Räntetankar

I går kväll höjde Janet Yellen den amerikanska styrräntan för andra gången på tio år. Styrräntan är numera 0,50–0,75 %. Höjningen var i sig väntad, men det som marknaden inte hade prisat in var att FED räknar med att höja ränta tre gånger nästa år, jämfört med tidigare kommunicerade två gånger.

Med de stigande räntorna så stärks också den amerikanska dollarn. Stefan Ingves gnuggar säkert händerna hemma på sin kammare.

Och på tal om Stefan Ingves och Riksbanken så är känslan nu att den svenska reporäntan har nått botten. Frågan man ska ställa sig är när den första räntehöjningen kommer? Riksbankens räntebana litar jag inte en sekund på. Deras historiska gissningar är knappast något man ramar in och sätter upp på kontoret.

Bild:
Bild: Nordea Markets

 

Vad Riksbanken gör med reporäntan ligger som grund för vad bankerna sätter för bolåneräntor. Känslan är också där att vi har nått bottennivåerna. Även fast reporäntan sänkts så har inte bolåneräntorna följt med i samma utsträckning ner. Det indikerar på någon slags botten i min bok.

***

När vi tog våra lån på vårt huset i september valde vi att dela upp lånet i femtedelar, enligt följande: 2/5 rörligt, 2/5 på 3 år och 1/5 på 5 år.

Den rörliga och den treåriga bolåneräntan fick vi till ungefär samma villkor (faktum är att vi fick treåringen billigare än den rörliga räntan). Och jag tror som sagt inte att bolåneräntorna kommer gå ner mer, därför känns det lägligt att binda upp 3/5-delar av lånet. Den rörliga delen (2/5) är tanken att vi ska ha is i magen med. Vi kommer sannolikt låta de löpa på en tremånadersperiod till när det är dags att förhandla om. Men vi kommer vara vaksamma och lyssna på vad Stefan Ingves säger på kommande räntemöten.

Nästa gång Riksbanken har möte? Onsdagen den 21 december!

Ska du förhandla boräntor? Gör din hemläxa och kolla in bankernas snitträntor innan du träffar din privatrådgivare.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.