Cupfinal 2016

När man långsamt började reflektera över säsongen 2015:s oförmåga att gå våran väg (ja så är det, oavsett CL-äventyr; man önskar ändå att alla sorters misslyckande kan ge sådär 250 miljoner plåster på såren) så dök den där livlinan upp. Inte för att man ville sätta sin tilltro i den. Men med alla andra möjligheter borta så kändes det ändå som en utmaning som inte var en dag för tidig att ta sig an på allvar. Och det gjorde man. Så därför är det idag dags för den första cupfinalen, för Sveriges mest framgångsrika cupvinnare, sedan 1996. Vi har chansen att bryta ett 27 årigt trauma. Inför en kokande Hexenkessel.

 
Eftermiddagens match bör kunna elda på alla bidragsvilliga åskådare något extra. Det här handlar inte bara om titeln utan är även en Europakvalmatch. Jag väljer att se det så. De senaste årens absolut bästa MFF-minnen ligger nära knutna till detta fenomen. Därför är jag övertygad att jag kommer hitta några extra galenskapsprocent att frambringa på Norra. Vråla några extra ”Mats Lillienberg”, ta ett extra jobb att hålla liv någon falnande ramsa och hetsa extra med oljud om Häcken ens vågar sig på att skrapa fram en hörna. Eftersom jag själv valt en position på Norra som är beläget i ett lugnare område, ett par rader under där Cmore:s TV-studio brukar husera, så handlar det extra mycket om att inspirera med rejäl stämma. Det faller inte alla naturligt att hjälpa till med sången, men det är betydligt lättare att stämma in ifall där finns någon att luta sig emot. Jävlar vilken klippa jag ämnar vara i eftermiddag.

 
För att rangordna de fantastiska fester som spelarna tillsammans med publiken vävt ihop så behöver man bryta ner dem i dramaturgiska beståndsdelar. Detta blir till ett annat inlägg. Förhoppningsvis inför ett Play Off till Europa League framöver. För i detta nu handlar det enbart om dessa minuter. På torsdagskvällen så kommer chansen vara förbi att påverka. Cyniker undrar säker exakt hur korkad jag är som sitter och raljerar över en persons påverkan på en utgång där jag inte ens är i närheten av bollen. För mig och en stor andel på Norra så är detta en helt oväsentlig fråga. Eftersom spelarna öppenhjärtligt påtalat hur mycket det betyder för dem, med fyra himmelsblå väggar som frambringar kraft på ett sätt som inte normala väggar är kapabla att göra. För min del hade det räckt att en spelare berättat hur mycket energi det ger honom så hade stöttningen varit tveklös.

 
HR 20160505 MODDMotståndarna, som inte alls fick matchen dit man ville, är oavsett söndagen laget som har allt att vinna. Med sin totala ökenvandring på titlar, bortsett från ett SM-guld i Hallsvenskan (80-talets uppehållsturnering inomhus) så är det förståeligt att Hisingenlaget enligt sig själva kommer ner med närmre 700 man. Himmelriket var inte sena att jubla över detta. Det kommer bli intressant att höra deras sångrepetoar, utkvad någon. För den har varit totalt ohörbar alla gånger hittills. Martin Ericsson är en spelare som man alltid behöver våndas över och kan han starta för Getingarna så bör han kunna tillföra den offensiva dimension som Peter Gerhardsson tydligt tyckte man saknade. Det ryktas dessutom att mannen som var den största orsaken till att Häcken står i Cupajävelfinalen, Paulinho, är såpass kurerad att han är tillgänglig för ett inhopp. Malmös försvar är varnade. Det gäller att mittfältet hittar samma fina position och rytm som senast för att trubba av kreering från farliga ytor och djupledslöpningarna. En annan som kommer få ett påpekande varje gång han får bollen är backen Emil Wahlström. Hans överreaktion visade ut vår kapten. Efter att det borde varit frispark för otillåten koalaklängning i förstaläget. Välkommen till vår Hexenkessel, förgrömmade unge.

 
Rapporterna säger att MFF-ledningen väljer att inte peta för mycket på ett vinnande lag. Enda förändringen i startelvan tycks vara att Markus Rosenberg återgår till sin anfallsposition. Detta känns inte alls oväntat men härifrån behöver Mackan lägga i lite extra bränsle. Han har ett sparkapital som behöver få utlopp. Även om han är en väldigt speciell MFF:are, så kan man inte frångå att där inte skall finnas några heliga kor i en trupp som ämnar att alltid sätta bäst laget på banan. Nu är jag inte alls orolig för finalen; det är precis en sådan här match som plockar fram det bästa hos lagkaptenen. Den Rosenberg som ledde Malmö till CL tå år på raken har alla möjligheter att få ett försvarsharmoniskt lag med uppåtgående form att upprepa söndagens insats. Lägg till publikdimensionen och jag kan se Monster-Mackan i spåkulan. När han tar sin anfallsplats flyttas Jo Inge Berget ner på kanten och Magnus Wolff Eikrem får byta flank medan Erdal Rakip får inleda vid sidan om.

 
Tobias Sana ser ut att ta bänkplatsen ifrån Vladimir Rodic. Hade varit väldigt intressant att se Allan Kuhns för- repektive nackdelslista när han valde mellan sina två yttermittfältare. Hur många procent handlar det om att eventuellt släppa loss Sana och låta honom köra loss med all den positiva stöttningen han fått från alla håll sedan bangersincidenten? Förmodligen finns där ett par kryddmått av den varan, men den stora sanningen handlar om Malmös extrema bredd kontra antalet bänkplatser och skadeläget. Dessutom har man de senaste matcherna visat upp att vårt största behov just nu inte är renoldlad kantspringning. Det blir för Rodic att knyta näven helt enkelt. Rasmus Bengtsson hade förmodligen varit spelbar, men efter övervägningar och samtal så ser han ut att stå utanför imorrn. En vinnarskalle som Ralle tycker förmodligen att detta suger hårt men utifrån hans skadehistorik och otur sedan återkomsten så känns det klokt. Det tydliga faktum att Franz Brorsson och Kári Árnason gjorde det mycket bra senast får inte beslutet att bli konstigare.

 
Anton Tinnerholm underströk det i en intervju på MFF:s hemsida: ”Första målet är viktigt”. Ja, det är ingen underdrift att påstå detta. För vår del på läktaren är det viktigt att vi hörs från första sekund när spelarna äntrar banan. Till sista andetaget. Hjälp till att kokade upp den allra brutalaste och lömskaste brygd ni någonsin drömt om. En brygd som är svårstoppad som tumlande lava och giftig som cyanid för våra motståndare. En brygd som är mentalt guld för de våra. Som får varje jobbig löpning att kännas som en solig söndagsmorgon. Som får varje osedd armbåge från motståndarna att smaka som den ljuvaste nektar. En brygd där varje ton och stavelse får varje himmelsblå påg att kunna utföra storverk.

 
Nu vinner vi den där förbannade Cupajäveln.

 

 
Nya Malmö Stadion 15:30. Förmodad startelva

 

Förmodad bänk: F.Andersson, Carvalho, Yotún, Adu, Rakip, Sana, Molins
Förmodad bänk: F.Andersson, Carvalho, Yotún, Adu, Rakip, Sana, Molins

 

 

 

// Johan Lundahl
Twitter: @himmelsblagg

 

Cupkvart och irritationsmomentet

Rubrik 20160306Malmö FF är vidare i Svenska Cupen. Inga konstigheter, bara att konstatera. Kvartsfinal blir det och ännu en hemmamatch i preallsvenskt fotbollsnäste som ruvar på sin kollektiva revansch. Även om matchen relativt länge var en oviss uddamålsledning så kunde första halvlekens spelövertag till slut omsättas. Himmelsblått fick sätta en bock med fyra effektiva och kliniska mål, i 2016 års checklista, författad av Allan Kuhn. Vidar Örn Kjartanssons klassförlängande av Markus Rosenbergs knixiga lobb gav Himmelsblått möjligheten att få arbeta i ledning under hela matchen. Anders Christiansens slitbrytning och efterföljande räd knöt upp alla former av nervknutar. Guillermo Molins lättade leende efter sin två strutar, var mycket bättre än den vintersol som saknades under lördagseftermiddagens grå Malmödis. Om det är någon som surmulet postulerat att MFF anno 2016 inte har vad som krävs (där har förekommit en hel del härliga domedagsprofetior redan på Himmelriket) så hoppas jag de haft en riktigt stillsam kväll fylld med rannsakan och eftertanke.

AIK har också nio inspelade pinnar och därtill 10-2, precis som MFF. Tre av grupperna skall spelas klart under söndagseftermiddagen, men maximalt kan två lag skrapa ihop en bättre statistik och således så kommer Malmö IP få en snabb chans att sudda ut debacklet mot Örebro i fjol.

 

Vad betyder några av lördagens svar för Kuhns lagbygge i praktiken?

Att Allan känner att han satsat på rätt hästar inledningsvis. Den allsvenska starttruppen stramas åt. Av Sundsvallsmatchens 11 spelare, så är 9-10 redan mer eller mindre inskrivna att ta första skiftet när Norrköping gästar i premiären.

Rasmus Bengtsson fick ännu en gång utgå från en match. Det är fortsatt oroande att en rutinerad spelare centrallinjen inte lyckas få någon kontinuietet i sin spelsituation. Där kommer bli gott om möjligheter för Franz Brorsson och Felipe Carvalho att vikariera. Och varför inte Oscar Lewicki och kanske t.o.m. Behrang Safari till sommaren. Inte måla fan på väggen för tidigt, men jag önskar Rasmus får komma in i ett flow. Då är han vår bästa mittback.

Mittfältsterriern Christiansen är en spelare vars kaliber verkligen är på den dyrare hyllan som Åge Hareide förordade att vi skulle börja snegla på. Hans mångsidighet innefattandes både den riviga och fysiska biten kombinerat med ett passningsspel av hög standard. Detta förpackas inslagen i en ödmjuk och ambitiös revanschlusta för en Europatripp som inte blev vad han hoppades på. En tydlig konsekvens av detta blir att den gode bollvirtuosen Enock Kofi Adu med gott samvete kan brädas och placeras bakom fiskpinnarna i frysen (för en kortare period till att börja med). För Christiansen är bättre, mångsidigare och verkar ha ett genuint intresse att spela i Himmelsblått. Och. Hans har inte ”Pladderkajan” som sin talesman, rådgivare och ”chef”, som ghananen vid flera tillfällen etiketterat honom som.

Molins fick drygt 20 minuter för att spetsa till sin form till något som är tillräckligt pålitligt för att ett efterlängtat kontrakt kan skrivas. Han tog tillvara på tillfället och visade upp en härlig vara-på-rätt-plats-vid-rätt-tillfälle känsla. Jag tror att dessa mål lyfter bort lite orosmoln från hans redan brydda tankar. Hans skadehelvetes psykologiska inverkan skall inte underskattas och jag hoppas Daniel Andersson har med detta i beräkningarna när han huttar upp pergamentet och gåspennan på måndag efter träningen. Gische kommer vara en tillgång i MFF:s giftiga offensiv, oavsett roll och speltid. Och hans symbolvärde är riktigt högt. Men… Sen så är han ju affärsbekant med den där ”Pladderkajan”.

Han är inte jätteomtyckt som agent i Malmölägret. Han kanske har andra kvalitéer dock? #huttahaninällorna

För närvarande upplever många med mig, via allehanda forum, att Hasan Cetinkaya en ständigt smygande Ormtunga, som i Mammons tjänst besticker sina klienter, vissa mer klentrogna än andra, med tveksamma karriärsmöjligheter. Att denna före detta allsvenska spelare tycks sakna spelkänsla eller självinsikt är beklämmande och sorgligt. I sann supporterförtvivlan så känns det som han har nässlat sig in bland samtliga spelare truppen, även om det såklart inte är fallet. Därför kan jag inte sluta le inombords när Daniel Andersson går i klinsch mot hans höga spel och tveksamma tillvägagångsvis för att hantera det mesta runt en spelaraffär. Adu har i princip från första fönstret börjat ragga europeiska större sammanhang. Han har blivit lallad med lite extra utifrån allehanda vinklingar, men någonstans så behöver man sätta ner foten och ta kommando över den hör sortens skenande situationer. Och Hästhandlaren måste tyglas. MFF:s spelare sitter i en progressiv och stabil tillvaro. När topp-5-ligornas topp 5-lag knackar på dörren och visar genuint intresse kan vi snacka. När Mersin eller Valfritt -spor vill komma på REA så ska vi bestämt (och om vi är på humör, vänligt) tacka nej.

Om någon har en hum varför Hasan blivit så pass frekvent associerad som han är bland spelare, så får ni gärna delge detta i kommentatorsfältet eller via Twitter.

 

Slutligen, vem är bäst att få möta och vem slipper man?

Göteborg och Elfsborg är borta. Norrköping lär klara en topp-4-placering bland gruppettorna och Solna är redan klara. Häcken kommer med största sannolikhet inte göra det. Jag fattar att det kan ta emot, men jag hade önskat att vi knycklade till Häcken rejält. Fick en utmaning där både laget och supportrarna får en chans att sluta upp och gemensamt påla fast spöket så det håller sig borta när Allsvenskan drar igång. Självklart hade jag inte tackat nej till att möta Syrianska, men med en ny och obefläckad coach som Kuhn, så kanske man kan vända blad på denna mentalt ansträngande fars, vilket Häckenmötena blivit.

Vi ska inte backa för utmaningar. De är till för att övervinnas. Det har vi gjort Tillsammans i 106 år.

// Johan Lundahl
Twitter: @himmelsblagg

Inför cupgruppavslutningen

Rubrik 20160304Tredje helgen och den reinkarnerade Svenska Cupen skall avsluta sitt gruppspel. Åtta grupper ska få varsin vinnare som således avancerar till en kvartsfinal. De fyra bästa ettorna belönas med att få spela kvartsfinalerna på hemmaplan. Som ni säkert är medvetna så är avancemang här och ytterligare tre raka segrar ett måste ifall Malmö FF ska spela i Europa under 2016.

En kort titt på de olika grupperna:

Grupp 1:
Tre lag med chans att gå vidare. Regerande mästarna Norrköping har allt i egna händer efter två raka segrar. En poäng mot Allsvenska nykomlingen Jönköping och biljetten kan hämtas ut. Man kan också gå vidare så länge man inte förlorar med mer än två mål och den tredje utmanaren, Div 1-klubben Athletic vinner med tre bollar borta mot Östersund. Känns långsökt; Peking blir fullpoängare.

Grupp 2:
Helt utan spänning efter Göteborg schablat bort sin chans med två kryss mot Degerfors och Frej, trots sin uttalade cupfokus (Sebastian Erikssons tidningsuttalande kontra vad som skedde är kanske säsongens hittills roligaste missbedömning). Halmstad redan vidare efter två segrar. Blir inga extra inträdespengar in till IFK:s ansträngda kassakista. Men Änglarna vinner sista matchen.

Uppfriskande när motståndarspelare faktiskt vågar stå för det uppenbara! #allavilltillmalmö
Uppfriskande när motståndarspelare faktiskt vågar stå för det uppenbara! #allavilltillmalmö

Grupp 3:
Solna har två raka och Falkenberg har fyra pinnar. Det är mycket som efterfrågas från hallänningarna för att ta tre poäng borta mot Gnaget. De svartgula kunde ganska avslappnat avväpna Tenhult senast, medan helgens motståndare stångades lite för svagt mot Varberg i Hallandsderbyt. Men man har såklart allt att vinna. Tippar ett kryss för skojs skull och således AIK-avancemang.

Grupp 4:
En grupp med viss nerv. Elfsborg böljade fram och tillbaka mot Värnamo men tappade två pinnar samtidigt som Kalmar gått rent mot ovannämda smålänningar plus Assyriska. De gula är vassa på Borås Arena, men det ska ändå göras. Jag tycker där finns vissa frågetecken över Elfborgs kapacitet och identitet i år. Dessutom blir man Europaklart om Norrköping eller AIK vinner cupen. Jag säger kryss här också och därmed försvinner en av Malmös huvudantagonister.

Grupp 5:
Malmös grupp. Tre lag med chans. Ganska likt Grupp A. Återkommer nedan.

Grupp 6:
Gruppen som skulle avgöras med ett hett Stockholmsderby. Det såg faktiskt ut som att det skulle kunna bli ett avgörande som skulle ske i Ljungskile istället, men Hammarby vände på sitt underläge och gör att de går vidare så länge de vinner och gör det med lika många mål som Syrianska potentiellt gör i Ljungskile. Bajen kniper även platsen på oavgjort sålänge inte Syrianska vinner. Djurgården är tvingade att vinna samtidigt som man får lita till att Ljungskile åtminstone kryssar mot Syrianska. Lite halvspännande läge ändå. Tippar att Djurgården vinner medan Ljungskile kryssar. Således Järnkaminerna i kvartsfinal.

Grupp 7:
Allsvenska mötet mellan Häcken och Gävle blir en likvaka ifall det blir kryss samtidigt som Trollhättan genomför en absolut möjlig victoria mot Brommapojkarna borta. Häcken är ett betydligt bättre lag än Trollhättan men med cupens format så kan oavgjorda matcher förödande. Jag både tror och hoppas att Häcken faktiskt luckrar upp Gefles förmodade parkerade buss. För Malmö ska slå dem i kvarten hade jag tänkt.

Grupp 8:
Helsingborg har i alla svårigheter åtminstone börjat cupen lovande. Nu har man dock Örebro hemma i sista omgången. En poäng borde man kunna lösa, men det finns betydligt lättare uppgifter. Örebro tappade poäng i sitt derby mot Forward i första omgången. Sätter mina monopolpengar på att Örebro blir ett större test för HIF än GAIS samt Forward och vinner efter en grismatch.

 

Det viktiga då? Malmö…

Malmö har gått två bataljer hittills som präglats av att man fått hämta in underlägen. Båda gångerna har det gått vägen, även om det satt betydligt hårdare inne mot Sirius. I sista omgången väntar allsvenska Sundsvall, som Malmö under ett flertal år i början av 2000-talet hade det uttalat svårt mot. Mest p.g.a. deras fläckvis strålande keeper Fredrik Sundfors som alltid fick in säsongens fullträff i mötena. Ifjol så var Malmö dock ett av få lag som kunde avfärda dem lite enklare. 1-4 borta, trots 60 minuter med tio man samt en bergsäker 3-0 vinst hemma. Sundsvall inledde cupen med en planenlig seger mot Ängelholm, men följde upp med en lite halvt oväntad uddamålsförlust hemma mot Sirius. Kommer man ha kvalitén att rubba Mästa Mästarna? Många vill få det till att MFF är klara för slutspel, vilket inte är någon spretig åsikt, men likväl ska matchen genomföras. Rimligen bör man kunna skaka fram ett minst ett kryss, men vi behöver inte gå längre tillbaks än cupsortin förra året för att inse att ett spelövertag med lite press på axlarna kan implodera även de bäst uppbyggda truppernas förmåga att trycka in bollarna. Den stora fördelen här är att även om man förlorar med ett mål så går inte Sundsvall förbi eftersom målskillnad går före inbördes möte. I sådana fall måste Sirius slå Ängelholm med minst 3 mål, förmodligen 4. Vinner Malmö så får man hemmaplan i kvarten med största sannolikhet. Borde vara en morot nog för ett lag som värdesätter sitt hemmastöd.

 

Vad vill Allan Kuhn se i MFF:s spel, förutom vinst och avancemang?

Varje match trycker ju den allsvenska premiären närmre och känslan är att staben har hittat sina 13-14 spelare som är stommen i startuppställningen. Efter bitvis bra spel i cupmatcherna så hade det varit en lättnad om MFF kan hålla en bra nivå matchen genom och gärna få håll på motståndet snabbt. Att kunna slå lag på nedre halvan av Allsvenskan, vilket Sundsvall borde vara, är en nyckel för att hämta tillbaka Lennart till Swedbank Stadion. Detta var ett axeltyngande ok i fjol. Är spänd på att se ifall Kuhn klarar av att egga upp truppen så de går ut mer fokuserat, mer rörligt och mer kliniskt från minut ett. Skulle man lyckas med detta så kommer man för första gången i år, på allvar, få känna på sin spelidé utifrån ledning. MFF hade under Hareides andra år uppenbara problem med att stänga ner matcher man ledde. Intressant att se hur Allan coachar i ett sådant läge. Flera spelare borde ge svar på var de ska stå i rangordningen. Vidar Örn Kjartanssons målproduktion, Vladimir Rodics ojämnhet, Guillermo Molins fysik och Oscar Lewickis svaga passningsform hade gärna fått positiva svar, men även ett negativt svar är ett svar. Och helt från ingenstans har Enock Kofi Adu valt att köra på. Mer om det i kommande inlägg.

 

Malmö ställer rimligen upp med denna startelva:

Inga jätteskrällar i startelvan vädras. Med ledning i ryggen bör både Rakip och Molins få en halv halvlek var.
Inga jätteskrällar i startelvan vädras. Med ledning i ryggen bör både Rakip och Molins få en halv halvlek var.

Bänk:
Andersson, Brorsson, Konate, Rakip, P.Johansson, Sana, Molins

Skadade eller indisponibla:
Carvalho, Vindheim, Eikrem

Lördag 14:00 på Malmö IP. Nästa anhalt mot Europa.

// Johan Lundahl
Twitter: @himmelsblagg