Att omvärdera ett konstverk

När centrumtorget i Emmaboda fick ett rejält ansiktslyft i slutet på 1990-talet så installerades ett utvandrarmonument mitt på torget. Monumentet är gjord av Stina Alm från Öland och invigdes 1999 och ska gestalta känslorna som man har när man utvandrar från sin hembygd till ett annat och främmande land. Jag har i många år tyckt att monumentet är väldigt ful och lite motbjudande och passar inte in i den annars så vackra miljön runt centrumtorget. Konst är viktigt för samhällsdebatten bara man inte går över gränsen och kränker andra bara för att vi har yttrandefrihet. Yttrandefrihet ska man värna om men man måste även ta ansvar för den. Men likväl kan man ha en åsikt om konstverkets art och som sagt var tyckte jag inte om den.

DSC06855

Numera när jag går förbi den så känns den fortfarande obehaglig fast på ett annat sätt. Något har hänt frågan är vad? Verkligheten har kommit i kapp historien, det är det som har hänt. Man behöver inte vara någon raketforskare för att förstå ångesten dom som utvandrade från våra bygder till okända trakter kände när dagen kom för avfärd. När det trygga hemmet blivit ens största fiende som driver en på flykt. I våra trakter var det inte kriget som drev utvandrarna från landet. Utan här var det naturen, religionen och klassamhället som var orsaken till uppbrottet. Men vad än orsaken var så var det säkert med blandade känslor resan mot Amerika påbörjades. Vi ska komma ihåg att detta var människor som i många fall aldrig satt sin fot utanför sin hemsocken. Världen utanför socknens gränser var okända. Men hellre att kasta sig ut i den okända världen än att svälta. Hemmet hade blivit den största fienden. Det var inte bara svenskar som utvandrade.

DSC06857

Mellan åren 1840 till 1914 utvandrade ca 50 miljoner människor från Europa till USA. Tidigare hade de som utvandrat till USA främst bestått av engelsmän, skottar och irländare, men under andra halvan av 1800-talet fick de sällskap av skandinaver, tyskar och andra européer. I emigrationen från Sverige till Nordamerika från mitten av 1800-talet till tidigt 1920-tal lämnade ungefär 1,5 miljoner svenskar Sverige och flyttade främst till USA. Efterhand återvände omkring en femtedel av emigranterna till Sverige.

Skulle man till Amerika så var man tvungen att resa över Atlanten och det är det som monumentet skildrar där både förhoppning och sorg blandas i tillvaron. Till ett annat land över öppet hav mot en okänd strand.

DSC06858

Idag sker denna resa till våra trakter, det öppna havet är inte Atlanten längre utan medelhavet där flyktingar flyr från sina hemländer mot en okänd framtid. Dom flyr från krig och annat elände och riskerar sina liv för att skapa sig en ny framtid med trygghet. Tusentals människor har mött döden på medelhavet när överfyllda båtar kapsejsat på havet. Därför möter verkligheten historien på ett centrumtorg i Emmaboda. Man ser på monumentet med helt andra ögon än tidigare och stoltheten är stor över att vi har en så stark symbol för människovärdet mitt i Emmaboda.

Välkommna

Nicke Grozdanovski, 44 år bor i Emmaboda. Uppvuxen i Åfors så jag har aldrig bott någon annanstans än i kommunen och har inga planer på att flytta. Även om jag är nyfiken på världen utanför kommungränsen så trivs jag väldigt bra här.

Jag befinner mig nu i en spännande del av livet där jag inte vet riktigt vad det blir av med mig. Just nu jobbar jag inom äldreomsorgen i Algutsboda och har gjort det dom senaste 15 åren. Även om det är ett fantastiskt jobb så vill jag pröva på något annat innan pensionen kommer om si sådär 20 år. Det är skrämmande men framförallt väldigt spännande att ha många järn i elden.

Jag är en föreningsmänniska och sitter med i den lokala Vänsterpartistyrelsen och sitter med i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen. För övrigt är jag ordförande i Åfors Folkets Hus förening, ledamot i Johansfors IF styrelse.

Min blogg kommer beröra det mesta mellan himmel och jord eftersom mina intressen och nyfikenhet spänner över många ämnen som t.ex. politik, sport, historia, natur, foto, kultur och andra ämnen som rör livets högtidliga och vardagliga guldkorn. Det är därför bloggen heter Livets Guldkorn. Välkomna att följa mig och välkomna att ge synpunkter och kommentarer. Nu kör vi..