Kom igång med ditt aktiesparande!

Nu när vårt boende är klart kan Elin börja skriva nästa investerarkapitel i sitt liv. Tidigare har hon enbart investerat i fonder, som till stor del gått till att finansiera huset. Nu ska hon tillsammans med min hjälp ge sig på att köpa aktier.

Elins förkunskaper om aktier:

”Det finns aktiebolag/företag som man kan bli delägare i genom att köpa aktier i företaget. Man blir en del av företaget. Beroende på hur det går för företaget så kan man gå plus eller minus” – Elin Olofsson

Syftet med #ElinInvesterar

Att fler ska få upp ögonen för aktieinvestering. Att det inte är komplicerat och att de flesta klarar av att sköta sina investeringar själv utan att betala höga avgifter till bankernas säljare.

Steg ett

Skapa ett konto hos en nätmäklare.

Varför en nätmäklare och inte en traditionell storbank har och göra med avgifter och utbud.

De två svenska alternativen:

Avanza
Nordnet (Min nätmäklare)

Elin väljer: Avanza

När du ska bli kund hos Avanza är det standardval att öppna upp ett aktie- och fondkonto och ett investeringssparkonto (ISK). Utöver det så väljer vi dessutom att öppna upp en kapitalförsäkring. Det är mer fördelaktigt sett ur ett skatteperspektiv att köpa utländska värdepapper i en kapitalförsäkring, därav öppnar vi en kapitalförsäkring också.

Tre konton
Så här ser det ut efter första steget. Tre konton med olika egenskaper. Elin valde att döpa om sina konton för att tydliggöra vilket det är hon ska använda. Investeringssparkontot använder hon vid köp av svenska aktier och kapitalförsäkringen använder hon vid köp av utländska. Aktie- och fondkontot (transaktionskontot) för hon över pengar till från sin vanliga bank, och fördelar sedan pengarna vidare när hon bestämt sig för vilken aktie hon ska köpa.

Steg två

Sätt in pengar på kontot.

Det är verkligen superenkelt och det går supersnabbt att föra över pengar till Avanza. Genom en direktinsättning tar det endast någon minut innan du är redo att handla.

Skärmavbild 2016-10-23 kl. 09.42.42

Steg tre

Välj rätt courtageklass.

Tryck på ditt användarnamn uppe vid höger. Gå in på ”Min courtageklass”. Om du är ny kund, precis som Elin är, så kan du välja courtageklassen ’Start’. Det innebär att du handlar aktier gratis de första 50 000 kr du har på dina konton. Courtageavgift kan man säga är kostnaden för att köpa och sälja aktier.

Skärmavbild 2016-10-19 kl. 15.54.11

Efter löning

I slutet av varje månad framöver kommer vi få följa med hur Elin investerar. Hon kommer få tre olika alternativ att investera i varje månad. Min tanke är att presentera alternativen på ett sätt som hon kan relatera till.

Exempel:

Istället för att ge henne bolaget L Brands (det säger sannolikt inte så mycket för många) som alternativ, kan jag välja att presentera en produkt/tjänst som bolaget står bakom.

Jag vet att Elin är en återkommande kund hos Victoria’s Secret när vi är utomlands. Det är ett varumärke hon känner igen och kan relatera till. Därför kan jag föreslå Victoria’s Secret som ett investeringsalternativ.

63 % av L Brands omsättning kommer från just Victoria’s Secret.

***

Förutom månadsinlägget med vilka alternativ Elin fick att välja på samt vad hon tillslut valde att investera i, kommer det sannolikt bli några andra inlägg som dyker upp längs resans gång.

Exempelvis:

– HJÄLP! Jag förlorar mina pengar!

– Den här månaden vill jag hellre shoppa upp hela min lön…

– Wow! Det här var ju kul!

 

Skärmavbild 2016-10-23 kl. 10.28.24

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.