I väntans tider

Det första jag tänker på är ett stundande föräldraskap. Vackra, gravida magar med en härlig aura runt den havande kvinnan. Det är i väntans tider i min lilla värld.

Men när jag ställde frågan till min italienska vänner, vad innebär i väntans tider för er? Alla, och jag menar alla, svarade semester. Ordet spiaggia, bagno och relax har det senaste halvåret varit de ord jag hört allra flest gånger. Och nu går vännerna i väntans tider… Augusti är semestermånaden nr 1. Allt stänger, alla är borta och det vanliga livet går in i dvala. Köpa en möbel, beställa ett arbete eller ringa en hantverkare i augusti? Glöm det. Och visst är det lite skönt? Jag gillar på något vis attityden till att vara ledig är en sak som ursäktar allt. Att vara ledig och njuta av livet är det viktigaste. Blir någon irriterad för att semesterlappar sitter på på frisörens dörr, att favoritbageriet har stängt? Oh no. Så länge orsaken är semester är allt ursäktat. Förståelsen för det goda och att alla behöver en paus genomsyrar hela samhället. Skön medmänsklig kärlek och ett bra förhållningssätt där intensitet byts ut mot kontinuitet tycker jag.  Hållbart, innehållsrikt och värdeskapande. Både för personen och i yrkeslivet. Dubbla vinster med andra ord.

Mitt bästa hösttips är att vi också skulle möta varandra med förståelse. Om den andra parten är trött, eller har för mycket att göra behövs en paus. Uppmuntra varandra till att ladda energi och fylla vardagen med det som gör att du mår bra. Varför inte? Allt blir så mycket trevligare för alla, eller hur? Viva vacanza!

 

Upp och ner?

Solen skiner i norr och regnet öser i söder

Vad händer i upp- och -nervända världen? Maj månad har varit som i medelhavet. Och mina italienska vänner säger; Är det så här vädret känns i Sverige? Intressant.

Men hur reagerar vi på väder? Oavsett nationalitet är vädret ett givet samtalsämne. Min uppfattning är att italienarna påverkas nästan mer än vad vi gör av vädret. Skiner solen ler alla. Här och där. Öser regnet ner huttrar alla och rynkar pannan. Här och där.

Egentligen är vi alla så lika. Tänk om vi kunde öppna famnen och njuta av det som håller oss samman. Acceptera olikheterna och berika varandra med nya tankar, idéer, uppfattningar, vanor och intressen. Världen är upp och ner ( om du frågar meteorologen) men i min värld är jorden rund. 360 graders perspektiv på livet – det är solsken för mig!

ps. Håller nu tummarna för en skön semester. Här och där.

Semester in arrivo – dessutom silverbröllop

I juni ska jag ha semester. Perfekt tycker jag som älskar att starta sommarkänslan hemma i Toscana. Lagom mycket folk, lagom varmt, lagom att göra utflykter, shoppa och njuta. Helt perfekt. Och dessutom vet du att om sommaren blir regnig i Sverige har du fått sol på nosen och då spelar det ingen roll. D-vitaminlagret är maxat lagom till midsommar.

Silverbröllop
I år firar jag och min underbare make 25 år som gifta. Jösses – silverbröllop. Det känns så gammalt. Inser att vi är något av en raritet i dagens läge, och jag är fortfarande upp över öronen förälskad i min prins. Viva l´amore! För mig är det magiskt att få kombinera det bästa jag vet; kärleken, Italien och semester. Vilken bra start på sommaren!

Maj är något jag längtar till

Maj är en galet bra månad. Tycker jag. Tycker mina italienska vänner. Varför?
Jo, man anar att det kommer en sommar. Sol = kärlek för landsmännen. Med näsorna mot solen, årets coolaste brillor och skönt uppkavlade jeans och t -shirt strosar man utomhus varje ledig sekund. Många tar ett extra kundmöte på jobbet för att få chans att vända näsan mot solblå himmel. Så gott. I skuggan är det kallt, men strålningsvärmen gör att shorts funkar bra mitt på dagen.

Jag älskar känslan av försäsong. Restaurangägare och hotell sprider en positiva nyfikna känslor och de brinner av lust att få välkomna gäster från när och fjärran. I april och maj planteras det blommor i trädgårdarna och det är då jag önskar att jag tagit bilen till mitt hem i Lucca. Vilka plantor – vilka billiga priser; jag vill köpa allt! Får nöja med mig ett par till trädgården och hoppas att de överlever tills vi ses igen i sommar.

Pasquetta

Påsken är en härlig helg. Vi i norr njuter ofta solens första värme, öppnar sommarstugorna för säsongen och peggar upp golfbollen på 1:a tee. Glöm tristessen på Långfredag och påskkärringarna på Skärtorsdag – i Italien är den stora dagen Pasquetta.

Picnic i påsk
Familjens alla medlemmar, åldrar och generationer tränger ihop sig i bilen. Annan dag påsk – pasquetta – då ska alla ut till havet på pic nic. När italienarna åker på picnic duger inte enkla mackor. Medhavda matsäckskorgar har mödrarna preparerat med stor kärlek och stort innehåll. Allt dukas upp och självklart finns färska kryddor, nybakat bröd och olivolja med i bagaget. Balsamvinägern har sin givna plats på picnicfilten och ofta osar grillarna med läckerheter. Pasquetta har givit picnic en helt ny innebörd. Vadå torra Ballerina?  Glöm det.  Bubbel i glasen och en heldag vid havet – då är det påsk. Är man ledig ska livet njutas. Buona Pasqua!

Nyfikenhet ger ett långt liv

När jag träffade min härliga italienska granne som närmar sig 100-årsdagen, fråga jag henne: Vad är hemligheten? Hur gör man för att leva ett långt liv? Renza Emiliano svarade mig med ett stort, tandlöst leende: Man måste vara nyfiken!

Aha, tänkte jag. Hur gör andra? Vad ligger egentligen bakom handlingar och skeenden? Varför är vissa människor alltid glada, medan andra är sorgsna i sin uppsyn?

Nyfiken i en strut
Min egen nyfikenhet har främst gällt människor, relationer och gruppdynamik. Men också hur vi agerar i det samhället vi lever i. Varför är det så stort fokus på lycka i alla sociala medier? Man blir ju lite nyfiken på hur det ser ut bakom kulisserna. I det som kallas en verklighet, eller osminkad vardag. Men det är en annan femma…

Åter till Renza.
Italienarna lever i symbios med varandra. Vi i Sverige lever i ett egosamhälle. Ingen värdering, utan enbart en personlig uppfattning. När vi åker söderut och får en massa frågor om ditt och datt kan det kanske kännas jobbigt. Varför vill de veta? Jag har ju semester nu!

Men då ska du tänka så här, vad kul att den andra personen är nyfiken på mig och mitt liv. Berättar jag och svarar på hens frågor bidrar jag till ett långt liv. Och passa samtidigt på att förlänga ditt eget liv genom att nyfiket och engagerat ställa frågor tillbaka.  Jag undrar sa flundran om gäddan är en fisk…?

 

Efter mörker kommer det ljus
Så fort ljuset återvänder blir vi nordbor magiskt lyckliga. Vi pratar vårkänslor trots isande kyla och snörekord  i landets norra delar. Affärerna rear svart, grått, ull och stickat. På galgarna trängs läckra pasteller och glassiga färger med aptitliga mönster. Kort sagt. Ljuset har återvänt och vi vågar hoppas på en framtid…

Italienarna…
tycker vi löjliga som pratar ljus. Där snackar vi SOL! Det ska vara pirrande ljus på bleka näsor och årets ballaste brillor ska på. Vi snackar SOL. Vi snackar MODE och 2018!
En februaridag i jeans och t-shirt är det som räknas. Kaffet tar man ute, lunchmackan dito. När jag säger att snart är det vår tittar de konstigt på mig.
– Men det är ju iskallt i Sverige, hur kan du säga att det vår?
– Ja, svarar jag ynkligt; det är för att ljuset har återvänt.

Ett högljutt skratt mötte mig och min väninna krokade arm och sa, ja ni är för galna däruppe i kalla norden.

Vit vecka

Vitt som vispgrädde
Efter en härlig julhelg är det dags för terminsstart. Skolbarnen har firat Befana med godis och presenter, men nu är vardagen här. Fast snart stundar en bonus – nämligen settimana bianca ( vit vecka). Vi förknippar en vit vecka med sunda vanor och mindre bubbel i glasen, men för italienaren betyder vit snö och alpmiljö.

Dubbla boenden
Att vistas i fjällmiljö och åka skidor är ett stort intresse för italienarna. Trångbodda storstadsbor i norra delarna har inte sällan en egen lägenhet i en skidort.  Man jobbar som en liten iller under veckan, avslutar tidig fredag och på lördag morgon är det fullt av folk i alporterna. Från ingenstans dyker de upp. Fredag på byn är folktom, men lördag morgon sjuder av aktivitet. Relax, läsning, promenader eller spa bjuds för dem som inte vill  vara hela dagen i pisten. Alla kan få sitt – kropp och själ, mage och gom. Läckert så det förslår!

Vitt som vispgrädde
Just nu vräker snön ner i norra Italien och landet är lamslaget. Och det är inte lite snö! Systemen är stängda för att lavinfaran ska undanröjas, liftarna skottas fram och om ytterligare en dag eller två kommer det magiska stunder i backen. Det är flera decennier sedan januari bjöd på vita veckor med vispgrädde på toppen! Har du inte bokat resa – skynda fynda en restplats.

Jullpynt och paljetter

Allt som glimmar och glittrar är gott

Ja, så känner italienaren för jul. Speciella färger, teman eller stämningar? Oh no, ju mer det glittrar och blänker desto bättre. Den 8 dec tar alla  – och då menar jag alla – in granen. Den pyntas med band och snören, glitter och guld. Det glimrar och skimrar. Rustikt och naturligt som våra nordiska hem är inte att tänka på.

Advent är en månad de flesta förknippar med glögg och mingel, 1000 saker som ska göras och när tomten kommer pustar vi ut. Landar i soffan, tänder brasan och julstämningen kan infinna sig. Mina italienska vänner tittar konstigt på mig när jag förklara adventsmånaden för dem. De ställer den kloka frågan; Men varför gör ni så? Då är ni ju helt slut när det äntligen är jul? Visst har de rätt. Men advent är ju ändå så mysigt, eller hur?

1-2-3-4

För att inspirera och dela kulturella vanor har jag givit mina italienska bekanta en typisk  svensk present. Siffror att sätta på ljusen från 1:a till 4:e advent pryder nu ett antal hem.  Ingen av dem hade hört talas om att numrera ljus och fira fyra söndagar, men fina foton har landat i min telefon på adventsljus ”modello italiano”. Härligt! Och i år får samma gäng recept på hemgjord glögg. Med spänning ser jag fram emot nästa års juliga pysselbilder…!

Felice anno nuovo

Precis som jag ser fram emot ett riktigt spännande, energigivande och nyskapande 2018 önskar jag er alla trogna läsare ett galet bra år! Min passion för livet vill jag lägga under granen och med varma känslor ser jag fram emot att få dela livet i Italien på mitt vis med er under nästa år. Benvenuti 2018!

Det luktar jul…

Julen doftar

Dofterna är nog det som påminner oss om julen allra, allra mest. Vi minns ljud och smaker, men på något sätt är det ändå doften av jul som ger känslan.
Pepparkakskryddor och glögg, oset från ugnen som griljerar skinkan och hyacinter, granbarr och saffran. För det de flesta av oss är de dofterna = jul.
Men hos min väninna doftar det citron…

Limoncello sprider känslan i huset

Häromdagen fick jag ett foto på Whats App från min fina väninna Gilda. Hon skickade bilder på stora korgar med nyskördade citroner.  Så läckert! Hon och maken Stefano hade precis plockat trädgårdens gula frukter och ställt in krukorna på vinterförvaring. Med kärlek sköts citronträden då de ömtåliga träden kräver  gynsamma temperaturer under vinterhalvåret. I köket var det nu full aktivitet. Citronerna kokades, skalen strimlades och rena glasflaskor stod prydligt uppradade och väntade på att fyllas. Här blev det hemgjord Limoncello!

Att göra sin egen gula dryck är så mysigt tycker jag. Känns som sommar, semester och Medelhav! Men dröm om min förvåning när kommentaren i meddelandet var: Nu är det julkänsla i huset!

Jul? tänkte jag. För Gilda och familjen är doften av citroner och egengjord Limoncello synonymt med jul. Efter julmiddagen dricker alla runt bordet högtidligt årets skörd av Limoncello. Flaskorna får inte öppnas innan helgerna, men väl där det en solgul, cintrondoftande jul. Tänk vad vi förknippar doften av jul med olika saker!

Recept kommer här!