Familjen är alltid i centrum

Familjen är med dig dygnet runt
Att italienarna älskar din familj är lika självklart som att andas. Och lika givet är att det att ”gilla läget” med alla släktingar som du får på köpet när du gifter dig. Söndagsmiddagen hos mamma är lika helig som amen i kyrkan. Myntet har ju som bekant två sidor. Lika påfrestande som det kan som nybliven svärdotter att bli kringskuren sin frihet, rätten att själv välja och bestämma till förmån för en social anpassning av rådande situation. Precis lika underbart är det att alltid ha någon vid sin sida. I Italien är du aldrig ensam!
Det finns alltid en hjälpande hand. Krånglar bilen finns det en extra att låna, behöver du klippa håret är garanterat en släkting frisör –  eller murare, snickare, plåtslagare, advokat eller banktjänsteman. Listan kan göras hur lång som helst!

Ett parallellt minisystem
Genom att värdesätta relationerna är du trygg. Samhället som institution är inte lika stabilt som i Sverige, vilket innebär att din enda trygghet om du blir gammal, sjuk, utan bostad, förlorar arbetet eller något annat mindre trevligt; det är din familj. Släkten är prioritet nr 1! Och om du kan acceptera allt det positiva i familjens egna lilla ”parallell-samhälle” är mycket vunnet. Ekonomin underlättas och det finns garanterat ett tomt hus i släkten som du kan låna vid behov.

När jag möter nya människor och berätta om vem jag är och vad jag gör i Sverige kommer det ofelbart ett par ord om att; jag har en släkting som…. Antingen vill de ha hjälp av mig för hans/hennes räkning, eller erbjuda personens tjänster när jag har behov. Klart som korvspad, eller hur? För varför skulle jag anlita en person jag inte har förtroende för och vet att han/hon kan sitt arbete?  Om du blir rekommenderad en person vill ju han/hon inte stå inför släkten och skämmas över ett mindre bra utfört arbete. Alltså är du garanterad det bästa resultatet. För en svensk är detta en ny dimension av det vi i vardagslag benämner svågerpolitik. Här är det en självklart favör  som garanterar kvalitet och ger en guldkant.

Stolthet över familjen
Lika stolt och nöjd som man är över sin familj, lika stolt är man över sitt yrke. Och vad är då bättre än att kombinera det bästa av två världar? När lille Leonardo föddes satte mormor som har kvartersbutiken direkt upp den lille gossen på bästa plats bland affärens specerier. Ingen som kommer in missar att mormor är stolt! Och har man ingenting att prata om är det i alla lägen extremt rätt att kommentera vilket vackert barnbarn hon har.leo2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.