Sötare jul!

Snickersbitar

Snickersbak

Ingredienser:
1 burk (180 gram)
mandelsmör
200 gram mörk choklad
2 dl skållade mandlar
2 kryddmått flingsalt
1 kryddmått vaniljpulver

Gör så här:
Smält chokladen i vattenbad. Bred ut hälften av den smälta chokladen på ett smörpapper och ställ undan kallt en stund. Skålla och hacka mandeln och blanda denna med jordnötssmöret, vaniljpulvret och flingsaltet i en bunke. Bred försiktigt massan över den stelnade chokladen och ställ kallt igen. Slutligen ringlar du över resterande choklad över jordnötsblandningen och toppar med lite kokos om så önskas. Vill du ha ännu mer kokossmak så kan du även blanda lite kokos i jordnötssmeten. Sist men inte minst är det dags att skära upp godiset i mindre bitar.

Kokosgranar

Kokosgranar

Ingredienser:
2 ägg
Ca 6 dl kokos
1 dl stevia strö
25-50 gram smör
Saffran
Mörk choklad för garnering

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt det svalna medan du vispar ägg, stevia strö och saffran poröst. Tillsätt kokos och smör och låt smeten svälla en stund. Klicka ut smeten på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter. Låt de kallna och garnera med smält choklad och kokos. Själv hade jag tänkt mig kokostoppar i form av en julgran med resultatet blev en något plattare variant 😉

Arraksbollar med pepparkakssmak

 

Arraksbollar

Ingredienser:
2 dl kokosflinger
1,5 dl cashewnötter
6 torkade dadlar
1 dl kakao
1,5 tsk kardemumma
50 gram kokosfett
arraksarom efter smak
pepparkakskrydda efter smak

Gör så här:
Häll alla ingredienser i en matberedare eller mixer och mixa till en jämn massa. Smaka av med arrak och pepparkakskrydda så du får önskad smak. Rulla små bollar och doppa i exempelvis kakao.

” Det är den härliga julstämningen som är viktigast! Att bjuda på lite nyttigare alternativ behöver inte vara så krångligt ;)”

Adventsfika

Är du sugen på att baka en kaka med smak av JUL till helgen 🙂

Bananbröd@Jenny

FullSizeRender

Ingredienser:
3 stora bananer
1 1/2 tsk vaniljpulver
0,75 dl osötad mandelmjölk
0,75 dl honung
1 1/2 msk vinäger
1 sk bikarbonat
6 tsk pepparkakskrydda
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
5,5 dl havremjöl
(1 msk stevia/sötströ)

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.

Mosa bananerna och tillsätt vaniljpulver, mandelmjölk och vinäger.

Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke.

Nu kan du blanda samman alla ingredienser.

Smörj en brödform med kokosolja och häll i smeten.

Låt kakan gräddas i mitten av ugnen i 30-35 minuter.

Ta ut kakan och skär den i bitar.
Klart!

MOROTSKAKA@Daniel

Kaka5

Ingredienser:
6 st ägg
2 msk honung
1 dl kokosmjöl
3/4 dl smält kokosolja
1 msk kanel
2 tsk mald kardemumma
1 tsk ingefära
0,5 tsk äkta vaniljpulver
2 tsk bakpulver
3 dl finriven morot

Glasyr:
2 dl kokossmör (6 dl kokosflingor i matberedaren)
0,5 dl kokosolja

Topping:
Efter tycke limeskal från en lime

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält kokosolja. Skala och finriv morötterna.

Vispa ägg och honung vitt och pösigt i en bunke.

Tillsätt den smälta kokosoljan och blanda samman de övriga ingredienserna och häll ner i äggsmeten.

Vispa samman till en smet och rör ner de rivna morötterna.

Smörj springformen med kokosolja, för att lätt kunna flytta kakan till ett fat spänn fast bakplåtspapper på botten av formen.

Häll/klicka ner smeten i en springformen (ca 20 cm i diameter) och jämna till med en sked.

Grädda kakan i ca 40 minuter tills provstickan känns torr.Ta ut kakan och låt svalna.

Rör samman kokossmör och kokosolja (eventuellt lite honung) i en skål till en glasyr och bred ut på kakan.

Tvätta en lime väl och riv skalet fint över glasyren.

Hoppas det smakar!

” Alltid uppskattat att servera ett lite mer hälsosamt alternativ. Denna gången låg lurbullarna kvar och bananbrödet gick åt :)”

FullSizeRender

 

Imponerande god Potatisomelett

Potatisomelett

Ingredienser (4 pers):

Fint skivad fast potatis, ca 800 gram

Fint skivad parmaskinka (altenativt chorizo) efter önskad smaksättning och mängd

1 stor finstrimlad rödlök

6 ägg

3 dl mjölk/ vatten

2 fint skivade salladslökar (är något som jag alltid numera har i kylskåpet)

Riven smakrik ost i önskad mängd

Olivolja

Salt & peppar

 

Gör så här:

Råstek potatisskivorna snabbt på tills de är mjuka och lägg åt sidan.

Bryn därefter till parmaskinkan (alternativt chorizon) och löken tills den mjuknat och fått en gyllene färg.

Rör ihop ägg, mjölk, lök och ost i en skål.

Hetta upp olivolja i stekpannan. Fördela potatisskivorna, den brynta parmaskinkan/ chorizon och löken jämnt i pannan och häll försiktigt över äggblandningen.

Stek nu potatisomeletten på ganska låg värme samtidigt som du med hjälp av en stekspade ser till att omeletten inte fastnar i pannan. Efter ca 10 minuter kan du vända över omeletten på ett fat för att därefter låta den glida ner en sista sväng i pannan tills den fått en stekyta på båda sidor.

Tips:

– Servera potatisomeletten direkt ur pannan med en fräsch grönsallad till.

– Gör en vegetarisk variant utan chorizon eller parmaskinkan. Då kan du istället servera önskat kött, fisk eller fågel vid sidan av denna tillsammans med en fräsch sallad.

– Blanda ihop en god vitlöksås eller tzatsiki som smakhöjare till omeletten.

– Ibland tillagar jag istället potatisomeletten i en långpanna i ugnen, funkar lika bra.

”Ta din chans att imponera på hela familjen redan i eftermiddag. Smaklig måltid.”

ErerumPTmia

 

Höstsallad med päron och getostcreme

Höstsallad med päron och chevrecreme

Första gången jag smakade denna ljuvliga sallad var på Mormors Stenugnsbageri & Kaffestuga i Stora Rör på Öland, en mysig trädgårdsservering med utsikt över Kalmarsund.

” Därefter har jag inspirerats av smaken av söta päron som gifter sig med den salta getostcremen och som toppas med de krispiga valnötterna.”

Ingredienser:

Ekologisk salladsmix

Kikärtor

Rödlök

Valnötter

Päron

Honung

Chevreost

Creme fraiche

Olivolja & önskad dressing

Salt och nymalen peppar

Gör så här:

  • Skölj av salladen och blanda med kikärtor om så önskas.
  • Skiva päronen i tunna skivor och finstrimla rödlöken. Placera därefter dessa lite prydligt på salladsbädden.
  • Torrosta valnötterna i en stekpanna (eller i en långpanna i ugnen) och ringla därefter lite honung över.
  • Smula ner chevreosten i lite creme fraiche och rör ihop till önskad konsistens.
  • Toppa nu sallads- och päronbädden men en klick chevrekräm och strö över de honungsglacerade valnötterna.
  • Ringla över lite olivolja eller önskad dressing.

 

Följ och inspireras av Pt Mia på facebook

Sommarfräsch dessert

Den här Vita Chokladmoussen måste smakas för att förstå hur god den är 🙂 Ett recept som passar fint både som dessert och som mellanmål. Eller varför inte som en lyxig fika!

Chokladmousse (4 personer)

Ingredienser

150 gram vit choklad

1,5 dl turkisk yoghurt alt kokosgrädde

1,5 dl kvarg

Topping

Bär efter smak 🙂 Jordgubbar, hallon, rabarber, blåbär…

Vaniljstång

Pressa lite lime eller citron för att bryta av sötman lite.

För sötare smak tillsätt lite honung.

Gör så här:

Rör samman yoghurten och kvargen i en bunke. Väljer du kokosgrädden så vispa denna pösig med elvisp under ett par minuter. Smält chokladen och låt den svalna lite innan du rör samman ingredienserna ordentligt. Fördela på fyra glas och svalna och ställ med fördel i kylen innan servering. Dags för att lägga på toppingen.

Hola! Färdig att servera 😉

””Tack Sofia Kalderen för inspirationen till en sommarfräsch dessert. Snabbare och enklare kan det nästan inte bli! Kram”

Hitta mer inspiration, tips och recept på PT Mias facebookssida här…

Supertrendig förrätt!

Hummertacos

Receptet går att variera och forma efter smak och tillgång på havets läckerheter!

Ingredienser:
Hummer (alt. skaldjur eller lax)
Stora solmogna tomater

Avokadosalsa

Ingredienser:
Riven/ pressad vitlök
Finhackad paprika
Finhackade cocktailtomater
Röd (mild) chili efter smak 😉
Koriander
Limesaft och rivet limeskal

Mosa avokadon grovt och rör ner alla övriga ingredienser som du förbereder innan.

Snabbpicklad rödlök

Ingrdeienser:
Rödlök (alt rödkol)
Citron
Olivolja
Salt

Skiva rödlöken tunt och lägg i en skål men saft av en citron. Låt dra i cirka 10 min tills löken blivit rosa. Häll av saften och smaksätt efter tycke med olivolja och salt.

Chilimajonnäs

Ingredienser:
Äggula
Neutral olja (Själv använde jag rapsolja)
Vitvinsvinäger alt. Äppelcidervinäger
Dijonsenap
Salt & peppar

Mixa äggulan, vinägern, dijonsenap och salt noga. Därefter häller du försiktigt ner oljan under tiden som mixern är igång. Smaksätt med peppar och andra kryddor om så önskas. Färdigt! (Går utmärkt att förvara i kylskåpet i någon vecka för att vara redo att njutas av vid fler måltider.)

”Häll upp i en trevlig glasskål och förvara i ditt kylskåp. På så sätt har du alltid en god och färdiglagad sås redo att njuta av.”

Tillbehör:

Blandad sallad
Hackad mango (fryst går också bra)
Lime
Korianderblad

Uppläggningsdags!

Dela tomaterna och lägg dem på en liten bädd av grönsallad på ett större serveringsfat eller direkt på förrättstallriken. Därefter börjar du med att skapa din Hummertacos:
Lägg lite avokadosalsa på varje tomathalva. Toppa med hummerbitar (eller andra skaldjur), hackad mango och picklad rödlök. Toppa med några droppar limesaft och servera med limeklyftor och ett korianderblad.

”Tack Sofia Kalderen för inspirationen till en lyxig och fräsch förrätt. Enkel att laga och perfekt att förbereda. Sen kanske man inte kan äta just hummer varje dag 😉 Kram”

 

Läs mer om PT Mia på facebook här.

 

Tips! Midsommarmat

Sommaren börjar med Midsommar och därmed är vi i full gång med att prata ihop oss vad som ska finnas med på den klassiska midsommarbuffén.

Härom kvällen var jag på examensfirande och bjöds på en inbjudande och ”Smakfull midsommarkrans”. Det som är perfekt med detta recept är att du självklart bestämmer hur DU vill komponerar din krans. Skulle det därefter vara någon av gästerna som inte önskar äta något specifikt av dina ingredienser så går det fint (utan att förstöra kransen totalt) ta det som just denne gillar 🙂

Midsommarkrans@Kent

001

”En klassiker komponerad efter dina önskemål!”

Ingredienser:

Ansjovisfileér
Hårdkokta ägg
Hackad gräslök
Rödlök
Vispad Créme Fraiche
Löjrom

Till detta serverade Kent kavringschips. Dessa hade Kent stekt i smör, men här går det lika bra att rosta i brödrost eller ugnen.

Rödlöken hade Kent valt att pickla dagen innan (ättiksprit, socker, vatten). Vill du istället skära rödlöken tunna skivor så smakar det också utmärkt till de övriga ingredienserna som du lägger upp på ett somrigt serveringsfat.

Salmalax@Kent

230616.03

Här är det viktigt att använda lax som går att äta rå, sushi lax helt enkelt. Just denna lax hittade Kent på ”Kalmar Fisk & Skaldjur”. Hittar du inte sådan färsk lax så måste du frysa fisken över natten.

Ingredienser:

Färsk laxfilé, Salma
Ärtskott
Krasse
Inlagd ingefära

Vinägrett:

Torrrostade sesamfrön
Japansk soja
Vitvinsvinäger
Flytande honung
Rapsolja

Skär laxen i tunna fin skivor och lägg upp dem på ett trevligt fat eller planka. Fördela de övriga ingredienserna över laxen och ringla sist över vinägretten.

Dagen recept hade Kent hittat inspiration i ”Elle mat och vin”.
Ha en härlig midsommar och se till att våga testa något nytt på midsommarbuffén!

 

bild004

 

 

Obs! Följ gärna min sida på Facebook – klicka här!

God och superenkel dessert!

Banan och jordnötsmjukglass

Ingredienser

2 frysta bananer
2 msk jordnötssmör
Saltade jordnötter
Mandelmjölk för önskad konsistens
(Vaniljpulver, lakritspulver, kakao…)

  1. Börja med att frysa in två stora bananer så att de blir riktigt frysta.
  2. Mixa därefter ihop de frysta bananerna med jordnötssmöret.
  3. Tillsätt mandelmjölk efter önskad mjukglasskonsistens.
  4. Om du önskar ha in någon smaksättning av vaniljpulver, lakritspulver eller kakao så kan du tillsätta det här.
  5. Sist men inte minst mixa ner jordnötterna för att få den rätta ”Crunchen”.

spanien10

”Undrar ni över vad tjejerna pratar om på bilden? Nu har ni svaret ;)”

Tack Micke PT för ett gott och superenkelt recept!

Obs! Följ gärna min nya sida på Facebook – klicka här!

 

Ett recept att testa – Paella

Paella @Claes

Kycklingfond:

Kycklingben eller kycklingskrov
Tomatpure 1-2 msk
1 flaska vitt vin
Vatten
Lök
Vitlök
Purjolök
Morot
Palsternacka
Timjan
Hel vitpeppar

Fräs allt först och häll sen ner vätskan. Låt puttra på låg temperatur, ju längre desto bättre. Har du möjlighet kan du förbereda dagen innan och låta fonden stå och dra till sig över natten.

Övriga ingredienser:

Kyckling
Två olika sorters korvar som du hackar och fräser.

Fräs finhackade paprika tillsammans med gröna ärtor, lök, vitlök och saffran.
Fräs avorioris lite först och tillsätt fonden. Låt nu riset koka färdigt.
När riset är klart blandar du i kyckling, korv och lite färsk persilja ihop med langoustine räkor och citron på toppen.

Servera en fräsch grönsallad till!

Bon apetit!

 

 

NYÅRSPRESENTEN till DIG SJÄLV!

Nu är det snart ett NYTT ÅR igen, oavsett om snön kommer eller inte. Men visst känns det konstigt att vi så här bara några dagar innan självaste Nyårsafton nästan har samma temperatur som delar av landet hade på midsommarafton!

” Unna dig att köpa en nyårspresent TILL DIG och starta upp det nya året med att komma i RIKTIGT BRA FORM! ”

Saras fantastiska resa startade med tjejgruppen

Sara Wintersteller är en av de tjejer som hoppade på den NYA TJEJKURSEN och ville komma i riktigt god form redan innan alla nyårslöften. Hon lyckades på 6 veckor tappa 10 kg och minska 10 cm på midjemåttet!

Genom att delta i tjejkursen fick Sara den kickstart hon önskade. Hon känner sig nu efter kursslut mer motiverad att hålla i sin träning. Nu känns inte träningen som ett ”måste” utan mer som en livsstil och träningen har fått en naturlig del i vardagen. Till och med den allra jobbigaste övningen i senaste träningsupplägget hindrar inte henne att ta sig till gymmet för att köra ett pass 🙂

Träningen i kombination med bättre kosthållning har gjort att hon fått mer energi och ork, känner sig gladare och även stärkt sin självkänsla. Hon har under dessa veckor byggt upp ett sundare och mer positivt tänk kring sina matvanor och matlagningen hemma.

” Under dessa sex veckor har Mia och Jenny givit mig verktyg och kunskap som jag har med mig resten av mitt liv 🙂 Så tveka inte att anmäla er tjejer! ”

Sara och Mia2

Boka in dig på vårens NYA tjejkurs med start tis 19/1 06.30!

Vad ingår i kursen?
Du kommer under sex veckor träna 12 pass i grupp med Mia Personlig Tränare och ha två kostföreläsningar med kostrådgivaren Jenny samt två kalipermätningar.

Gruppträningen drar igång på Malkars Västra den 19/1 kl 06.30.

Träningstider
Tis kl 06.30-07.15
Tors kl 06.30-07.15

Kostföreläsningar
Tis 19/1 kl 18:30-19.30.
Tis 2/2 kl 18:30-19:30.

Peppning och support från mig och Jenny under kursens gång.

För mer information maila mig på maria@jesper-pt.se

Till dig