Den bortglömda valutan?

Kommer ni ihåg Bitcoin? Under andra halvåret 2013 kunde vi läsa om folk som blev rika på den nya valutan. Nu knappt två år senare är i alla fall min känsla att de flesta glömt bort Bitcoin. Men nu kanske det är dags för en ny hype?

Den digitala valutan har inte bara gjort folk miljonärer, den har också fått utstå hård kritik. Eftersom Bitcoin-marknaden varken är reglerad eller övervakad innebär det att de som handlar på marknaden gör det helt utan skydd från rättssamhället. Bitcoins har också fått kritik för att ha blivit ett populärt betalningsmedel i samband med olaglig verksamhet. Det beror på att betalningar med Bitcoins i princip är omöjliga att spåra och används därför för att kringgå det finansiella systemet.

Sedan hypen 2013 har priset rasat från nästan 1000 dollar till dagens ca 240 dollar. Kursgrafen påminner om något tvivelaktigt forskningsbolag som länge stått och stampat för att sedan stiga kraftigt under kort tid, tack vare ett rykte eller pressmeddelanden från styrelse. Men ju längre tiden går desto svårare har bolaget att leva upp till de högt ställda förväntningarna, vilket också avspeglas i kursen.

coindesk-bpi-chart
Bild från coindesk.com

Tror du att hypen inte är över? Den 18 maj kommer ett simpelt sätt att få exponering mot Bitcoins, då går det nämligen att handla Bitcoin Tracker One på Stockholmsbörsen. Det blir därmed den första reglerade möjligheten att få exponering mot den digitala valutan.

Bitcoin Tracker One är ett certifikat med Bitcoin USD som underliggande tillgång. Förvaltningsavgiften ligger på höga 2,5 %. Fler detaljer går det att hitta här.

Om man helt glömt bort, och vill veta hur Bitcoin fungerar så kan man läsa om det här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.