Skolstart och pirr imagen

Skolstart och pirr i magen
Vi minns väl alla första dagen i förskolan. Och första dagen i skolan. Så spännande! Att köpa skolväska, papper och pennor var ett äventyr. Men vad förväntas du köpa själv och vad får du när du kommer till din klass på premiärdagen?

Eget ansvar i Italien
Den röda tråden som skiljer våra länder åt är framförallt graden av eget ansvar. Det gäller i princip allt. Från försäkringar, avtal, husköp och skolgång, hälsa- och sjukvård etc etc. Det som vi lätt tar för givet som en samhällsservice är för italienaren självklart att du som egen individ måste lösa/klara/ordna. Samma sak gäller skolan.

Som förälder betalar du för mat och böcker. Terminsavgiften är fri, men dagis kostar dubbelt så mycket som hos oss. Trots att skattetrycket är högt.  ”Själv är bäste dräng” präglar italienaren som vant sig vid eget ansvar och insikten om att det du skapar själv är det du får. Skyddsnätet har grova maskor…

Skapa din framtid
Barnen är förväntansfulla och glada inför skolan. De vet att det kommer ställas krav på dem och fogligt formar de sig i ledet av rosa och blå skoluniformer. Upp till ca 10 års ålder har alla barn samma skolkläder. Du köper dem på stormarknader eller Coop. Det är ett krav. Likadant förväntas du ha med böcker, pennor, papper, pärmar etc.

Kaos på Boccia di Carta
Favoritbutiken för papper, pennor, emballage och underbart härligt pynt till alla festligheter man kan tänka sig var det kaos i början av september. Alla mödrar och barn trängdes runt hyllorna för att välja färg och pennor, pynt och plock för att skoldagen ska börja på bästa sätt för de små.

Ja, om det är bra eller dåligt, rätt eller fel att lägga ansvaret på individen lämnar jag åt dig. Precis som frågan om uniform och könsrollers cementerade färgskala. Men oavsett vad du tycker kan vi konstatera att det skiljer sig åt. Dock är glittret i barnens ögon och förhoppningen om en ljus framtid precis lika.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.