Årets rapport från Hemnet – siffror och inredningsspaning!

Knappt 2 500 000 miljoner unika besökare per vecka studsar in på Hemnet.se för att söka sin nya bostad alternativt suga i sig inredningstips eller bara snoka reda på hur grannen har det på hemmaplan. Intressant är att ca 44% av oss gör det under arbetstid. Allra störst frekvens är det vardagar efter morgonkaffet vid 09-tiden då jobbdatorn tänts upp liksom runt 21.00, lagom till att gode Skavlans första gäst entrar studion.

13 dagar tar det innan din bostad är såld. I snitt för riket d.v.s., uppdelat i 4 områden: Sthlm, Göteborg, Malmö och ”Övriga riket”(?)

Vi Kalmariter vävs alltså in under samma kategori som Arvidsjaur, Smygehuk och Rättvik under ”Övriga riket”. Det känns sådär rättvist när försäljningstiden i vårt upptagningsområde i så fall skulle vara 51 dagar. Men å andra sidan kanske mäklarkollegorna i Västernorrland är kanon-nöjda med det statistiska utfallet.

I Sverige finns idag ca 2 miljoner villor och 1 miljon bostadsrätter. Omsättningen på lägenheter är betydligt större. Av Hemnets utbud under året var 55% lägenheter och 29% villor. Under året som gick såldes 6% färre villor och 4% färre bostadsrätter – vilket har känts av, även hos oss. Köparna har vi, men utbudet på ”begagnatmarknaden” mättar inte alla munnar. Eller, som vi ser det: Det är läge att sälja!

– Årets mest populära sökord vart precis som under 2015: Balkong, Sjöutsikt och Sjö.

– Mest klickade bostad vart en vacker villa i fashionabla Danderyd med 173 000 klick.

danderyd

– Dyraste objektet blev en gård i Eldsberga, strax söder om Halmstad. 95 miljoner fick den lyckliga köparen betala.

Inredningsmässigt under 2016 var det inte helt otippat en kavalkad i grått som prydde våra kök men även dörrar, lister och foder. Mässingskranar, marmorskivor och kopparhandtag gav den lilla extra kryddan i vardagen. Den nakna glödlampan och spretiga tavelväggar var precis som de skrynkliga linnelakanen en given snackis. Att blått var flott missade ingen som vågade ta ut svängarna och målade snabbt över den svindyra blommiga fondtapeten, endast några år gammal.

blått

Under 2017 byter vi ut det läckra skimrande guldiga mot lillasyster silver. Blått mot sköna grönt och massor med färg. Helst naturnära, murriga färger kommer göra revansch och ersätta det gråa strama. Mycket textilier, gärna antik sammet i rosa, terrakotta och beige/nude-nyanser. Ekinredningen har nog dessvärre gjort sitt uttåg på riktigt och ersätts med naturliga ljusa träslag, kork och matt keramik.

Posters och prints ersätts med….håll i er – Oljemålningen, helst jättestora verk. Äntligen, då kanske jag kan få hänga upp den gamle fiskaren som samlat damm i källaren sen jag köpte honom för 6 år sen.

fiskaren

En kort rapport – som precis som alltid avslutas med att man ska ”våga gå sin egen väg och vägra kortsiktiga trender”

Lagom är bäst!

/Alex Sundstedt

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.