Kvinnor är bäst på aktier & ”Vardagsportföljen”

Kvinnor är bättre investerare än män

Jag förespråkar att det här med aktier ska vara enkelt. Alla ska kunna spara i aktier. Men vilka aktier ska man välja, tänker nog många då? Ptja, svaret på den frågan är att det är väldigt individuellt och att tillvägagångssätten skiljer sig åt i urvalsprocessen. För att inspirera och visa hur enkelt den kan vara att börja spara i aktier så redovisar jag en strategi lite längre ner i inlägget. Men först några hyllningsstycken till kvinnorna.

Att kvinnor är bättre investerare än män finns det flera studier som visar på. Karaktärsdrag som framhåller kvinnornas avkastning framför männens bedöms framförallt vara synen på risk och deras långsiktighet. Generellt väljer kvinnor stabilare bolag och behåller aktierna längre, vilket lönar sig i längden.

Barbara Stewart är delägare och portföljförvaltare hos Cumberland Private Wealth Management. Hon är även forskare och författare, vilket leder mig in på hennes senaste verk: The Future of Women and Finance. Ambitionen var att tydliggöra hur kvinnor ser på finansmarknaden och sina investeringar. Resultatet är baserat på över 300 intervjuer och här är några slutsatser:

– Kvinnor föredrar att lära sig om investeringar genom verkliga livserfarenheter snarare än traditionella metoder såsom läroböcker, kurser eller titta på finansnyheter.

– Kvinnor är riskmedvetna, inte riskobenägna. De samlar information och begrundar den innan något beslut fattas.

– Kvinnor föredrar att investera i orsaker och problem som har betydelse för dem och/eller intresserar dem.

– Smarta kvinnor kommer igång med att investera.

Vardagsportföljen

Okej, vi vet att kvinnor är bättre investerare och hur de agerar. Men hur skulle det kunna se ut i praktiken? Vilka aktier väljer kvinnorna? En strategi som jag tycker stämmer bra överens med kvinnornas aktieval är att välja de bolag som man själv känner till. Det vill säga investera i bolag vars produkter/tjänster som man själv använder sig av. Med argumentet att om jag uppskattar bolagets produkt/tjänst så borde flera göra det.

För att konkretisera hur det skulle kunna se ut så tänkte jag göra det i form av en berättelse. Berättelsen mynnar så småningom ut i något som jag väljer att kalla en ”vardagsportfölj”.

Fredagskänslan

Det är fredag morgon. Kajsa och barnen har försovit sig och stressar för att hinna till skola och jobb. Efter en snabbdusch med inschamponering från hennes favoritschampo Biotherm (L’Oréal) blir det fil och flingor (Kellogg) till frukost, något annat hinns inte med. Trots Kajsas vädjande om en snabb tandborstning (Colgate) så är känslan att barnen tar längre tid än vanligt på sig den här morgonen.
Tillslut får hon ut barnen ur huset. Hon låser (Assa Abloy) dörren och aktiverar larmet (Securitas).
Väl inne i Volvon, med de nya fräscha däcken från Nokian Tyres, är Kajsa noga med att spänna fast säkerhetsbältena (Autoliv) på barnen.
När barnen är lämnade börjar Kajsas koffeinsug bli påtagligt. Hon som alltid brukar hinna med en kopp Gevaliakaffe (Mondelēz International) på morgonen, har i dag tvingats vänta med dagens första kaffekopp tills hon anländer till jobbet.
Bättre blir det inte av vägarbetet (NCC) som stannar upp trafiken på vägen. Kajsa muttrar för sig själv och undrar om de överhuvudtaget ska bli klara.
Kajsa jobbar på ett inkassobolag (Intrum Justitia). Hon har märkt att det blir mer och mer att göra, vilket har medfört att företaget har tagit in konsulter (Proffice) för att minska arbetsbördan. Företaget letar dessutom större lokaler (Hufvudstaden) i centrala Stockholm.
På förmiddagen har Kajsa som rutin att ta vitamintabletter (Midsona). Hon tycker att det hjälper henne att fokusera hela dagen.
Det är något speciellt med fredagar, tycker Kajsa. Därför försöker hon alltid sluta lite tidigare dessa dagar. Just i dag tar hon en sväng på stan innan hon hämtar barnen på fritids. Bland annat shoppar hon en festklänning på H&M och köper några Xider (Carlsberg) på Systemet, till morgondagens utgång med tjejkompisarna.
Hon hinner även med en visit på banken (Handelsbanken). Hennes VISA-kort ska tydligen bytas ut mot ett kort från Mastercard.
I samråd med barnen i bilen hem så bestämmer de sig för att äta barnens favorit, McDonald’s, till kvällsmat.
När maten väl har sjunkit in vill barnen se på film. På det nya supersnabba fibernätet (Telia) Googlar Kajsa efter filmer. Hon fastnar för Disneys nya film Frozen som hon sätter igång till barnen på Netflix.
Till filmen har Kajsa köpt glass (Unilever) på ICA, som barnen får dela på.
Kajsa, som egentligen hade tvättid (Procter & Gamble), kryper istället ner i fåtöljen med en påse Polly (Cloetta). På sin Ipad (Apple) kollar hon igenom dagens flöde på Facebook och Twitter och gör själv en statusuppdatering om att det äntligen är helg!

Vad tycker du om ”vardagsportföljen”? Och vilka bolag har du i din vardag?

Vportföljen

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.