Börs-SM: Månadsrapport Maj

Börs-SM

Sammanlagt är det 5 653 stycken portföljer som är med och slåss om titeln ’Bäst i börssverige’. De nio populäraste aktierna är i fallande ordning: Africa Oil, EnQuest, Aerocrine, Lundin Petroleum, Swedish Orphan Biovitrum, Lucara Diamond, Betsson, Karo Bio och Mycronic. I lagtävlingen är det en bit över 500 stycken portföljer som deltar.

När vi summerar maj månad är Lars Österman i totalledning med dryga 34 % plus.

Ledarportföljen
Aerocrine B
EnQuest PLC
Fingerprint Cards B
Getinge B
Lundin Petroleum
NetEnt B
Precise Biometrics
Tethys Oil
VBG Group B
(NetEnt IL B)
(Tethys Oil IL)

Lagtävlingen toppas av Aktiecafé 4 Mora som mäktat med 27,8 % hittills.
Lag 24kalmar har som ni kan se i tabellen nedan avancerat några platser sedan förra månadsrapporten. Totalavkastningen är 9,8 %.

placering

Om bolagen i 24kalmar-portföljen

(En presentation av bolagen kan du läsa här)

I förra månadsrapporten skrevs det angående budspekulationerna i Aerocrine och märkliga kursrörelser till följd av detta. Att något var på g var inte på något sätt förvånande och den 15:e maj fick vi detta bekräftat då brittiska Circassia la ett kontantbud på Aerocrine uppgående till 2:55 kr per aktie. Affären kommer sannolikt gå igenom då de två största ägarna har accepterat budet. Vår uppgång i Aerocrine summeras till finfina 87,5% (förutsatt att budet går igenom). Hoppas att någon ryggade!


G5 Entertainment som utvecklar spelapplikationer för tablets och smartphones rapporterade sin Q1 den 8 maj. Nettoomsättningen uppgick till 97,6 miljoner kronor jämfört med 55,9 miljoner föregående år. Aktiemarknaden tog den fina omsättningstillväxten med ro och valde istället att titta på siffrorna som presenterades på sista raden. 2,1 miljoner efter skatt jämfört med 5 miljoner för samma kvartal 2014.

Aktien straffades hårt och handlades som lägst ner till 30-lappen några dagar efter rapport men har efter det sakta börjat återhämta sig igen. Den 22 maj utannonserades Stefan Wikstrand till ny vice VD.


Betalningslösningsföretaget Seamless hade också sin Q1a i maj. Om man jämför med första kvartalet föregående år så går det framåt. Omsättningen ökar och resultatet förbättras – men det är fortfarande röda siffror. Seamless gick back 31,8 miljoner kr första kvartalet. Vid kvartalets utgång uppgick kassan till 63,4 miljoner kr. Det behövs inga avancerade matematikkunskaper för att förstå att det är ohållbart i längden.

Seamless planerar lansering av SEQR i USA och Storbritannien i sommar, det framgår också av rapporten.


Investmentbolaget East Capital Explorer fick också bekänna färg när man redovisade sina siffror för det första kvartalet 2015. Substansvärdet ökade, vilket främst kan förklaras med en återhämtning för de noterade innehaven samt en stärkt rysk rubel. Styrelsen har också presenterat en ny utdelningspolicy: minst 50 % av mottagna utdelningar ska distribueras till aktieägarna!

East Capital Explorer utesluter dessutom inte fler aktieåterköp. Hittills under 2015 har man återköpt ca 0,5 % av de utestående aktierna. Den 20 maj dubblerade styrelseledamoten Liselotte Hjort sitt innehav i East Capital Explorer. Hon äger numera 2 000 st aktier.


Cybaero – absolut inget att skriva om. Dödstyst. Nyhetstorka och kursen har fallit därefter.


Det kanadensiska oljebolaget ShaMaran rapporterade för första kvartalet. Bolaget hade inga försäljningsintäkter under perioden och redovisade röda siffror. Bolaget signalerade också för ytterligare förseningar i Atrush-fältet.


Kuvert- och specialistförpackningsföretaget Bong släppte sin Q1:a den 20 maj och visade lite tendenser på att en turn-around är på ingång. Företaget går fortfarande med förlust (-20 miljoner) men belastas av engångsposter om 17 miljoner. Kassaflödet var dock positivt och kan man få ordning på sina kostnader kan Bong bli en trevlig joker framöver.


Förutom ett utökat samarbete med ABB gällande utveckling av smarta elnätslösningar, har det trots den fina månadsutvecklingen i Impact Coatings, inte  hänt speciellt mycket.


Det har fläktat lite positiva vindar i Pricer under maj! Det har bland annat kommunicerats att en mycket stor del av ordervärdet PSI:s Coop-order om 110 miljoner kommer att tillfalla bolaget och man har även fått en order från en fransk dagligvarukedja värd 56 miljoner.

Den finske miljardären och storägaren Göran Sundholm har ryktats köpa på sig ytterligare aktier via Pohjola Bank och detta satte fart på aktiekursen rejält. Aktien handlades som högst till 11.80 men har därefter fallit tillbaka till under tiokronan. Från den 15 maj rapporterades det att den nye styrelseledamoten Olof Sand köpte sina första aktier som insynsregistrerad. Aktieantalet är inte alls oävet och uppgår till 100 000 st.

24kalmar-portföljen

bsmutveckling2

Månadens flipp: Pricer –  Nya ordrar och flera (?) insiderköp har bidragit till positiva tongångar om bolaget!

Månadens flopp: ShaMaran – Hur länge ska vi aktieägare behöva vänta? Nya flaggningar om ytterligare förseningar i bolagets enda tillgång, är inte förtroendeingivande.

I morgon är det äntligen måndag – då öppnar börsen igen! Vi i Lag 24kalmar.se önskar er en god börsmånad.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.