Leksands vilja och målvaktsbytet fällde Malmö

Malmö gör en svag andraperiod, Leksand gör en bra sådan och det räckte för tre poäng till masarna. Mycket dessvärre på Christopher Nihlstorps konto som gör en vanlig tavla och en mastodonttavla ikväll. Gör Malmö tre mål på bortaplan skall det i nio fall av tio innebära tre poäng, ikväll blev det alltså noll.

Mycket svårt att säga något logiskt om kvällens match faktiskt. Det står 1-1 efter första perioden, en period som borde stått 3-0 till Malmö. Leksand skapar med extremt god vilja en målchans, som de inte förvaltar. Det krävdes ett juniormisstag av Christopher Nihlstorp för att ge det resultatet. Andra perioden är mer eller mindre Leksands från start till mål, utan att de ändå skapar enormt mycket. Det krävdes där att en puck skulle ta på Fredrik Händemark och i mål för att de skulle ha en bekväm 3-1 ledning. Malmö reser sig i tredje och leker med Leksands mindre kompetenta backbesättning stundtals. Snorenkelt upp till 3-3 och sedan kommer avgörandet som är ännu ett bedrövligt dåligt ingripande av Nihlstorp. Man kan så klart inte säga att det blivit annorlunda, men jag känner mig 99% säker på att det blivit minst poäng med Oscar Alsenfelt i buren.

Det är inte alls att tappa poäng när motståndet ändå bjuder så hejvilt som Leksand gör egentligen genom hela matchen. Deras defensiva arbete utförs otroligt nog bättre av många forwards än deras backar. Det är inte heller bra att tappa dessa matcher som med ett ordentligt och koncentrerat arbete nästan alltid ska innebära tre poäng. Även om Nihlstorp gör en dålig match, ska man kunna vinna den. Det enda som hade behövts är en andraperiod på samma nivå som de två övriga, då hade aldrig Leksand vunnit denna matchen oavsett hur hårt de slitit. För när Malmö gör jobbet skapar inte Leksand speciellt mycket att skriva hem om.

Vad är bra i kväll då? Flera spelare gör riktigt fina insatser. Framför allt Carl-Johan Lerby som med mer istid ikväll ställer till enorma problem för Leksandsförsvaret i sina utflykter. Han gör det dessutom riktigt bra defensivt. Jag har dessutom flera plustecken för Rhett RakhshaniIlari Filppula och Robin Alvarez. Den senare tappar fortfarande alldeles för mycket puckar, men jobbar sanslöst hårt ikväll och får i varje fall med sig poäng. Rakhshani gör mycket bra även defensivt ikväll och ger dessutom Malmö ledningen.

Även ikväll gör Jens Olsson dessvärre en ganska blek insats men klart blekast i Malmö är så klart Nihlstorp som trots ett par riktigt fina räddningar står för två ruskiga tavlor vilket inte alls är på nivå. Det är trist för honom, han hade behövt få vinna en match åt laget istället för att komma in och avlasta och sedan bli utbytt till nästa match. Som det är nu är det orimligt stor klasskillnad mellan Nihlstorp och Alsenfelt. Nihlstorp är ändå en målvakt med oerhörd rutin och vinnarskalle, det ska inte alls vara en sådant enormt avstånd upp till Alsenfelt tycker jag.

Inte lönt att gråta över spilld mjölk trots allt, Leksands arbetsinsats är bra och eftersom Malmös inte var det i andra perioden är det någonstans bra att laget straffas och får svart på vitt att det inte håller i SHL. Men klart är att det kommer krävas en helt annan insats på torsdag mot Färjestad, även om de ligger nedanför Malmö i tabellen håller de en närmast astronomiskt mycket högre klass än Leksand när vi snackar skicklighetsnivå. Då kommer vi om inga sjukdomar eller skador kommer få se Alsenfelt mellan stolparna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Senaste nytt

Malmö med ryggen mot väggen

Lysande start med ett riktigt trist avslut blev det för Malmö denna festkväll i Malmö Arena. Malmö gör vad man kan med de resurser man har, men när HV71 fungerar så bra som de gör nu krävs det dessutom en säck med flyt och den hade inte Malmö ikväll. Ändå, jag är stolt över laget som inte lägger sig ner och dör trots den motiga tredje perioden. Hoppas på en skräll på söndag, för jag vill se mer av detta Malmö denna säsong.

Svårt åderlåtet Malmö blev slaktat av HV71.

Ytterligare tunga pjäser försvann och den som återkom i form av Stefan Warg såg nog till att han blir avstängd på nytt. Som om inte det räckte blev det kross även i andra matchen uppe i Jönköping och framtiden ser väl inte helt ljus ut för Malmö i denna semifinal om inte frånvarolistan reduceras kraftigt omgående. Förhoppningsvis kan en kokande och ogästvänlig Malmö Arena bidra till en kvittering i matcher på fredag till att börja med.

Malmö bjöd HV71 på sin första förlust i detta slutspel.

Det var inte Malmös bästa match för säsongen, ganska långt därifrån faktiskt. Men när slutresultatet ändå innebär att man serverat HV71 sin första förlust i detta slutspel kan inte betyget bli annat än med beröm godkänt. Detta skedde dessutom med ett ganska, med Malmö mått mätt i varje fall, kraftigt manfall. Tunga, viktiga pjäser saknades men vad gör det när stridsvagnen Nichlas Hardt är på isen?

Matchserien kvitterad, Malmö fortsatt riktigt bra.

Växjö bröt tillbaka serven direkt, men det krävdes flyt i massor. Flyt med felskär, flyt med domare som inte blåste och flyt med domare som blåste när det inte skulle blåsas. Malmö var det bättre laget även i andra matchen, men kunde inte avgöra som de borde. Jag tänker ändå att flytet borde jämna ut sig i en serie bäst av sju. Oavsett vill jag hylla laget och publiken (bortsett från de som kastade flaskor efter slutsignal) som visade Malmö från den bästa av sidor ikväll. Att det inte blev seger ikväll får ses som ett olycksfall i arbetet, så såg det faktiskt ut.
42 år ung Skånepåg. Har följt Mif, som jag vill kalla dem, sedan 1988 då min dåvarande idol Peter ”Pekka” Lindmark skrev på för klubben. Jag har skrivit om Mif sedan 1995, ibland lite mer och ibland lite mindre. Har på senare år kallat mig för Hawkeye när jag bloggat om laget. Det måste påpekas att mitt intresse har varit konstant oavsett vilken serie laget härjat i och oavsett hur det gått. Mina inlägg handlar i första hand om Mif, men det kan även förekomma annat hockeyrelaterat.

Håll dig uppdaterad med oss på Hockeybloggen - prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev!