Sell in May and go away!

Utdelningar, semester & statistik
Inledningen av maj har varit mer volatil än vad vi har vant oss vid det här året. Det stora indexet OMXS30 stängde på årshögsta den 27 april (1720) för att den 6 maj, stänga på 1584. Dagen efter var indexet nere och vände vid 1559 och jag tror att vi kommer får se mer av volatiliteten de närmaste månaderna. Varför? Utdelningssäsongen är över, det är semestertider och statistiskt sett har börsen gått sämre.

Bolagens utdelningar är i sitt slutskede och utdelningsjägarna börjar packa ihop för den här säsongen. När nästa byte inte finns i sikte så riktas fokus istället på annat och då känns det dumt att ha ett skarpladdat gevär ute i vildmarken.

Sommaren är snart här! Det innebär sol, bad och semester för många. Inklusive för bolagen och investerarna. Därför brukar somrarna präglas av få rapporter och bolagsnyheter eftersom bolagsledningen och investerarna hellre sitter i solstolen med en kall öl. Det innebär i sin tur att likviditeten på marknaden är låg, vilket kan leda till stora rörelser, framförallt i de lite mindre bolagen.

Sen har vi ju det här med statistiken. Egentligen är jag inte så mycket för statistiken som säger att börsen historiskt sett har underpresterat sexmånadersperioden från maj till oktober, jämfört med de andra sex månaderna (november-april). Det borde egentligen inte säga så mycket. Börsens bolag har ju samma chanser att överprestera mellan maj-oktober.

Men.

Man kan dra paralleller till sportens värld. Det borde inte spela någon roll om man spelar hemmamatch eller bortamatch. Men i realiteten säger statistiken att man har fördel av att vara hemmalag. Så att helt avfärda statistiken vill jag inte heller göra. Traditionens makt är som bekant stark.

Det är kanske framförallt dessa anledningar till varför vi varje år får höra uppmaningen: Sell in May and go away!

I de akademiska kretsarna avfärdas denna teori direkt. Akademikerna menar på att den presenterade datan endast är avvikelser som framförallt strider emot den effektiva marknadshypotesen.

Hur gör du?

Bull-11-May

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.