En förkärlek till USA

Det som var på väg att bli en fin månad för mina utländska aktier (kapitalförsäkringen) slutade istället med att hela oktobers uppgång utraderades. Det blev ett rejält hack i grafen, och orsaken till det var såklart Novo Nordisks framtidsutsikter i Q3-rapporten som gjorde marknaden rejält besviken.

Min kapitalförsäkring utveckling under oktober månad.
Min kapitalförsäkrings utveckling under oktober månad.

 

Det som annars har eldat på portföljerna på senare tid är återigen dollarn. Jag har skrivit en hel del om dollarförstärkningen i bloggen och det verkar bara fortsätta. Mina första amerikanska aktieköp gjordes kring 6,3–6,4 kr. I dag får vi betala cirka 9 kronor för en amerikansk dollar. Jag har haft en rejäl dollarmedvind som påverkat portföljutvecklingen positivt.

Bild från di.se
Bild från di.se

Min grundinställning till hanteringen av valutafluktuationerna är att det jämnar ut sig över tid och att man inte ska lägga alltför stor vikt vid det. Men samtidigt när dollarn stigit gentemot svenska kronan med över 40 % på ett par år, så blir jag inte lika ivrig till att köpa fler amerikanska aktier.

Jag har tidigare framfört mina farhågor om att jag ligger ohälsosamt tungt i dollarn. Jag har också minskat ner min andel från 67 till 54 procent sedan dess. Och ambitionen är att komma ner ytterligare framgent.

Anledningen till att jag annars har en förkärlek till amerikanska bolag är tack vare deras utdelningskultur i USA. Eftersom min ambition är att leva på aktieutdelningar i framtiden har det varit naturligt att titta på andra sidan Atlanten. Men jag börjar se tecken på att svenska bolag börjar ta efter en del av den amerikanska utdelningsfilosofin – och det gillar jag skarpt!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.