Utnyttja de låga courtageavgifterna

En femhundralapp bör alla kunna spara till sig själv varje månad, inklusive studenter. Och med nätbankernas konsumentvänliga courtageavgifter kan i princip alla månadsspara i aktier. Poängen med dagens blogginlägg är att courtageavgifterna inte längre är ett problem och inga stora belopp krävs för att investera i aktier i dag.

Det här kan man utnyttja på olika sätt beroende på sina förutsättningar.

***

Är man intresserad och vill lära sig mer om aktier är det bara att sätta igång. För så här är det: du kan läsa hur många böcker om aktiemarknaden som helst, men det är först när du köper och säljer för riktiga pengar som du kommer att förstå vad det handlar om.

Som ny på börsen kan man köpa och sälja för mindre summor och skapa sig en uppfattning om hur aktien rör sig o.s.v.

Det gäller att hitta sin egen investeringsfilosofi. För alla är vi olika.

Dagens låga courtageavgifter kan både nybörjare och de lite mer erfarna dra nytta av, oavsett hur stor kassa man har att handla för.

Har man begränsat med pengar kan man välja ut ett antal bolag man vill köpa. Sedan köper man det bolag som är lägst värderat för en bestämd summa varje månad, exempelvis en femhundring.

Ett annat alternativ är att köpa en bevakningsposition i ett bolag.

Tänk dig att du har identifierat ett bolag som du vill ha i din portfölj, men du tycker att aktien hela tiden är något för dyrt. Köpet blir liksom aldrig av. Om aktien backar ett tag på börsen, inte tillräckligt mycket för att du ska slå på stora trumman, men ändå till ett okej pris. Då är det läge att ta en bevakningsposition i bolaget.

Det är en signal om att det här bolaget ska in i portföljen och att du vill köpa fler aktier.

En fördel med att ta en bevakningsposition är att du kommer följa bolaget på närmare håll när du äger aktier, än om du inte skulle vara delägare. Du lär dig aktiens rörelsemönster bättre och hur aktien reagerar vid olika nyheter.

Mitt senaste köp i H&M är en bevakningsposition. Jag vet att jag vill köpa fler aktier i det bolaget.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.