Mina löneökningar

Förra året skrev jag ett inlägg om att jag ser mina aktieutdelningar som lön, och precis som att du förväntar dig en löneökning på din arbetsplats varje år, förväntar jag mig en ökning av mina aktieutdelningar varje år.

Skillnaden är bara att aktieutdelningarna vanligtvis ökar mer än genomsnittslöneökningen på din arbetsplats. Det är helt enkelt enklare att få tillväxt genom inkomst av kapital än genom inkomst av tjänst!

Årets lönerevision

Barnens favoritaktie Walt Disney ökade sin utdelning från 1,15 usd/aktie till 1,37 usd/aktie. Det innebär en ökning med 19,1 %.

Mitt norska försäkringsbolag Gjensidige är givmilda och höjer förra årets utdelning som låg på 5,90 nok/aktie till hela 8,40 nok/aktie. Det betyder en ökning med 42,4 %!

Hennes & Mauritz valde att hålla sin utdelning på samma nivå som föregående år, vilket innebär 9,75kr/aktie och 0 % i utdelningstillväxt.

Mekonomen föreslår även dem en utdelning på samma nivå (7kr/aktie) som tidigare. Det innebär att jag inte får någon utdelningstillväxt (0%) det här året heller från bilverkstaden.

Starbucks fortsätter med en aggressiv utdelningstillväxt. Förra året delade kaffejätten ut 0,64 usd/aktie och i år får alla aktieägare 0,8 usd/aktie. Det innebär en ökning med 25 %.

Coca-Cola håller traditionen vid liv och höjer sin utdelning tredje torsdagen i februari för 54:e året i rad. Från 1,32 usd/aktie till 1,4 usd/aktie, vilket betyder en ökning med 6 %.

Johnson & Johnson har för vana att annonsera sin årliga utdelningstillväxt i april månad. Och vi kan verkligen prata om tradition här också – i april tangerar man Coca-Colas utdelningshistorik med 54 raka år. Förra årets utdelningstillväxt landade på 7,1 %.

Min kanadensiska bank som inte sänkt sin utdelning sedan mitten av 1800-talet (!) fortsätter att leverera två utdelningshöjningar om året. Om vi lägger ihop dessa blir utdelningstillväxten 6,25 % för Bank of Nova Soctia.

Ett bolag som är i farozonen att mista sin utdelningsstatus är oljebolaget Chevron. Jag skrev några rader om läget i slutet av januari. Utdelningstillväxten från föregående år blev hur som helst blygsamma 1,66 %.

***

Flera portföljbolag levererar fina utdelningshöjningar. Jag gillar och vill ha en mix av utdelningsbolag med olika egenskaper. Det kanske kan bli ett eget inlägg om det framgent. Det ska också tilläggas att jag sålde av Industrivärden på grund av att de införde en ny utdelningspolicy och sänkte sin utdelning i år. Det skrev jag ett separat inlägg om som ni kan läsa här.

Hur blev dina löneökningar i år?

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.