Nonno och nonna – största lyckan i livet

Familjen är livsnerven
Familjetraditionerna och banden mellan generationer är mycket starka i Italien. Man bor nära varandra, växer upp tillsammans, delar vardag och fest och tar hand om alla som tillhör släkten. Problem och bekymmer, glädje och framgångar delas systerligt och broderligt. Många unga bor hemma hos föräldrarna till dryga 30 år. Ekonomi och bostad samt arbetsmarknaden är orsaken till det. Men kanske även en praktisk bekvämlighetsfråga? Hemmafruarna är fortfarande många och självklara val. Jag har nog aldrig träffat så många unga kvinnor (läs jämnåriga med mig som snart är 50 år) som på ett självklart sätt tänker familj prio 1, arbete prio 2. Rätt eller fel, bra eller dåligt? Det är upp till var och en. Det handlar om olika sätt att tänka, vara och leva.

Paradigmskifte
Just nu står Italien i en brytpunkt. Affärs- och arbetstiderna går mer och mer emot att bli kontinuerliga och utan den långa lunchpausen kl 13- 15.30 (det finns ingen mamma eller mormor hemma som har maten klar och serverad längre).  Med en ny premiärminister och utökade möjligheter att få bostadslån, sk muoto, börjar samhället att röra på sig i en annan riktning.
Men den äldre generationen lever kvar i sitt förhållningssätt. Och vad är då största lyckan i livet? Jo att bli mormor/farmor (nonna) eller morfar/farfar (nonno).

Barnbarn är livets dessert
Att få barnbarn är något av det största som kan hända en italiensk familj. Alla i släkten längtar, pratar och är superengagerade i familjebildandet. Därför är själva dopet en mycket viktig ceremoni. Kombinationen av familj och kyrkans betydelsefulla roll i livet är dubbelbingo avseende festligheter.
Hela släkten, inklusive vänner och bekanta, samlas till dop. Man äter och dricker gott, mycket och länge. Ofta ute på en bättre restaurang och alla har klätt sig fina. Damerna ser ut som små karameller och det finns ingen övre gräns för hur mycket en vacker klänning får kosta.

Rosetterna visar familjelyckan, stoltheten och glädjen
För att visa sin stolthet sätts det upp rosetter på ytterdörren när ett barn är fött. Rosa rosett när en flicka föds och ljusblå när en pojke föds. Begreppet ”hen” är ett okänt ord i Italien. Rosetten sitter uppe ca 2 veckor så att den glada nyheten kan spridas i hela stan. Och stolta nonno och nonna kan njuta av livets sockersöta dessert när de defilerar på stadens gator med barnvagnen i handen och leendet på läpparna.IMG_1479

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.