Så slutar börsen 2015

Jag gillar egentligen inte att spekulera. Men visst hade det varit en tråkig blogg om jag inte hade gjort det? Så därför tänkte jag försöka se in i spåkulan och berätta för er hur börsen kommer att gå 2015.

Inledningsvis tror jag på en relativt stabil börs fram till utdelningssäsongen börjar ta fart i mars och april. Har vi inte fått se solida och starka rapporter i Q1 och Q2, tror jag det kan bli väldigt svängig därefter. När marknaden ha fått se halvtrista rapporter, inte ser några triggers i närtid och samtidigt har utdelningssäsongen bakom sig, tror jag att folk kommer börja sälja av. Och med oktoberraset i bakhuvudet vet vi att det kan gå snabbt utför.

Visst kommer det att finnas branscher och bolag som kommer att gå bra även under 2015. Men jag tror att det gäller att läsa på noggrant och verkligen göra sin hemläxa innan man går in i ett bolag. Det gäller förvisso alltid, men i år tror jag det kommer bli extra viktigt. Ett bolag som jag tycker känns spännande är medicinteknikbolaget CellaVision. Förenklat sysslar de med att automatisera blodanalyser. Det är något som verkligen känns rätt i tiden. I dagsläget är det dock inget bolag som är aktuellt för min portfölj, på grund av för många avvikelser från mina riktlinjer. Men det är ändå ett bolag som jag håller ett extra öga på 2015!

Räntemarknaden är, och kommer att vara, riktigt tråkig under 2015. Här gäller det att kriga om tiondelarna med mitt bostadskapital. Det lockar såklart att slänga in en slant i stabila utdelningsaktier alternativt preferensaktier, man jag kommer att avstå det. Värderingarna är för höga och jag vill ha en krigskassa till mörkare tider. Det blir Spiltan Räntefond + något komplement som jag ännu inte identifierat. Så länge jag inte anser att det är köpläge i någon aktie som jag bevakar kommer månadssparandet att fördelas där

2015aktier

 

Det finns en hel del svarta moln på makrofronten som ligger och oroar. Det är en latent risk och jag tror att åskan kan slå ner under 2015. Sen om det är Ryssland, grexit, oljan, ISIS, räntan eller någon faktor som utlöser en kris vet jag inte. Det får framtiden utvisa.

Börsen har en stigande trend sedan 2009 och om jag får spekulera så kommer det en korrigering i närtid. För det är faktiskt som så att vi har ingen ny ekonomi den här gången heller. Och för att spä på skepsisen ytterligare kan jag inte sluta tänka på det faktum att aktier är hett just nu. Noteringshysterin är total och riskkapitalister kan nästan ta vad som helst till börsen med framgång.

Sen brukar man tala om att när taxichauffören ger aktietips så ska man vara försiktig. Lite samma sak är det med den här bloggen. Jag är tveksam till om jag hade kunnat skriva om aktier för fem-sex år sedan. Men nu passar det bra i tiden. När aktier är hett.

Slutligen tänkte jag ge mig på det omöjliga, nämligen att gissa hur Stockholmsbörsen kommer att sluta. Mitt tips för SIXRX blir – 14,17 %

Hur jag kommer agera med min portfölj under 2015 kommer jag beskriva utförligare i nästa inlägg.

Tävling!

Vad tror ni?

Finns det intresse gör jag en tävling här på bloggen. Mejla in din gissning om hur du tror att SIXRX (använd två decimaler) kommer att gå 2015. Mejla din gissning samt namn senast onsdag i nästa vecka till patrik.rydasp@outlook.com

Gissningshälsningar,
Patrik Rydasp

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.