Bloggen fyller 100!

Oj, vad tiden går fort när man har roligt. I dag firar bloggen etthundra inlägg. Det har blivit en hel del bokstäver som plitats ned – och jag räknar med att det kommer bli ännu fler!

Som 100-jubileumsinlägg tänkte jag skriva om mitt företag. Eller jag kallar det så i alla fall. Min sambo är alltid lika ifrågasättande varje gång hon frågar vad jag gör – och jag svarar: ”jobbar med mitt företag”.

”Du har inget företag”, är den sedvanliga kommentaren. Därefter brukar jag ge upp diskussionen numera. Jag har insett att det inte är någon idé att fortsätta argumentera för mitt företag.

Företaget

För en oinvigd kan det vara en hårfin skillnad mellan att spara och investera pengar. För mig är det en tydlig skillnad. Jag investerar kapital i min aktieportfölj. Kapitalet ska jobba för mig 24 h om dygnet, 7 dagar i veckan. 

Min aktieportfölj är mitt företag och min uppgift är att förvalta kapitalet på bästa sätt.

Jag tycker att det finns en viktig poäng i att se pengarna som jag sätter in i aktieportföljen (företaget) som kapital, och inte som pengar. Hade jag sett det som rena pengar skulle det vara obehagligt när värdet minskar drastiskt över en dag. Eftersom jag ser det som kapital tycker jag att det är enklare att hantera nedgångar.

Precis som i alla företag kommer det bättre och sämre tider, det gäller även i mitt företag. Börsen går upp och ned och marknadsvärdet på min portfölj kommer att variera över tiden. Det enda jag egentligen kan vara säker på är att marknadsvärdet kommer vara större om 30 år än vad det är i dag.

Så småningom, om många år, kommer mitt företag ge mig en sorts ekonomisk frihet. En känsla av oberoende. Kapitalet som jag förvaltar ger mig utdelningar varje år. För varje år som går kommer det bli mer och mer pengar som betalas ut i aktieutdelningar. Till en början kommer pengarna återinvesteras i företaget, så att företaget kan växa och bli större snabbare. Men senare är tanken att aktieutdelningarna ska användas på ett annat sätt.

Det fina med att starta ett sådant här företag är att alla kan göra det. Sen hur stort man vill att företaget ska bli, bestämmer man helt själv. En Thailandssemester varje år? Gå ner i arbetstid? Täcka dina fasta kostnader varje månad? Det är upp till dig.

Jag har förbannat kul när jag jobbar med mitt företag. Jag gillar att läsa på om bolag och dess aktie. Hänga med i nyhetsflödet och se hur ledningsbeslut förverkligas i praktiken samt hur väl de faller ut. Jag gillar att känna samhörighet med de bolagen som jag investerar i. Jag skulle exempelvis aldrig köpa en Pepsi. Det finns inte.

Jag kanske inte når ända fram med mitt mål: ekonomisk frihet. Men jag är övertygad om att jag kommer komma en bra bit och ha jävligt roligt på vägen. Det är trots allt det viktigaste.


Tack för all respons hittills – det uppskattas!

Nu siktar vi på 100 inlägg till!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.