Äppel, päppel, pirum, paj!..

I vår trädgård finns tre ståtliga och gamla äppelträd. I år får deras stammar jobba extra hårt. Träden bågnar av all frukt. Något som en av grannarna tydligen hade uppmärksammat. Idag när jag låg på sofflocket knacka det på dörren. En för mig obekant herre och tillhörande hund stod på vår trappa och frågade om han fick plocka en kasse eller två av våra goda äpplen. Hur han nu visste att dom var goda? Misstänker att vi har en ”pallare” i grannskapet. Han fick ett ja på frågan och nu är vi en kasse äpplen fattigare.

Äpplena är fantastiska vackra att titta på och minst lika fantastiska att äta, gärna med ett ordentligt täcke av god pajdeg. Därför tänkte jag nu bjuda på receptet till en helt ljuvlig äppelpaj. Hälsofreak göra sig icke besvär. Här är det nämligen mycket av allt det goda!

 

Skala och skiva 3-4 normalstora äpplen från din eller grannens trädgård., lägg dem i en ungsform. Strö på lite kanel och kardemumma.

Smält 150 g smör Häll i 0,5 dl sirap och 1 dl grädde, vispa ihop och dra av kastrullen

Blanda 2 dl mjöl 2,5 dl havregryn 1 tsk bakpulver 2 dl socker

Blanda detta med innehållet i kastrullen, men kastrullen ska ej stå kvar på plattan. Fördela pajdegen över äpplena, grädda i 25-30 min i 175 grader, tills ytan är lite knäckig. Njut av pajen, gärna halvt dränkt i vaniljsås.

 

Smaklig spis!

äp

äp2äp5äp1

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.