Högby fyr, jobbfri helg och bubbelkopp med artiga främlingar.

badtunna

Hur som haver tillbringade jag min helg på fantastiska Halltorps Gästgiveri. En av de mer lätträknade jobbfria helgerna på länge blev dessutom barnfri då jag och min sambo checkade in i ett av de anrika landskapsrummen. Tror det var Östergötland, för jag envisades med att försöka härma en gammal väns dialekt från Mellerud. Men det kanske ligger i Dalsland å andra sidan. Nåja nu var vi ju på Öland – och snart satt vi även i en av två utomhus-bubbelbad-koppar som finns där. Den andra var belägrad till fullo så jag fipplade av locket till den andra.

Vi hann med en mysig stund på tu man hand innan dörren öppnas och ut kommer ett annat par. De frågar artigt om de får hoppa i. Visst säger vi – jump in!

Och då slår det mig att denna situation är ingen man hamnar i dagligen – vanligtvis har jag kostym på mig och paret i tunnan är ett par kunder som skall sälja sin villa. Framför mig sitter istället två personer stort sett i mässingen. Vi sitter ca 60 cm ifrån varandra och jag har ingen aning om vilka de är. Det finns heller inga signaler eller ”giveaways” som kan ge en hint om vad de jobbar med, har för klädsmak eller signalerar för tillhörighet med kroppsspråket. Det enda som sticker upp är ju knoppen och den förtäljer inte tillräckligt med information att tyda. Man utgår från samma förutsättningar, börjar från noll i sin analys om vilka det är som sitter framför en. Det är nästan lite kusligt att inte veta någonting om den som sitter mitt emot, inom ens egna ”comfort zone”.

Jag kom snabbt fram till att det finns två olika sätt att agera i en sådan bubbelkopp, för max 6 personer, när två par som inte känner varandra i stort sett turas om att stöta i varandras fötter under ytan. Antingen antyder man med sitt kroppsspråk att man inte har för avsikt att ens presentera sig genom att vända sig mot sin partner. Låtsas mysa lite extra mycket och därmed markera att vi, minsann, bara har tid för varandra. Dessutom så blir det svårare att slå ihop fötterna med någon av de andra om man nästlar ihop sig i en romantisk knut.

Det andra alternativet är helt enkelt att öppna upp för kontakt. Att ställa en anspråkslös fråga till dem som sannolikt delar ens egna skäl till helgens tillflyktsort. ”Jaha, är ni här och firar ni något speciellt?” och därmed hoppas på att de inte gör detta varje lördagskväll. Önskar de inte föra dialogen vidare kan de ju alltid ta till tidigare nämnda knep, att själva knyta ihop sig i en kärleksknut.

Nu gjorde de ju inte det, utan det visade sig att det trevliga paret kom från Lenhovda och var på plats för att fira hans 40-årsdag. Vi satt nog där och sällskapade i minst en timme innan mina mormorshänder inte mäktade med det 39-gradiga vattnet och fick ge upp. Trevlig middag, god mat och kunnig personal fick avrunda den barnfria aftonen.

Kontentan av denna lilla redovisning blir kort och gott:

Vill man lära känna någon snabbt, utan yttre barriärer eller förutsättningar – släng i ett gäng i ett bubbelbadkar/utomhus-spa, ge det 15 minuter och vips! Sen kan det vara bra att hålla någorlunda koll på fötterna så man inte duffar i någon mer än två gånger de första minuterna.

/Alex Sundstedt

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.