Novo Nordisk Q3 2016

Förutom oljebolaget Chevrons rapport (höjer utdelningen för 29:e året i rad) så var jag mest spänd på att se siffrorna från mitt senaste nyförvärv till portföljen Novo Nordisk. Det danska världsledande insulinbolaget levererade på fredagsmorgonen en vinst som var bättre än förväntat men samtidigt var omsättningen något lägre än vad analytikerna hade gissat på förhand.

Högre vinst men lägre omsättning är emellertid inget som rättfärdigar ett fall på 15 %. Det som fick marknaden att handla ner aktien var de kraftigt sänkta tillväxtprognoserna.

För helåret 2016 räknar Novo Nordisk med en tillväxt om 5-6%, och den preliminära prognosen för 2017 ligger på ”low single-diget growth”, vilket innebär någonstans i spannet 1-3 %.

Men det var inte bara försäljningsmålen som gjorde marknaden besviken. Vinsttillväxten förväntas ligga mellan 0-3 % för 2016 och man justerade dessutom ner vinstprognosen från tidigare kommunicerade (februari 2016) 10 % till endast 5 %. En halvering som fick aktiemarknaden att gå i taket.

I rapporten skriver man att klimatet i viktiga USA har blivit mycket mer utmanande under 2016, vilket har lett till en prispress på Novo Nordisks produkter.

***

Avgående vd:n Lars Rebien Sørense sitter kvar fram till och med årsskiftet. Jag tror att styrelsen vill ha ut all ”skit” till marknaden innan Lars Fruergaard Jørgensen tillträder. Att behöva stå till svars för sänkta tillväxtmål är inget man vill göra första dagen på nya jobbet.

***

Dagens ras i Novo Nordisk är ännu en påminnelse om att inte lägga alla ägg i samma korg. Jag började på mig aktier i augusti i år och har fram tills i dag köpt aktier mellan 263-313 DKK. Jag har hela tiden trott att det varit en fin ingångsnivå.

Ändå har aktien inte utgjort mer än som mest 11 % av min totala aktieportfölj. Hur säker man än är på sin sak är diversifiering centralt. Det är viktigt att förstå och vara ödmjuk inför marknadens spelregler.

Men har man som exempelvis jag köpt Novo Nordisk mellan 263-311 och inte vågar köpa på 235, då skulle man inte ha köpt från första början.

Efter raset i dag utgör aktien drygt 9 % av aktieportföljen.

***

Det sägs ju att man ska köpa när det gör som ondast. Men det som skrämmer mig är att det inte gjorde speciellt ont att köpa fler aktier i Novo Nordisk i dag.

Det blir däremot jobbigare att förklara för sambon att hennes första aktieköp inte fick en flygande start…

Novo Nordisk aktieutveckling hittills i år. Ingen rolig läsning. Bild: Avanza
Novo Nordisk aktieutveckling hittills i år. Bild: Avanza

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.