Nu är det jul igen, Feliz Navidad, Last Christmas och så vidare…

Tiden rusar mot jul, det känns som att den går fortare för varje dag som julafton närmar sig. Jag hör till de människor som älskar julen. Den goda maten, julklapparna, Kalle Anka, glöggen, granen, pyntet, tomten, umgänget med familjen, snön (om det kommer någon vill säga) och så vidare. Det finns mycket med julen som jag verkligen uppskattar, även om det är hyfsad upprepning år in och år ut. Men traditioner är ju till för att hållas ?

Även om jag som sagt älskar julen finns det en sak som jag hade kunnat vara utan: julmusik. Om jag hade fått välja så hade jag i alla fall begränsat lyssnandet av julmusik till veckan kring julafton. Helst inte mer. Missförstå mig rätt, jag gillar julmusik. I lagom mängd. Men när det är det enda som spelas på radion, på tv, i butiker, på stan, hemma, hos vänner så tröttnar man till slut. Kanske kommer det sig av att jag för länge sedan jobbade på Åhléns. På Åhléns ändrar man spellistan från 1 december till julmusik, bara julmusik. Första dagen är det ju ändå rätt så trevligt, man nynnar med och känner att ”vad mysigt, nu är snart julen här”, men när man har hört samma låtar om och om igen i tre veckor så är det plötsligt inte så trevligt längre. Det blir mest irriterande.

Jag hörde någonstans att julmusik är tortyr. Alltså inte musiken i sig, utan upprepningen av samma musik. Om man blir irriterad utav det och tvingas lyssna på det på repeat så har det till slut en torterande effekt. Jag tänker då att julmusiken är en stor del i stressen under julhandeln.

Ett riktigt i-landsproblem som jag självklart står ut med ?

På tal om traditioner så är det första december på fredag och då är det dags för julkalendern! Det är en tradition jag gillar. I år heter den Jakten på tidskristallen och ska tydligen vara någon form av spännande och juligt sci-fi-äventyr.

Det är för övrigt också fullt tillåtet att dra igång den kanske bästa av alla julkalendrar, Sunes jul. Pappa Rudolf är världsklass.

Trevlig vecka! / Eric

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.