Framtidsplaner

Äntligen! Det tog ganska exakt 1 år från och med att vi skrev på papperna för vårt hus till att vi fick nycklarna till vårt hem. Känslan var såklart helt fantastisk.

Innan vi skrev på papperna räknade jag lite på hur mycket som vi var tvungna att spara under året, dels för att vi skulle komma ner i en skuld som vi kan hantera, men också för att jag inte skulle vara tvungen att sälja av så mycket av min aktieportfölj. Det klarade vi med betyget mycket väl godkänt.

Eftersom jag inte anser att vårt hus är en investering var det psykologiskt jobbigt vissa perioder att lägga undan pengar till något som jag inte räknar med att få någon avkastning på. Tanken är inte att vi ska göra någon ekonomisk vinning på vårt hus. Hade det varit syftet så hade vi sannolikt sålt huset ganska omgående, då jag bland annat noterat att villapriserna i Kalmar kommun stigit med 12 % senaste året. Det är naturligtvis en ohållbar tillväxttakt i längden. Men i några säljtankar går vi inte i. I huset ska vi bo och leva i. Punkt.

Nu när huset står på plats kan vi långsamt börja blicka framåt i vår privatekonomi. Visserligen är det mycket kvar som ska köpas in till huset och plånboken får nog räkna med att blöda några månader framöver. Men det är återigen dags att sätta en del av pengarna som vi får in varje månad i arbete.

I början blir det kanske mindre än i ett normalläge. Men det viktiga är inte hur mycket, det viktiga är symboliken och signalvärdet att man faktiskt sätter en del av sina hårt förvärvade pengar i arbete. Att förstå vikten av att betala en del av lönen till sig själv varje månad och låta pengarna arbeta för dig, 24h om dygnet och 365 dagar om året.

För Elins del blir det ett nytt kapitel med aktieinvestering. Jag skrev om mina planer för henne tidigare i våras och tanken är att vi ska få följa med hennes framsteg här på bloggen. Så i slutet av den här månaden köper Elin med största sannolikhet sina första aktier. Kul, tycker jag!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.