Leksands vilja och målvaktsbytet fällde Malmö

Mycket svårt att säga något logiskt om kvällens match faktiskt. Det står 1-1 efter första perioden, en period som borde stått 3-0 till Malmö. Leksand skapar med extremt god vilja en målchans, som de inte förvaltar. Det krävdes ett juniormisstag av Christopher Nihlstorp för att ge det resultatet. Andra perioden är mer eller mindre Leksands från start till mål, utan att de ändå skapar enormt mycket. Det krävdes där att en puck skulle ta på Fredrik Händemark och i mål för att de skulle ha en bekväm 3-1 ledning. Malmö reser sig i tredje och leker med Leksands mindre kompetenta backbesättning stundtals. Snorenkelt upp till 3-3 och sedan kommer avgörandet som är ännu ett bedrövligt dåligt ingripande av Nihlstorp. Man kan så klart inte säga att det blivit annorlunda, men jag känner mig 99% säker på att det blivit minst poäng med Oscar Alsenfelt i buren.

Det är inte alls att tappa poäng när motståndet ändå bjuder så hejvilt som Leksand gör egentligen genom hela matchen. Deras defensiva arbete utförs otroligt nog bättre av många forwards än deras backar. Det är inte heller bra att tappa dessa matcher som med ett ordentligt och koncentrerat arbete nästan alltid ska innebära tre poäng. Även om Nihlstorp gör en dålig match, ska man kunna vinna den. Det enda som hade behövts är en andraperiod på samma nivå som de två övriga, då hade aldrig Leksand vunnit denna matchen oavsett hur hårt de slitit. För när Malmö gör jobbet skapar inte Leksand speciellt mycket att skriva hem om.

Vad är bra i kväll då? Flera spelare gör riktigt fina insatser. Framför allt Carl-Johan Lerby som med mer istid ikväll ställer till enorma problem för Leksandsförsvaret i sina utflykter. Han gör det dessutom riktigt bra defensivt. Jag har dessutom flera plustecken för Rhett RakhshaniIlari Filppula och Robin Alvarez. Den senare tappar fortfarande alldeles för mycket puckar, men jobbar sanslöst hårt ikväll och får i varje fall med sig poäng. Rakhshani gör mycket bra även defensivt ikväll och ger dessutom Malmö ledningen.

Även ikväll gör Jens Olsson dessvärre en ganska blek insats men klart blekast i Malmö är så klart Nihlstorp som trots ett par riktigt fina räddningar står för två ruskiga tavlor vilket inte alls är på nivå. Det är trist för honom, han hade behövt få vinna en match åt laget istället för att komma in och avlasta och sedan bli utbytt till nästa match. Som det är nu är det orimligt stor klasskillnad mellan Nihlstorp och Alsenfelt. Nihlstorp är ändå en målvakt med oerhörd rutin och vinnarskalle, det ska inte alls vara en sådant enormt avstånd upp till Alsenfelt tycker jag.

Inte lönt att gråta över spilld mjölk trots allt, Leksands arbetsinsats är bra och eftersom Malmös inte var det i andra perioden är det någonstans bra att laget straffas och får svart på vitt att det inte håller i SHL. Men klart är att det kommer krävas en helt annan insats på torsdag mot Färjestad, även om de ligger nedanför Malmö i tabellen håller de en närmast astronomiskt mycket högre klass än Leksand när vi snackar skicklighetsnivå. Då kommer vi om inga sjukdomar eller skador kommer få se Alsenfelt mellan stolparna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.