Leksands vilja och målvaktsbytet fällde Malmö

Malmö gör en svag andraperiod, Leksand gör en bra sådan och det räckte för tre poäng till masarna. Mycket dessvärre på Christopher Nihlstorps konto som gör en vanlig tavla och en mastodonttavla ikväll. Gör Malmö tre mål på bortaplan skall det i nio fall av tio innebära tre poäng, ikväll blev det alltså noll.

Mycket svårt att säga något logiskt om kvällens match faktiskt. Det står 1-1 efter första perioden, en period som borde stått 3-0 till Malmö. Leksand skapar med extremt god vilja en målchans, som de inte förvaltar. Det krävdes ett juniormisstag av Christopher Nihlstorp för att ge det resultatet. Andra perioden är mer eller mindre Leksands från start till mål, utan att de ändå skapar enormt mycket. Det krävdes där att en puck skulle ta på Fredrik Händemark och i mål för att de skulle ha en bekväm 3-1 ledning. Malmö reser sig i tredje och leker med Leksands mindre kompetenta backbesättning stundtals. Snorenkelt upp till 3-3 och sedan kommer avgörandet som är ännu ett bedrövligt dåligt ingripande av Nihlstorp. Man kan så klart inte säga att det blivit annorlunda, men jag känner mig 99% säker på att det blivit minst poäng med Oscar Alsenfelt i buren.

Det är inte alls att tappa poäng när motståndet ändå bjuder så hejvilt som Leksand gör egentligen genom hela matchen. Deras defensiva arbete utförs otroligt nog bättre av många forwards än deras backar. Det är inte heller bra att tappa dessa matcher som med ett ordentligt och koncentrerat arbete nästan alltid ska innebära tre poäng. Även om Nihlstorp gör en dålig match, ska man kunna vinna den. Det enda som hade behövts är en andraperiod på samma nivå som de två övriga, då hade aldrig Leksand vunnit denna matchen oavsett hur hårt de slitit. För när Malmö gör jobbet skapar inte Leksand speciellt mycket att skriva hem om.

Vad är bra i kväll då? Flera spelare gör riktigt fina insatser. Framför allt Carl-Johan Lerby som med mer istid ikväll ställer till enorma problem för Leksandsförsvaret i sina utflykter. Han gör det dessutom riktigt bra defensivt. Jag har dessutom flera plustecken för Rhett RakhshaniIlari Filppula och Robin Alvarez. Den senare tappar fortfarande alldeles för mycket puckar, men jobbar sanslöst hårt ikväll och får i varje fall med sig poäng. Rakhshani gör mycket bra även defensivt ikväll och ger dessutom Malmö ledningen.

Även ikväll gör Jens Olsson dessvärre en ganska blek insats men klart blekast i Malmö är så klart Nihlstorp som trots ett par riktigt fina räddningar står för två ruskiga tavlor vilket inte alls är på nivå. Det är trist för honom, han hade behövt få vinna en match åt laget istället för att komma in och avlasta och sedan bli utbytt till nästa match. Som det är nu är det orimligt stor klasskillnad mellan Nihlstorp och Alsenfelt. Nihlstorp är ändå en målvakt med oerhörd rutin och vinnarskalle, det ska inte alls vara en sådant enormt avstånd upp till Alsenfelt tycker jag.

Inte lönt att gråta över spilld mjölk trots allt, Leksands arbetsinsats är bra och eftersom Malmös inte var det i andra perioden är det någonstans bra att laget straffas och får svart på vitt att det inte håller i SHL. Men klart är att det kommer krävas en helt annan insats på torsdag mot Färjestad, även om de ligger nedanför Malmö i tabellen håller de en närmast astronomiskt mycket högre klass än Leksand när vi snackar skicklighetsnivå. Då kommer vi om inga sjukdomar eller skador kommer få se Alsenfelt mellan stolparna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Senaste nytt

Effektivt Malmö stal alla poäng i Jönköping

Ombytta roller ikväll. Senast var det Malmö som spelade bra nog för att vinna komfortabelt mot Frölunda, utan att få någon poäng alls. Idag spelade HV71 bra nog för att få behålla samtliga poäng. Men ett löjligt effektivt Malmö som dessutom spelade fullständigt lysande i boxplay förstörde den festen. Skönt för Malmö att ta tillbaka de stulna poängen genom att själva råna idag. Också skönt för Christopher Nihlstorp att ÄNTLIGEN loggas för en seger igen, det var inte i går eller ens i år.

Skellefteå utkrävde sin revansch

Nej, Malmö orkade inte slå Skellefteå två gånger på två dagar. Skellefteå vann fullständigt rättvist efter en mindre lysande defensiv insats från Malmö. När dessutom passningsspelet hackar betänkligt är det alldeles för många marginaler för att det ska räcka mot ett lag som Skellefteå. Nu väntar landslagsuppehåll, förhoppningsvis kommer Malmö ut taggade på andra sidan av det.

Andra raka bortasegern bärgad

Det blev en hemsk afton för hemmalaget som hade det mesta emot sig. Inte minst SHL:s stört lysande målvaktsstjärna Oscar Alsenfelt. När sedan domarna inte heller ville vara på deras sida, ja då var det väl inte mer än rimligt att båda målen kommer vara sådana folk kommer sitta och älta i flera dagar. Tre poäng till Malmö hur som helst och det är det enda jag kommer minnas om en vecka av kvällens tillställning.

Seger till slut även i tredje derbyt

Det satt hårt inne när Malmö som brukligt under senare hälften av säsongen i det närmaste vägrar göra mål. Men till slut skipades rättvisa och två av de tre poäng det borde varit fick åka med hem till Malmö. Tack vare detta målsumpande blev det en spännande tillställning, vilket väl inte var så dåligt egentligen. Även om jag helt klart föredragit en enkel avspelning efter att kistan spikats igen redan de första tjugo minuterna.
42 år ung Skånepåg. Har följt Mif, som jag vill kalla dem, sedan 1988 då min dåvarande idol Peter ”Pekka” Lindmark skrev på för klubben. Jag har skrivit om Mif sedan 1995, ibland lite mer och ibland lite mindre. Har på senare år kallat mig för Hawkeye när jag bloggat om laget. Det måste påpekas att mitt intresse har varit konstant oavsett vilken serie laget härjat i och oavsett hur det gått. Mina inlägg handlar i första hand om Mif, men det kan även förekomma annat hockeyrelaterat.

Håll dig uppdaterad med oss på Hockeybloggen - prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev!