Stark i backen

Olle skidor

Snart är det dags att kasta sig ut skidbacken, ta rygg på barnen och hoppas på att man hänger med i svängarna 🙂

Tjusningen med skidsemester är just att man får vara fysiskt aktiv utomhus hela dagen, för att därefter lagom rödmosig och mör i benen mysa inne i fjällstugan.

Hur har du tränat för att orka stå emot i svängarna och hänga med i barnens tempo? Genom att träna regelbundet inför skidresan så skapar du bra förutsättningar och en god grund att stå på inför skidåkningen. Att skidåkning är en effektiv träningsform inser vi alla som sett både längd och utförsåkning på tv eller åkt tidigare.

Förberedande tips inför skidresan

När vi åker skidor så tränar vi hela kroppen, muskler och hjärta samtidigt som vi får vara ute i den vackra vintern.

1. Förbättra flåset
Se till att höja intensiteten på något konditionspass inne eller ute. Här rekommenderar jag högintensiva intervaller (läs tidigare blogginlägg om HIIT-intervaller). Väljer du att ta dig en runda i löpspåret eller skidspåret så kan du förslagsvis höja tempot en minut för att därefter sänka tempot i en minut. Fortsätt så i ca 10-20 gånger och värm upp ordentligt innan. En minut är tillräckligt kort för att orka, men ändå så pass lång att det kommer bli jobbigt. Avsluta med nedvarvning.

” Pssst! Pulsklocka är ett bra verktyg att använda när du tränar så du har koll på intensiteten.”

När det gäller längdåkning så är det viktigt att jobba med staktekniken. Nu ligger snön vit på vissa ställen i landet, men finns ingen snö så kanske du har en stakmaskin på ditt gym. Har du ett gummiband hemma så kan du fästa detta högt upp och träna på stakrörelsen. Se till att ha lätt motstånd och fler repetitioner för att vänja kroppen. Under utförandet så se till att magen gör det stora jobbet, armarna arbetar du först med under slutet av rörelsen.

2. Bygg skidstyrka

Magen används mycket mer än många tror i skidåkning. För att orka stå emot i backen så krävs det bålstyrka och en stark rygg. Styrketräning är en bra träningsform när du vill stärka mag- och ryggmuskulaturen och resten av din kropp.

När vi åker skidor så flyttar vi kroppstyngden från ett ben till det andra i en huksittande position. Alla som åkt skidor vet att det gäller att knäna håller och att man tål lite mjölksyra. Det är inte så smart att slänga sig oförberedd ut i skidbacken. Är vi dessutom lite trötta så ökar skaderisken.

Jag skulle också rekommendera att jobba med rörligheten. Dels genom stretching, men även kanske ta en yogaklass där du får med många bra delar som rörlighet och mjölksyraträning.

Skidor

Tips inför en skiddag

– Se över skidorna eller lämna in dem för slipning, vallning etc.
– Ät en ordentlig frukost och se till att ha något lite extra i ryggsäcken.
– Fyll på med energi under dagen och räkna med att det tar längre tid än vad man tror innan maten står på bordet.
– Klä dig förståndigt i flera lager och klä dig hellre lite kall i starten för att inte bli svettig och börja frysa. Ha en extra tröja lättillgänglig om du misstänker att du kommer frysa.
– Se till att ta det lugnt i början och hitta en lagom rytm i åkningen.
– Se till att alla får vila under åket, även den som är sist i slingan.
– Bestäm en mötespunkt om ni kommer ifrån varandra.
– Åker du själv så tala alltid om för någon vart du kommer att åka.
– Ta det lite försiktigt tredje dagen då det kan kännas rejält i benen efter ett par dagar i backen.
– Använd alltid hjälm i slalombacken.
– Finns säker många fler tips……… 😉

Tre guldkorn som jag inte kan vara utan

Skidsaker

1. Fiffiga vantar som både värmer och sitter kvar runt handleden när man måste fiffla med ngt i liften eller backen 🙂

2. Varma ullskidstrumpor som värmer även om de blir lite fuktiga.

3. Den smidiga multihalsduken som värmer och skyddar när det är som kallast. Dra upp den över mun och näsa vid riktigt busväder eller använd som pannband eller mössa om så önskas…

Offpist

Dags att förbereda och lägga fram grejorna 😉