Inför playoffen

2

Att ta sig till Allsvenskan från Hockeyettan är en krokig väg. Det hela börjar med en grundserie innan jul, sedan en alletta och vårserie, sen drar playoffen igång. Den spelas i tre playoff-omgångar (Playoff 1, 2 och 3) där lagen spelar i bäst av tre matcher. Vinnarna från alla playoffmatcher som tar sig enda till PO3 och även vinner den går till kvalserien. Enkelt va? Nu slipper både Västervik och Borlänge den långa krokiga vägen då lagen tog sig direkt till kvalserien genom att vinna sina allettor. En playoff-duell tjuvstartar idag, medans övriga lag spelar imorgon.

Vännäs – Östersund

Vännäs har överraskat rejält, speciellt efter jul. Det har garanterat inte varit många som trodde att laget skulle knipa en playoff-plats. Här har man målvakterna Joakim Moritz och William Eriksson som gjort det bra under säsongen men då Eriksson har förhinder i helgen så har man valt att stärka upp med Emanuel Gabrielsson från Teg. De har även plockat in Daniel Palmebjörk som gjorde 12 mål i vårserien i Teg och den offensiva backen Fredrik Lovén från SK Lejon som gjort 21 poäng på 33 matcher. Östersund är dock ingen enkel motståndare och imponerade i grundserien. I allettan imponerade man inte lika mycket och många blev nog förvånade över att de inte lyckades bättre än vad de gjorde. Östersund sitter redan på ett riktigt bra lag och har valt att inte förstärka truppen inför playoffen och en eventuell kvalserie. Det enda klubben valde att göra är att namnge målvakten Marcus Evertsson från Vimmerby ifall någon skada skulle ske på någon av målvakterna.

Tips: 0-2 i matcher till Östersund

Skövde – Tranås

Den här duellen är intressant. Det är två bra lag men ska man gå på statistiken så talar väl det mesta för Tranås. Lagen har mött varandra två gånger den här säsongen och där har Tranås vunnit båda matcherna med 6-1 och 0-2. Skövde är inget dåligt lag men lyckades inte lika bra i grundserien som jag hade trott att man skulle göra inför säsongen. Tranås har i sin tur kört på riktigt bra och har imponerat på många vis och utmanade Borlänge rejält om den direkta kvalserieplatsen. Skövde har valt att satsa vidare på laget som tagit dom till playoff och har inte tagit in någon ny spelare innan transferfönstret stängde. Tranås tog däremot in fyra spelare – målvakten Adam Bengtsson, backen Albin Torstensson och forwarden Filip Petersson återvänder från HC Dalen och även backen Jimmie Jansson från Kallinge/Ronneby anländer.

Tips: 0-2 i matcher till Tranås

Lindlöven – Piteå

Lindlöven har överraskat den här säsongen och de gjorde det väldigt bra i vårserien. Nu belönas man med playoff-spel mot Piteå som varit i playoff/kvalserien flera säsonger i rad. Målvakten Mattias Pettersson har gjort succé i Lindlöven den här säsongen och kan mycket väl ställa till det för Piteå om han är inne i bubblan. Piteå i sin tur gör mig kluven och jag har svårt att sätta fingret på hur pass bra laget egentligen är den här säsongen. De har blandat insatser och är man inte på tårna här kan Lindlöven skrälla. Lindlöven har valt att plocka in två spelare och det är Linus Pellfolk från Arboga och  Filip Bergmark från Vimmerby. Piteå kör vidare på sitt vanliga lag.

Tips: 1-2 i matcher till Piteå

Örnsköldsvik – Kiruna

Det här är också en väldigt intressant duell och på förhand finns det många utvägar här. Örnsköldsvik nådde inte allettan men gjorde en strålande vårserie. Kiruna överraskade rejält i grundserien och så även i allettan och har gjort sig förtjänta av sin playoff-plats. Här är det verkligen laget som har bäst dag som kommer vinna. De interna mötena den här säsongen har slutat med en seger var. Örnsköldsvik har stärkt truppen med målvakten John Vestermark från SK Lejon, Sollefteås lagkapten Petter Segersten och med Niklas Lindmark från Hudiksvall. Kiruna har valt att spela vidare på truppen de har.

Tips: 1-2 i matcher till Kiruna

Halmstad – Södertälje

Halmstad skrällde rejält i vårserien genom att knipa en av playoff-matcherna, vilket man gjorde i den absolut sista omgången. Har ett par intressanta spelare i truppen att man ska räcka hela vägen för att lyckas slå ut giganterna Södertälje har jag svårt att se på förhand. Halmstad spelar dock med ett jobbigt spel för motståndarna när de bara vill. Södertälje gjorde det de skulle i grundserien och räckte inte riktigt hela vägen till att knipa kvalserieplatsen i allettan. Nu får man förlita sig på att truppen lyckas i den långa vägen dit istället. Södertälje kallade tillbaka Oscar Carlsson från Haninge, annars har inget av lagen valt att ta in nya spelare.

Tips: 0-2 i matcher till Södertälje

Hammarby – Troja/Ljungby

Hammarby har gjort det bra och att de lyckades knipa en playoff-plats är väldigt bra. Har ett par intressanta spelare i truppen i bland annat Benjamin Blomberg som gjort 57 poäng på 36 matcher den här säsongen. Troja/Ljungby är dock storfavoriter i den här duellen och annat vore konstigt om man jämför trupperna med varandra. Hammarby har valt att spela vidare på samma trupp medans Troja/Ljungby plockat in HC Dalens succéspelare Tor Immo och Ricard Blidstrand från Kallinge/Ronneby. Man har även signat de två målvakterna Oskar Sehlstedt från Nybro och Alexander Lindberg från Alvesta ifall något skulle hända med deras målvakter.

Tips: 0-2 i matcher till Troja/Ljungby

Kristianstad – Huddinge

Den här matchserien måste jag säga är absolut svårast att tippa. Kristianstad tog sig inte till allettan men har ändå ett riktigt bra lag. I vårserien var det inte mycket snack om saken och man knep en playoff-plats precis som man skulle göra. Det kryllar av intressanta och duktiga spelare i laget i bland annat Carl Ackered, Thom Flodqvist och Dennis Svensson. Huddinge är ju knappast dåliga dom heller och sitter bl a på tryggheten Tim Sandberg i målet som vet hur man vinner matcher när det krävs. Kristianstad plockade in tre spelare innan transferdatumet stängde och det var forwarden Jonathan Johansson och backen Amil Krupic från Kallinge/Ronneby och målvakten Arvid Stenmark från Helsingborg kan kallas in vid behov. Huddinge kör vidare på samma lag som innan.

Tips: 2-1 i matcher till Kristianstad

Åker/Strängnäs – Visby/Roma

Åker/Strängnäs knep playoff-platsen genom vårserien och Visby/Roma kommer från en alletta där de knep playoff-platsen före Kallinge/Ronneby som kanske var tippade att ta den på förhand. Visby har imponerat på mig och är favoriter här. Åker/Strängnäs är dock inte riktigt samma lag som tidigare då man valde att plocka in en hel drös med nya spelare innan transferfönstret stängde. Hela sex nya spelare har tillkommit i truppen – målvakterna Isak Edman från Sollefteå och Alexander Jirhage från Haninge, backen Joel Norén från Väsby samt forwardsen Robin Sjörén från Haninge och Niklas Rigelius och Daniel Hörnqvist från Arboga. Visby/Roma har valt att satsa vidare på sin vanliga trupp.

Tips: 0-2 i matcher till Visby/Roma

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.