i zenit när det är himmelsblått motstånd. Det har redan skrivit otaliga rader om spöket på Hisingen. Som skeptiker lämnar jag det därhän. Jag skiter i vilket lag som står på andra sidan den 5:e maj. Förutsättningarna förändras från säsong till säsong och från match till match. Visserligen är det lite extra kryddat då det allsvenska spelschemat artat sig så att lagen möts fyra dagar tidigare, även den matchen i Malmö. Jag ser det som en fördel. Jag anser att en bättre trupp gagnas när fler pusselbitar faller på plats, i form av matchanalytiska nedslag.

Men, som sagt. Över till vår del i det hela. Vilka bitar i vår ökända tryckkokare kan vi faktiskt förfina? Vad är realistiska förbättringspunkter på den malmöitiska läktarkulturen under 2016? Och för att acktualisera; vad ska Häcken bemötas med när vi för tredje året på rad kvalar till Europa? Här har ni några!

Ta ditt ansvar och bidra
Inte helt lätt att formulera så att alla känner sig bekväma med denna uppmaning. Vissa vill avnjuta sina popcorn insjunkna i stolsplastet och spisa en visuell dessert, serverad på välskött gräsmatta, samtidigt som man berikas av den formidabla ljudkulissen. Varsågod och gör så. Men då lägger du över ansvaret på resten. Men om du på något vis, oavsett priset på din stol eller antalet nollor på din sponsring, vill bidra med något unikt, så hjälp för fasen resten att lyfta pågarna i nittio minuter. Alla har såklart ingen growlarpipa eller helt säker på varje textrad. Men fortfarande. Lite är bättre än inget. När man väl gör lite så kan man göra lite mer.

Öppna flabben
En skånskt framförd textrad är alltid bättre än två taktfasta klapp. Kostnaden för två halstabletter måste ses som en investering om man basunerar ut sin kärlek vid ett underläge och Malmö vänder och vinner. Och lyckas det inte så har man åtminstone gjort sitt bästa. Så är jag uppväxt åtminstone. Många av besökarna på Stadion kan inte så många av ramsorna som man önskar. Men det är lite som en drog; när man väl kan dem så kommer man nynna och småsjunga dem, inte bara på väg till matcherna, utan även vid trafikljus och i duschen. Sen glömmer du inte dem.

Hetsa med närområdet
Alla ska ta ansvar för sig själv. Men har man lite energi över, så varför inte använda den också. På ett konstruktivt vis. Elda på grannskapet bland stolsraderna. Kanske inte som en bindgalen pyroman, men på ett säljande vis. Va medryckande, kanske lite underfundig och låt det himmelsblå hjärtat pulsera utanpå din skrud. Skäll för man inte ut dem! Snappa upp vilken ramsa som gäller. Lägg in lite extra röststyrka när det inte tar sig riktigt. Och släng in ett litet påmanande stick när låten tar nytt anfang och repeteras. Brukar funkar bra med enkla peppande interjektioner.

Påverka på rätt vis
Domarna har en speciell relation till publiken. Förmodligen så är de till någon liten uns färgade av tidigare upplevelser i anknytning till laget. Där finns fall där rättskiparna kategoriskt bestämt sig för att inte falla för hemmatrycket. Sen finns där tillfällen där ett unisont rop faktiskt kan rendera i fördelar. Ackcentuera gärna era bröl på s.ka. taktiska frisparkar eller upprepade incidenter med samma motståndarspelare. Bröla inte ut din frustration när domaren tagit ett uppbart rätt beslut. Spara på krutet till potentiella superviktiga straffområdesincidenter.

Sluta att pöbelanklaga de som inte har din åsikt
Där finns många saker att diskutera. Bengalerna är en het debatt. Jag vet inte hur många gånger den avhandlats på Himmelriket och under senare år har det blivit allt vanligare att spaltmeter av orimligt hat och okvädesord förpestat sociala medier. Där finns många dimensioner, som vi kan återkomma till. Det är dock jäkligt viktigt att detta intrikata problem eroderar vår gemensamma insats. Det kan vi ta efteråt. Under 90 minuter plus tillägg kan vi tillsammans injicera ytterligare dimensioner till Himmelsblått. Efteråt är det för sent.

Anländ i himmelsblått
Malmö FF spelar i himmelsblått på Malmö Stadion. Man har även skaffat sig en stilig nattblå bortatröja, som kan funka som komplement. Som besökare, kan jag tycka, det är en självklarhet, att åtminstone på något vis identifiera sig med det laget man är där för. Alla kanske inte gillar matchtröjor. Eller för den del halsdukar. Men nog fasen bör där finnas någon anknytabde attiralj som passar den sparsmakade. Våra gubbar på plan är ju enade under samma tröja. Nog fasen borde vi väl kunna enas om att knyta ihop oss under en färg?

5:e maj då? Allan parkerar bussen och låter Gerhardsson öva anfallsspel. Sen brutalvänder vi på dem. 4-1. Berget hattrick.

// Johan Lundahl
Twitter: himmelsblagg