Hur ska Nybro värva?

Nybros säsong tog slut för över en månad sedan och sportgruppen jobbar nu med lagbygget inför nästa säsong. Än har man inte landat någon kontraktsförlängning men det är på gång. Däremot är en tränare klar, vilket bör bli offentligt i dagarna.

Det finns ett par spelare som har kontrakt även över nästa säsong och det är backarna Viktor Bolin, Viktor Jonsson och Andreas Anarp samt forwarden Rasmus Djerf.

Backen Alberts Ilisko har fått det tråkiga beskedet att han inte får förlängt kontrakt över nästa säsong. Det finns även en del andra spelare som ryktas vara på väg bort och det är Kalle Hult som diskuterar med moderklubben Vänersborg, även Kristian Frisk (som sökt in till en skola i Jönköping för studier kommande år) ryktas till sin moderklubb HA74. Kalmar ska vara intresserade av Victor Bohman och David Kluge ryktas också till Division 2. Intresse från andra klubbar finns såklart även för andra spelare i truppen, men där har spelarna samtidigt visat ett intresse på att de vill förlänga med Nybro.

Som jag skrev i dagarna så har Nybro valt att göra en flerårig nysatsning där man bland annat ska dubbla sin omsättning från 10 miljoner till 20 miljoner (en ökning på 20% varje år) där man har ögonen mot Allsvenskan. För att detta ska hända måste klubben nu börja ta jobbigare beslut om spelartruppen och förstärka de lite svagare lagbitarna, därför lär det inte bara vara Ilisko som kommer få beskedet att han kan söka ny klubb. Istället för att grotta ner mig på spelare som eventuellt kommer få lämna så håller jag mig på den positiva sidan och väljer att bidra med intressanta spelare som jag gärna hade sett i Vikings-tröjan nästa säsong.

Om vi börjar på målvaktssidan så har klubben gett Oskar Sehlstedt ett kontraktsförslag och man vill därmed satsa vidare på honom. Däremot vet jag inte hur man tänker på den andra målvaktsplatsen. Charlie Fredriksson som fick knapert med speltid i år är just nu utlånad till Bäcken i Division 2 som kvalar till Hockeyettan och där har klubben ännu inte pratat med ”Challe”. Samtidigt har det börjat dyka upp ett svagt rykte om att man kan vara intresserade av Varbergs målvakt Marcus Due-Boje. Due-Boje har dock kontrakt med Varberg över nästa säsong så jag är osäker hur det ligger till där, om han har rätt att bryta kontraktet efter ett år. Annars är en annan Charlie intressant i mina ögon, nämligen Charlie Torstensson som den senaste säsongen representerade Almtuna i Allsvenskan där han inte fick nytt kontrakt. Sehlstedt och Torstensson känner dessutom varandra sedan tidigare och de kan säkert vara ett bra målvaktspar tillsammans.

Går vi vidare till backsidan så fanns det två saker som saknades under säsongen. En rutinerad med mer erfarenhet (en riktig försvarsgeneral) och en poängback (PP-back). Det är lätt att sväva iväg med önskningarna så jag ska försöka hålla mig till rimliga värvningar inom Hockeyettan. Jag börjar med poängbackarna. Här har jag sju stycken som fastnat lite extra för.
Kim Lennhammer i Huddinge. Nu är jag inne på den förbjudna Östra serien men Lennhammer är ingen dålig back och har dessutom både SHL- och Allsvenskrutin, något som saknas i nuvarande Nybro. Gjorde 37 poäng 15/16 och hade man landat denna back hade jag nog ändå hoppat ett litet glädjeskutt. 25 år gammal. Rightare. Rutin. Erfarenhet. Han är som klippt och skuren för en stor roll på backsidan.
Carl Ackered i Kristianstad (utlånad från Vita Hästen). Har gjort två säsonger i Nybrotröjan 2012-2014 och här vet de vad de får. Gjorde 39 poäng den här säsongen.
Joel Persson i Tyringe. Rightare. Har tidigare fått spela lite med Kristianstad i ettan (osäker på den faktiska speltiden där) och gjorde kanske inga större väsen av sig just där. Nu är han några år mognare och gjorde fina 55 poäng 14/15 då Tyringe tog klivet upp till Hockeyettan. Senaste säsongen och hans kanske första riktiga säsong i ettan gjorde han 16 poäng på 31 matcher. Tänk ännu en säsong, i en lite mer satsande klubb och med bra förtroende. Det kan bli bra.
Dennis Fröland i Varberg. Också rightare. Fröland är inte jättelång med sina 1.76 centimeter men han gör det ganska bra ändå. Han har de senaste åren spelat i Västervik, Troja och nu i Varberg där han gjort bra med poäng i samtliga klubbar. I Västervik gjorde han 61 poäng på två säsonger, i Troja gjorde han 16 poäng vilket de kanske förväntat sig mer än och i Varberg i år har han hittills gjort 19 poäng.
August Tornberg i Piteå. Jag vet, många är anti att värva från Norra serien men Tornberg har grym potential. Hade en mindre lyckad säsong 14/15 på grund av diverse anledningar men studsade tillbaka den här säsongen och gjorde fina 36 poäng. Även han rightare.
–  Fredrik Lindblom i Kristianstad. Assisterande lagkapten i KIK så frågan är hur sugen han är på en övergång till en seriekollega. Är en bra Hockeyetta-back som kan ta en större ledarroll. Gjorde 17 poäng i år. [Förlängde med KIK idag]
Erik Rosén i Skövde. De flesta som följer Hockeyettan vet vem Rosén är. 28 år som gör fint med poäng varje säsong och har ett grymt slagskott. Har juniorlandslagsmeriter.
Detta är sex backar med poängpotential som inte bör vara helt omöjliga att lägga handskarna på. Jag verkar uppenbarligen ha en liten förkärlek för rightbackar. Det finns även ett gäng andra intressanta backar där ute som inte är inriktade på så mycket poäng.
Niklas Dahlberg i Visby/Roma. Här visade Nybro intresse för backen redan till den gångna säsongen, men då Dahlberg bröt benet i skidbacken under våren och blev ett osäkert kort drog sig Nybro ur. Dahlberg kom dock tillbaka fortare än väntat och är dessutom bra vän med Kim Tallberg och jag vet att den gotländske backen är intresserad av att komma till Nybro.
– Felix Heljemo i Mörrum. Han är förmodligen ett ganska okänt namn för många men Heljemo huserade i Oskarshamn åren jag var där och han imponerade stort på mig under försäsongen. Har väl inte riktigt fått känna så mycket stöd av IKO som han förtjänar och har fått spendera den här säsongen i Mörrum där han varit den enda backen som inte har minus i +/- statistiken. 19-åringen har grym utvecklingspotential och är en väldigt defensiv back som sällan står för större misstag ute på isen utan brukar stå för en bra och jämn nivå.
Olof Lundberg i Piteå. Har alltid varit en defensiv och säker back men har i år även visat på poängkvalitéer med 26 poäng. När jag sett Lundberg har han dock alltid varit defensivt inriktad och det är det jag förknippar honom med. Har verkligen blommat ut på sin backplats i år.

Okej, det var ett gäng backar. Jag hade kunnat dra både den ena och den andra från alla olika topplag i Hockeyettan men jag väljer att hålla mig på en rimlig nivå med ”guldkornen”. Vi går vidare framåt där jag i år saknat lite fler poängspelare och frågan hur stor chans det är att lyckas behålla Tallberg som helst vill spela i Allsvenskan.
Oskar Norlöv i Halmstad. Gjorde 33 poäng i Troja men fick inte förlängt ändå, gick den gångna säsongen till Kristianstad som inte riktigt blev som han ville och landade tillslut i Halmstad där han gjorde 24 poäng.
Anton Östman i Halmstad. En till Halmstadspelare. Brukar göra mycket poäng i Hockeyettan men fick inte riktigt till det i Kristianstad förra säsongen. Klubbytet till Halmstad blev ett riktigt lyft och det blev tillslut 33 poäng i Halmstadtröjan. En av spelarna som imponerat mycket på mig under sina möten mot Nybro den här säsongen.
Filip Petersson i HC Dalen/Tranås. En spelare som jag gillade när jag bodde en tid i Tranås.  Stabil poängplockare som går till jobbet och gör det han ska göra.Gjorde 21 poäng på 19 matcher i Dalen-tröjan innan han avslutade säsongen i Tranås. Har gjort 172 poäng  i Hockeyettan. Hört att Petersson helst vill ”testa något nytt” och känns inte som en helt omöjlig värvning.
Agust Carlsson i Helsingborg. Poängspelare som gör stabilt med poäng varje säsong. Har spelat fyra säsonger i Helsingborg så är dock lite osäker på hur sugen han är på att röra på sig om han är trivs bra där.
Alexander Kovalonok i Kumla. Har också spelat i Nybro innan och har knappast gjort bort sig. Har gjort 286 poäng i Hockeyettan, vore en grym värvning.
– Lucas Venuto i Mörrum. Mörrums kanadensare. Gjorde inte bort sig under sin första säsong i Sverige och har hittills gjort 37 poäng den här säsongen. Lovordas av många.
David Bremer i Tranås. Kanonvärvning som Tranås gjorde från Mjölby för två säsonger sedan. Hade gärna sett honom i Vikingströjan nästa säsong.
Kim Runermark i Tyringe. Gjorde fina 67 poäng förra säsongen när Tyringe tog klivet upp och i år gjorde han  29 poäng. En spelare med potential.
David Stenbacka i Tyringe. En spelare jag gärna hade sett att Nybro värvade från Frölundas J20 redan inför den gångna säsongen. Gjorde 27 poäng under sin första seniorsäsong. Intressant spelare.

Jag hade kunnat rabbla upp flertalet spelare till men för att ni ska orka läsa hela inlägget så nöjer jag mig här. Som ni märker har jag inte tagit så många spelare från de absoluta topplagen och det finns såklart drömspelare där men jag vill som sagt försöka knipa till mig de där små guldkornen som finns i andra lag istället. Det får mer än gärna komma ett par stadiga lirare från topplag också. Det finns även ett gäng allsvenska spelare och andra spelare med en och annan Nybroanknytning jag kunnat skriva om, men jag tror ni förstår min poäng.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.