Nybro startar samarbete med allsvensk klubb

page

Det har varit på gång ett tag, men nu verkar det vara nästintill klart – Nybro och Tingsryd startar samarbete med varandra. Det skriver Nybros Svenskafans-sida som ska ha fått det bekräftat från någon inom Tingsryds organisation.

En del av samarbetet kommer gå ut på att klubbarna ska kunna låna spelare av varandra vid behov vid både matcher och träningar.

Nybro har varit på jakt efter ett allsvenskt samarbete och man har under en tid fört diskussioner med Tingsryd och om man nu har landat detta samarbete så är det suveränt speciellt för Nybro som skyltade med det nya ”Vikings 2.0” för någon vecka sedan. Detta känns som ett steg i rätt riktning.

– – – – –

Det har även varit mycket snack om Markus Palmberg och Kim Tallberg den senaste veckan. Det har pratats om att Kristianstad drar i spelarna och i Palmbergs fall stämmer det, men i Tallbergs fall verkar det desto osäkrare. Enligt uppgifter till Nybros SvenskaFans-sida så har han siktet inställt på allsvenskt spel med Oskarshamn och blir det tal om en utlåning så ska detta isåfall bli till Nybro.

Mellis och Bärgård stannar – tre får lämna

gruppen1

 

Nybro har kammat hem sina två första kontraktsförlängningar. Det är lagkaptenen Marcus Mellström som nu går in på sin åttonde(!) raka säsong i A-laget och kämpen Jesper Bärgård som beslutat sig för att stanna ytterligare en säsong.

Mellström fortsätter att visa ett enormt Vikings-hjärta. Han kanske inte gör mest poäng i laget men han gör det som krävs. Han har under säsongen visat att han går ner på backplats och lirar om han behöver, han ville så gärna vara med i sluttampen i vårserien när Nybro jagade playoff-platsen så han spelade trots att hans skada ännu inte var läkt och han täcker skott om han behöver. Sådana spelare är också oerhört viktiga i ett lag.

Bärgård visade i grundserien att man inte jävlas med honom ostraffat och har visat på en härlig attityd framför mål som inte tvekar på att rycka in ifall någon jävlas med en lagkamrat. Tyvärr åkte Jesper på en axelskada i julas och missade vårserien.

Två bra starter på förlängningarna för ”Nybbans” del och jag vet att sportgruppen jobbar för fullt med att landa fler spelare.

gruppbild

Tidigare idag meddelade även sportgruppen att tre spelare inte erbjuds något nytt kontrakt. Det gäller forwarden Henrik Sirbäck och backarna Alberts Ilisko (som jag skrev om i dagarna) och David Kluge.

Hur ska Nybro värva?

Nybros säsong tog slut för över en månad sedan och sportgruppen jobbar nu med lagbygget inför nästa säsong. Än har man inte landat någon kontraktsförlängning men det är på gång. Däremot är en tränare klar, vilket bör bli offentligt i dagarna.

Det finns ett par spelare som har kontrakt även över nästa säsong och det är backarna Viktor Bolin, Viktor Jonsson och Andreas Anarp samt forwarden Rasmus Djerf.

Backen Alberts Ilisko har fått det tråkiga beskedet att han inte får förlängt kontrakt över nästa säsong. Det finns även en del andra spelare som ryktas vara på väg bort och det är Kalle Hult som diskuterar med moderklubben Vänersborg, även Kristian Frisk (som sökt in till en skola i Jönköping för studier kommande år) ryktas till sin moderklubb HA74. Kalmar ska vara intresserade av Victor Bohman och David Kluge ryktas också till Division 2. Intresse från andra klubbar finns såklart även för andra spelare i truppen, men där har spelarna samtidigt visat ett intresse på att de vill förlänga med Nybro.

Som jag skrev i dagarna så har Nybro valt att göra en flerårig nysatsning där man bland annat ska dubbla sin omsättning från 10 miljoner till 20 miljoner (en ökning på 20% varje år) där man har ögonen mot Allsvenskan. För att detta ska hända måste klubben nu börja ta jobbigare beslut om spelartruppen och förstärka de lite svagare lagbitarna, därför lär det inte bara vara Ilisko som kommer få beskedet att han kan söka ny klubb. Istället för att grotta ner mig på spelare som eventuellt kommer få lämna så håller jag mig på den positiva sidan och väljer att bidra med intressanta spelare som jag gärna hade sett i Vikings-tröjan nästa säsong.

Om vi börjar på målvaktssidan så har klubben gett Oskar Sehlstedt ett kontraktsförslag och man vill därmed satsa vidare på honom. Däremot vet jag inte hur man tänker på den andra målvaktsplatsen. Charlie Fredriksson som fick knapert med speltid i år är just nu utlånad till Bäcken i Division 2 som kvalar till Hockeyettan och där har klubben ännu inte pratat med ”Challe”. Samtidigt har det börjat dyka upp ett svagt rykte om att man kan vara intresserade av Varbergs målvakt Marcus Due-Boje. Due-Boje har dock kontrakt med Varberg över nästa säsong så jag är osäker hur det ligger till där, om han har rätt att bryta kontraktet efter ett år. Annars är en annan Charlie intressant i mina ögon, nämligen Charlie Torstensson som den senaste säsongen representerade Almtuna i Allsvenskan där han inte fick nytt kontrakt. Sehlstedt och Torstensson känner dessutom varandra sedan tidigare och de kan säkert vara ett bra målvaktspar tillsammans.

Går vi vidare till backsidan så fanns det två saker som saknades under säsongen. En rutinerad med mer erfarenhet (en riktig försvarsgeneral) och en poängback (PP-back). Det är lätt att sväva iväg med önskningarna så jag ska försöka hålla mig till rimliga värvningar inom Hockeyettan. Jag börjar med poängbackarna. Här har jag sju stycken som fastnat lite extra för.
Kim Lennhammer i Huddinge. Nu är jag inne på den förbjudna Östra serien men Lennhammer är ingen dålig back och har dessutom både SHL- och Allsvenskrutin, något som saknas i nuvarande Nybro. Gjorde 37 poäng 15/16 och hade man landat denna back hade jag nog ändå hoppat ett litet glädjeskutt. 25 år gammal. Rightare. Rutin. Erfarenhet. Han är som klippt och skuren för en stor roll på backsidan.
Carl Ackered i Kristianstad (utlånad från Vita Hästen). Har gjort två säsonger i Nybrotröjan 2012-2014 och här vet de vad de får. Gjorde 39 poäng den här säsongen.
Joel Persson i Tyringe. Rightare. Har tidigare fått spela lite med Kristianstad i ettan (osäker på den faktiska speltiden där) och gjorde kanske inga större väsen av sig just där. Nu är han några år mognare och gjorde fina 55 poäng 14/15 då Tyringe tog klivet upp till Hockeyettan. Senaste säsongen och hans kanske första riktiga säsong i ettan gjorde han 16 poäng på 31 matcher. Tänk ännu en säsong, i en lite mer satsande klubb och med bra förtroende. Det kan bli bra.
Dennis Fröland i Varberg. Också rightare. Fröland är inte jättelång med sina 1.76 centimeter men han gör det ganska bra ändå. Han har de senaste åren spelat i Västervik, Troja och nu i Varberg där han gjort bra med poäng i samtliga klubbar. I Västervik gjorde han 61 poäng på två säsonger, i Troja gjorde han 16 poäng vilket de kanske förväntat sig mer än och i Varberg i år har han hittills gjort 19 poäng.
August Tornberg i Piteå. Jag vet, många är anti att värva från Norra serien men Tornberg har grym potential. Hade en mindre lyckad säsong 14/15 på grund av diverse anledningar men studsade tillbaka den här säsongen och gjorde fina 36 poäng. Även han rightare.
–  Fredrik Lindblom i Kristianstad. Assisterande lagkapten i KIK så frågan är hur sugen han är på en övergång till en seriekollega. Är en bra Hockeyetta-back som kan ta en större ledarroll. Gjorde 17 poäng i år. [Förlängde med KIK idag]
Erik Rosén i Skövde. De flesta som följer Hockeyettan vet vem Rosén är. 28 år som gör fint med poäng varje säsong och har ett grymt slagskott. Har juniorlandslagsmeriter.
Detta är sex backar med poängpotential som inte bör vara helt omöjliga att lägga handskarna på. Jag verkar uppenbarligen ha en liten förkärlek för rightbackar. Det finns även ett gäng andra intressanta backar där ute som inte är inriktade på så mycket poäng.
Niklas Dahlberg i Visby/Roma. Här visade Nybro intresse för backen redan till den gångna säsongen, men då Dahlberg bröt benet i skidbacken under våren och blev ett osäkert kort drog sig Nybro ur. Dahlberg kom dock tillbaka fortare än väntat och är dessutom bra vän med Kim Tallberg och jag vet att den gotländske backen är intresserad av att komma till Nybro.
– Felix Heljemo i Mörrum. Han är förmodligen ett ganska okänt namn för många men Heljemo huserade i Oskarshamn åren jag var där och han imponerade stort på mig under försäsongen. Har väl inte riktigt fått känna så mycket stöd av IKO som han förtjänar och har fått spendera den här säsongen i Mörrum där han varit den enda backen som inte har minus i +/- statistiken. 19-åringen har grym utvecklingspotential och är en väldigt defensiv back som sällan står för större misstag ute på isen utan brukar stå för en bra och jämn nivå.
Olof Lundberg i Piteå. Har alltid varit en defensiv och säker back men har i år även visat på poängkvalitéer med 26 poäng. När jag sett Lundberg har han dock alltid varit defensivt inriktad och det är det jag förknippar honom med. Har verkligen blommat ut på sin backplats i år.

Okej, det var ett gäng backar. Jag hade kunnat dra både den ena och den andra från alla olika topplag i Hockeyettan men jag väljer att hålla mig på en rimlig nivå med ”guldkornen”. Vi går vidare framåt där jag i år saknat lite fler poängspelare och frågan hur stor chans det är att lyckas behålla Tallberg som helst vill spela i Allsvenskan.
Oskar Norlöv i Halmstad. Gjorde 33 poäng i Troja men fick inte förlängt ändå, gick den gångna säsongen till Kristianstad som inte riktigt blev som han ville och landade tillslut i Halmstad där han gjorde 24 poäng.
Anton Östman i Halmstad. En till Halmstadspelare. Brukar göra mycket poäng i Hockeyettan men fick inte riktigt till det i Kristianstad förra säsongen. Klubbytet till Halmstad blev ett riktigt lyft och det blev tillslut 33 poäng i Halmstadtröjan. En av spelarna som imponerat mycket på mig under sina möten mot Nybro den här säsongen.
Filip Petersson i HC Dalen/Tranås. En spelare som jag gillade när jag bodde en tid i Tranås.  Stabil poängplockare som går till jobbet och gör det han ska göra.Gjorde 21 poäng på 19 matcher i Dalen-tröjan innan han avslutade säsongen i Tranås. Har gjort 172 poäng  i Hockeyettan. Hört att Petersson helst vill ”testa något nytt” och känns inte som en helt omöjlig värvning.
Agust Carlsson i Helsingborg. Poängspelare som gör stabilt med poäng varje säsong. Har spelat fyra säsonger i Helsingborg så är dock lite osäker på hur sugen han är på att röra på sig om han är trivs bra där.
Alexander Kovalonok i Kumla. Har också spelat i Nybro innan och har knappast gjort bort sig. Har gjort 286 poäng i Hockeyettan, vore en grym värvning.
– Lucas Venuto i Mörrum. Mörrums kanadensare. Gjorde inte bort sig under sin första säsong i Sverige och har hittills gjort 37 poäng den här säsongen. Lovordas av många.
David Bremer i Tranås. Kanonvärvning som Tranås gjorde från Mjölby för två säsonger sedan. Hade gärna sett honom i Vikingströjan nästa säsong.
Kim Runermark i Tyringe. Gjorde fina 67 poäng förra säsongen när Tyringe tog klivet upp och i år gjorde han  29 poäng. En spelare med potential.
David Stenbacka i Tyringe. En spelare jag gärna hade sett att Nybro värvade från Frölundas J20 redan inför den gångna säsongen. Gjorde 27 poäng under sin första seniorsäsong. Intressant spelare.

Jag hade kunnat rabbla upp flertalet spelare till men för att ni ska orka läsa hela inlägget så nöjer jag mig här. Som ni märker har jag inte tagit så många spelare från de absoluta topplagen och det finns såklart drömspelare där men jag vill som sagt försöka knipa till mig de där små guldkornen som finns i andra lag istället. Det får mer än gärna komma ett par stadiga lirare från topplag också. Det finns även ett gäng allsvenska spelare och andra spelare med en och annan Nybroanknytning jag kunnat skriva om, men jag tror ni förstår min poäng.

Nybro gör en flerårig satsning

43

Nybro har haft ett par halvdana säsonger de senaste åren, men i slutet av förra veckan under ett medlems- och sponsormöte presenterade man vad de kallar ”Nybro Vikings 2.0”.

Det som Nybro Vikings 2.0 innebär är att de gör en nysatsning över de kommande åren för att bryta den negativa trenden. Bland annat ska man under dessa år dubbla sin omsättning från 10 miljoner till 20 miljoner vilket innebär en ökning på 20% varje säsong.

Här är några av punkterna man siktar på år 2020:
• Klubben siktar på att vara ett stabilt topplag i Hockeyettan för att kunna vara med och nosa på Allsvenskan
• Man ska även ha ett eget kapital om 2 mkr (skuldfria). Det egna kapitalet ska vara i balans 2017/2018 och därefter ska man redovisa ett överskott.
• Man vill engagera fler barn och ungdomar och även ta ett större samhällsansvar

Nybro kommer även lägga mer krut på att göra hemmamatcherna till mer än bara hockey och kommer även stötta upp sina junior- och ungdomslag bättre.

För att läsa med om Nybros nya satsning så kan ni läsa på nybrovikings.com.

Snöplig förlust – men än är det inte kört

1

Nybro åkte på en snöplig förlust i söndagens match mot Kristianstad där man med mindre än två minuter kvar av tredje perioden släppte in avgörande 2-3. Det hade räckt med en poäng för klättra upp på playoff-plats i och med att Dalen förlorade mot Tyringe, men så blev det alltså inte och istället blev det ännu jämnare då Dalen nu har 21 poäng, Nybro 20 poäng och Tyringe 20 poäng. Lägg där även till att Halmstad och Helsingborg har 19 respektive 18 poäng.

Så hur det ser ut då nu såhär med fyra omgångar kvar? Än är det inte kört för Nybros del. Laget har både Helsingborg och Tyringe kvar, båda på hemmaplan. Man möter även Mörrum och Varberg borta. Däremot har laget nu, i och med Bohmans skada i söndags, fyra spelare på skadelistan. Eventuellt att Anarp är på väg tillbaka, men det är högst oklart. Något som dock känns bra är att Nybro gjorde en väldigt bra match i söndags, men hade inte det där riktiga flytet med sig. De kämpade på bra men pucken ville inte in och minns jag inte helt galet så hade man tre-fyra träffar i stolpen/ribban.

När det gäller de andra jagande lagen så har Dalen kvar att möta Kristianstad, Helsingborg, Halmstad och Varberg vilket är ett ganska tufft schema där både Helsingborg och Halmstad jagar placeringen Dalen ligger på.

Tyringe har ett hett derby mot Kristianstad kvar och Varberg, Mörrum samt Nybro.

Helsingborg har då Dalen, Nybro, Kristianstad och Mörrum medans Halmstad har Varberg, Mörrum, Dalen och Kristianstad kvar att möta.

Så än är det inte kört. Om Nybro sopar rent de fyra matcherna som är kvar så har laget en ypperlig chans att knipa andraplatsen. Det är bara att släppa förra matchen och låta Mörrum få sota för de missade poängen imorgon.

Helgalning vändning av Nybro – och läget i truppen

11
Hult gjorde två av målen mot Kristianstad. Foto: Mikaela Gabrielson

Nybro har inlett bra i vårserien måste man väl ändå säga med tanke på hur det såg ut stundtals under grundserien. Laget inledde med en 1-4 seger borta mot Halmstad, för att sedan förlora mot Dalen med 1-2. Igår var det dags för Kristianstad borta, och nu vet jag inte exakt men Nybro hade inför matchen inte vunnit mot KIK på bortaplan på minst sex säsonger.

Det började dock i en rejäl uppförsbacke. Kristianstad tog ledningen med 1-0 och drog ifrån till 4-0 efter en del missar i bortalagets spel, dessutom var två av målen där KIK spelade BP. Men sedan hände det något. KIK kanske började känna sig trygga i sin ledning medans Nybro började visa upp en otrolig jävlar anamma. Erik Lindström började med att reducera till 4-1 och i tredje perioden inom loppet av 2-3 minuter så hade Kalle Hult stänkt in två kassar och inte nog med det så hade Andreas Anarp kvitterat till 4-4. Vid det här läget var Kristianstadspubliken inte alltför högljudda och allt som hördes var Nybroklackens försök med ”Hela hallen!”. Hemmapubliken ville dock inte sjunga med vilket såklart var förståeligt, men lite roligt var det allt. I förlängningen kunde sedan Martin Olsson göra vändningen total när han sköt in 4-5 och två poäng fick alltså följa med bussen hem till Nybro igen.

Men det blev en dyrköpt seger. Både Mellström, Bärgård och Frisk fick kliva av skadade. För Mellströms del är det en blödning samt uttänjt ledband i knät. Nu vet jag inte hur pass allvarligt det är att dra ett ledband i knät, men jag vet att ledband i fötterna tar månader att läka trots bra rehab. Mellis var dock hoppfull så kanske är det inte så pass allvarligt, men han lär bli borta någon vecka minst. Angående Bärgård så fick han nyckelbenet ur led och förväntas bli borta i 6-8 veckor, vilket tyvärr kan bli resten av säsongen. Vi får se. Frisks skada har jag lite sämre koll på, som jag förstått det kan det röra sig om en hjärnskakning där.

Dessa skador + att Strid valde att bryta sitt kontrakt för att flytta hem till Gävle i mellandagarna sätter nu Nybro i en jobbig situation. Tränare Holfelt har öppnat upp för att ett lån kan tänkas komma in i truppen till onsdagens match mot Mörrum.

En liten ursäkt

Med det här inlägget vill jag egentligen bara be lite om ursäkt. Jag vet att bloggen är väldigt uppskattad men jag har inte varit alltför aktiv här de senaste veckorna. Bloggen är varken nedlagd eller bortglömd. Ibland måste bara livet vid sidan av gå före och jag lovar en bättring tills allettan och fortsättningsserierna drar igång.

– – – –

Imorgon är det dags för grundseriens sista omgång och Nybro gästas av Tyringe, som visat upp en bra form på slutet med fyra vinster på de sex senaste matcherna. Bland annat har laget vunnit mot både Troja/Ljungby och Vimmerby och i senaste matchen mot Varberg vann man med 4-2. Nybro i sin tur förlorade som bekant sin förra match med 3-0 mot Halmstad på bortaplan.

Hur laget ställer upp imorgon och vilka spelare som kommer till spel blir offentligt under kvällen.

Inför Halmstad – Nybro

Lindström på gårdagens träning Foto: Mikaela Gabrielson
Lindström på gårdagens träning Foto: Mikaela Gabrielson

Nybro beger sig idag till Halmstad för grundseriens näst sista match. Det är ingen lätt match och det kommer krävas hårt arbete och stor vilja i 60 minuter från samtliga spelare om laget ska ta med sig en seger hem från Halland.

Nybro har ikväll en del spelare borta och förutom Erik Lindström som är långtidsskadad på grund av bruten fotled så saknas idag även Martin Olsson och Nicklas Strid pga småskador och Andreas Anarp är sjuk. Apropå Lindström så har han de senaste dagarna gått på is med laget (utan utrustning) för att känna sig för och senast igår sa han att det går bra och att han inte känner någon smärta. Glädjande för Nybro alltså. I kassen har Fredriksson gjort ett par fina insatser men ikväll är Sehlstedt tillbaka i målet.

Tar vi en titt på Halmstad är det oklart vilken trupp de ställer upp med men Jonathan Sääf lär vakta målet. En förändring har dock skett sedan lagen möttes sist och det är att poängkungen Rickard Palmberg lämnat för allsvenskt spel med Vita Hästen.

I förra mötet mellan dessa två lag så rivstartade Nybro och ledde med 2-0 efter sex minuter. 4-0 blev tillslut 4-3 efter att hemmalaget börjat slappna av i sin ledning medans bortalaget öste på med en växel till. Något säger mig att det kommer bli betydligt tuffare idag än inledningen på förra mötet.

Senaste matchen föll Nybro som bekant med 2-5 hemma mot Dalen vilket de såklart inte är nöjda med. För Halmstads del är man i en aning bättre form och har tre vinster på de fem senaste matcherna där man i den senaste matchen besegrade Tyringe med 3-2.

Fransson återvänder till Vikings

vikingsforward-tranar-med-flames-siktar-pa-spel-i-danmark-e1441380624614-555x393

Nybrosonen Patrik Fransson sökte en ny utmaning till den här säsongen. Siktet var inställt på Danmark där det aldrig blev något, istället har forwarden varit kontraktslös fram tills nu då Nybro Vikings åter nappat på 23-åringen.

Fransson erbjöds en try out i Tranås under hösten men då hade han redan blivit erbjuden kontrakt med Lindlöven i Västra serien. Väl i Lindlöven och Lindesberg blev det inte riktigt som Fransson hoppats på framförallt boendemässigt och han valde därför att söka sig hem till Nybro igen.

Nu har alltså Vikings nappat och tanken är att han ska spela med klubben resten av säsongen.

– Vi vet vad vi får av Patrik. En spelare som alltid gör sitt jobb och som genom sin rutin vet hur spelet fungerar i ettan. Han har tidigare spelat en del i boxplay, dessutom kan han nypa dit pucken i mål. Patrik är helt enkelt en stabil division 1-spelare. Dock är han inte i någon superform och har en del att träna i kapp. Är han motiverad och har fokus på att köra med oss i vinter så är vi intresserade av att behålla honom, säger lagets tränare Holfelt till 24Nybro.

Fransson åker med laget till dagens bortamatch mot Varberg och hinner spelarregistreringen träda i kraft så spelar han med laget redan ikväll.

Nybro tog grymt viktig seger mot Mörrum

Mål

Efter de tre tunga förlusterna är nu förlusttrenden bruten. Nybro kunde idag besegra ett formsvagt Mörrum med 4-3 efter förlängning. Det blev inga tre poäng som jag hade räknat med på förhand, men det blev två poäng och en viktig vinst för självförtroendet och det är det viktigaste just nu.

Nybro rivstartade matchen genom att göra 1-0 efter bara 37 sekunder genom Kalle Hult. Ett par minuter senare kvitterade Herman Hansson i powerplay och i början av andra perioden satte samma spelare även 1-2 som också var i powerplay. Kim Tallberg kvitterade till 2-2 och efter drygt halva perioden såg Markus Palmberg till att ge Nybro ledningen igen genom att göra 3-2, vilket var hemmalagets första powerplaymål den här matchen. Det återstod dock en period och där var det bara Mörrum som lyckades göra mål och det genom Hampuz Klozz som satte bortalagets tredje PP-mål för kvällen. Matchen togs till förlängning och väl där kunde Martin Olsson avgöra och se till så två poäng stannade i ”Nybban” när han satte 4-3, som även det var i powerplay.

Som jag skrev tidigare idag så skulle jag inte närvara på matchen och det är svårt att skriva något djupare inlägg. Nybro gör två powerplay-mål och visar att de fortfarande är starka i PP, dock är bortalagets samtliga mål i samma spelform vilket innebär att Nybro släppte in mål i 3 av 4 boxplay-lägen idag. MEN, två poäng och en SÅ viktig seger – det är det vi tar med oss idag!