Electra Q3: Apple-effekten

Electra Gruppen Q3

Kalmarbaserade Electra Gruppen kvartalsrapporterade i dag och visade upp siffror för det tredje kvartalet. Nettoomsättningen uppgick till 366,8 (411,6) MSEK och rörelseresultatet uppgick till 10,1 (12,4) MSEK.

Efter perioden för kvartalet har Electra Gruppen förvärvat 45 % av vitvarukedjan El-Salg A/S. Dessutom har man tecknat avtal med djurkedjan Dogman samt telekomkedjan Telliberry om att implementera butiksdatasystemet Smart i deras verksamheter.

Vi får alltså vänta på bokslutskommunikén i februari 2016 innan någon effekt av förvärvet och avtalen syns i Electra Gruppens siffror.

kalle
Analytikerna på Remium hade antagligen inte koll på Apple-effekten och var snett ute med sina gissningar. Ingen analytikermassage från Electra Gruppens sida!
Apple-effekten

Den stora snackisen efter rapporten skulle handla om världens största börsbolag Apple.

Anneli Sjöstedt skriver i kommentarerna till kvartalsrapporten: ”Omsättningsminskningen är främst hänförlig till segmentet Logistik & IT och förklaras i huvudsak av att Apple lanserade årets nya Iphone i kvartal fyra istället för i kvartal tre som tidigare år.”

Men någon vidare information om Apples samarbete med Electra Gruppen är det svårt att hitta. Jag mejlade därför vd Anneli Sjöstedt för att försöka få lite mer kött på benen.

Till svar fick jag att Electra Gruppen inte kommunicerat ut någon information kring vare sig hur stor del av omsättningen Apple står för eller vilken avtalslängd kontraktet med Apple är skrivet på.

På följdfrågan om vad som kommunicerats ut till marknaden angående deras samarbete svarade Anneli Sjöstedt så här:

”Vi har avtal med alla större leverantörer inom hemelektronikmarknaden och det har vi förmedlat till marknaden. Apple är en av flera viktiga leverantörer. Lanseringen av en ny Smartphone är för den svenska marknaden och för Electra som är stora på Telecom oerhört viktig och visar sig i både omsättning och hanterade order.”

En stark Q4-rapport att vänta?

Det vi vet är att Iphone 6s har slagit säljrekord när den släpptes. Vi kan därför anta att fjärde kvartalet med julhandeln inräknad – som vanligtvis är Electra Gruppens starkaste – har förutsättningar att bli riktigt starkt!

Den 5 februari 2016 öppnar Electra Gruppen böckerna igen.

 

Anneli Sjöstedt - här efter en föreläsning i Jenny Nyströmsskolans lokaler tidigare i våras.
Anneli Sjöstedt – här efter en föreläsning i Jenny Nyströmsskolans lokaler tidigare i våras.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.