Vi ska bada nakna på Ribersborg

Rubrik 20160309Allan Kuhns intåg i Malmö FF innebär att laget skall berikas med nya fräscha idéer från en ny röst, som på ett glädjande vis försöker förskånska sin danska. Det är en stor omställning att ha en ny chef, det tror jag många kan relatera till. MFF valde sin egen väg och undersökte noggrant så att Kuhns filosofi skulle passa in mot den kravbild som man gemensamt stakat ut under ett par år. Eller så att den åtminstone korelerade med vissa grundpelare så att Hareides ryggrad kan morfas till något ännu bättre.

När Kuhn har presenterat ett axplock av sina idéer för media så handlar det om tempo, rörelse, bolltrillande och mod. För att kunna prestera de tre förstnämnda attributen så behöver man ha en kvalitétsstämpel på majoriteten av spelartruppen och det vill nog de flesta med mig hålla med om att så är fallet. Man har landslagsmeriterade spelare på varje position och en bänk där majoriteten av spelarna hade kunnat gå in i startelvan i många av de allsvenska konkurenterna. Där finns även en medvetenhet om hur mer kvalitativ fotboll kan omsättas genom att man har fått uppleva den (och smärtan den kan åsamka) i Champions League under två raka säsonger.

Nu ska man kasta sig in i en allsvensk säsong som utmanare. Man är förhoppningsvis lite mer fokuserad och något mer ödmjuk inför uppgiften (inte spela Allan 🙂 ). Men oavsett förra årets misslyckande så ska man våga visa mod. Man ska fantamaj kasta sig naken ut i vågorna på Ribban. Men inte om vågorna är för höga eller om ett gäng hajfenor sticker upp. Det jag vill säga är att Malmö behöver förfina sin beslutsprocess. Varje beslut du tar som spelare får en konsekvens för matchen, laget och slutresultatet. Det gäller att samtliga involverade spelare förstår innebörden av de val man gör i olika lägen under matchen. För att utveckla sin förmåga och sitt spel så ska man våga göra det oväntade, men man måste lära sig i vilka situationer som detta oväntade är rätt beslut. Vad händer i nästa läge ifall det oväntade inte lyckas och istället slår bakut? Riskminimering kan vara ett avtrubbande förhållningssätt, men ifall alla förstår innebörden och kan kompromissa och ha detta i åtanke varje gång ett beslut tas, så är min känsla från Norra att Malmö skulle bli ett ännu bättre lag.

Många ville försäkra sig om biljett till cupkvarten.
Många ville försäkra sig om biljett till cupkvarten.

Utifrån Kuhns beskrivning så ska MFF vara ännu mer bollförande än innan och i mesta möjliga mån frångå långbollar från backlinje. Förmodligen kommer de offensiva spelarna få ännu mer boll och ännu fler beslut att fatta när man trycker sig närmre och närmre de parkerade bussarna som kommer parkera i straffområdena. Ytterbackarna skall sändas iväg på offensiva räder så fort tillfället ges. I fjol så blev Himmelsblått sårade vid många tillfällen när man faktiskt på blev kontrade på. Man blev också straffad då beslut inte var tillräckligt avvägda utifrån vad konsekvensen blev vid ett misslyckande. I år ska man spela med en högre press för att återerövra bollen snabbt. Än så länge ställer jag mig något tveksam ifall Malmö kan genomföra denna tårtbit av spelidén på ett tillfredsställande vis. Vinner man tillbaka den så får inte motståndaren möjlighet att vila med bollen, vilket borde trötta ut dem och påverka i MFF:s riktning. Missar man så kan där bli öppna stora fält där bakom. Fält som alla Allsvenska lag faktiskt kan utnyttja, även mot MFF. Allan behöver stryka under betydelsen att inte ge bort bollen alls.

Jag vill inte att Markus Rosenberg helt slutar med sina lobbpassar. Jag vill inte att Jo Inge Berget slutar upp med sina klackar. Jag vill inte att Oscar Lewicki helt slutar att prompt spela sig ur ansträngda lägen eller att Yoshimar Yotun totaldissar stötbrytningar. Jag vill däremot att man gör det med ett större matchperspektiv. Visar mer kyla och använder dessa små läckerbitar som alternativ till alternativen. Och framförallt gör det i rätt situationer. Vi är många som går igång tillräckligt av att bara se MFF spela. Vi behöver inte smörjas med en massa fotbollsgodis. Tre poäng smakar alltid bäst.

Om Malmö pushar på sitt mod men samtidigt tar flest rätt beslut av alla lag i Allsvenskan, så kan den här serien bara sluta på ett vis. För den kvalitén har årets himmelsblå upplaga.

// Johan Lundahl
Twitter: @himmelsblagg