Peter Andersson tar över rodret

Efter många och långa veckor av idogt spekulerande i media och på diverse forum på nätet är det nu klart att det blir en hemvändare som tar över rodret från Björn Hellkvist. Den gamle storbacken Peter Andersson har alltså signerat ett tvåårsavtal med Malmö som träder i kraft den 1 maj. Andersson har stått i Malmös bås tidigare, då som assisterande tränare. Det slutade med sparken, vilket egentligen inte betyder speciellt mycket i den på den tiden svårt misskötta föreningen. Andersson har sedan dess haft en framgångsrik tränarkarriär, speciellt i hemstaden Örebro som ha ledde till SHL.

Att det kommer bli debatt om honom nu vet jag, det finns åtskilliga som inte alls vill se honom på någon position i klubben överhuvudtaget. Detta bygger framför allt på hans andra år som sportchef, som var ett monumentalt fiasko. Efter att han med ganska kloka värvningar gett förutsättningar för att klubben kunde gå rakt upp i dåvarande Elitserien igen 2006. Var hans värvningsfilosofi under den säsong som skulle bli den stora återkomsten fullständigt obegriplig i många fall och det slutade med platt fall. Men detta var alltså som sportchef, vilket inget har speciellt mycket att göra med ett tränaruppdrag.

Som jag ser det personligen är Andersson ett spännande namn. Han kan klubben, staden och den mentalitet. Framför allt den som kan förekomma stundtals från vissa ”höga herrar” som gärna vill prata om saker de inte har med att göra. Han är dessutom en egen och stark vilja som bör kunna vara en tillgång. Han gjorde som sagt ett riktigt bra jobb med Örebro och en sak är han utan någon som helst tvekan bättre än Hellkvist på, hanteringen av och medverkan i media. Hellkvist såg det antagligen som något nödvändigt ont, medan Andersson som redan innan han blev tränare var van vid intervjusituationer känns mycket mer avslappnad och tillgänglig. Något som så klart är bra för klubben.

Hur han sen kommer att fungera med spelarna är frågan som vi inte får besvarad förrän säsongen kommer igång. Det kommer som alltid också spela in hur det går för laget givetvis. Han känner Jesper Mattson sedan gammalt och de fungerar säkert bra ihop. Personligen känner jag bara en oerhörd lättnad över att det äntligen är klart och valet av en andra assisterande känns nu som en icke fråga. Om valet av Andersson var det som slutligen knuffade över pendeln så att, vad det verkar, Robin Alvarez bestämt sig för att komma hem igen låter jag vara osagt. Men med Andersson på plats kan lagbygget komma igång på allvar. Att dessutom Hellkvist hyllar valet av sin efterträdare i en intervju med Johan ”Mr. Madhawk” Svensson, gör det åtminstone mig betydligt lugnare till mods.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.