Att sälja hus utomlands

 

Vi har ju en skylt… Att sälja en fastighet i Italien är ingen lek. Processen omfattar flera olika delar och hur, när och på vilket sätt man skriver ett kontrakt är väsensskilt från Sverige. Men, det lär man sig och är begripligt. Dock är det obegripligt hur man hittar en potentiell köpare till fastigheten. Skyltar, upphängda med snöre, tejp och klister, sitter på grinden, husfasaden eller dörren till den aktuella fastigheten. Övrig reklam? Tveksamt. Övriga dialog och nätverksbyggande? Tveksamt.

  • Ja, nu har vi annonserat i 1 år säger min väninna Giovanna, men ingen har velat köpa huset. Jag förstår inte varför, fortsätter hon.

Själv tänker jag direkt, men naturligtvis har ingen sett skylten. Fast det säger jag inte…

Att sälja fastigheter genom hemsidor, sociala medier och med läckra bilder och attraktiva miljöer, har ännu inte nått traditionellt italiensk marknad. Mäklarna visar självklart objekten för personer som knackar på dörren och vill ha en visning. Och till skillnad från vårt land får jag som säljare lägga ut mitt objekt till hur många mäklare jag vill under samma period.  Det försvårar processen då mäklare 1 inte vet om mäklare 2 nyligen sålt fastigheten. Externa, öppna register som vi är vana vid existerar inte. Privatlivet har höga staket och processen, säljare, köpare och pris mm är enbart för inblandade parters kännedom . Hemnet, vad är det? När jag berättade om Villavärdet och öppna lagfartsdokument skrattade mina italienska vänner gott. De tyckte det var höjden av integritetskränkning och en sann källa till skvaller. Hellre ett osålt hus än att omgivningen får kännedom om mitt privatliv

Stum av förundran
I veckan som gick sålde jag mitt hus i Kalmar. I juni flyttar vi till  Helsingborg och inom loppet av 6 veckor har jag hittat och köpt mitt drömhus i Skåne, sålt huset i Kalmar och hela processen är planerad fram till flytten in i minsta detalj. När jag berättade för Giovanna trodde hon att skojade. Hur är detta möjligt? 

Ämnet kommer att diskuteras livligt när vi ses till påsk och firar in våren, solen och glädjens tid. För med ett och annat tips kommer jag säkert att kunna glädja mina vänner som vill sälja sitt hus.

vendesi

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.