Dubai 2017

Det första som stack ut när vi anlände till flygplatsen i Dubai var flygplatsarbetarna som städade varenda vagn i tåget som tog oss från flygplanet till bagageutlämningen. Det gjordes innan vi fick gå på och mellan varje tågtur. Snabbt, smidigt och rent!

Just renheten är återkommande i Dubai. Det spelar ingen roll om det är strandpromenaden, de offentliga toaletterna eller restaurangerna – allt är superfräscht!

Dubai har satt en hög standard och alla verkar vara införstådda med vad det innebär. Man vill exempelvis inte ha turister gåendes utan tröja med ölmage runtom i staden. Är du inte på stranden så ska tröjan vara på. Punkt slut. Det fick bland andra Marcus erfara när strandvakten påminde honom om klädkoden.

Att staden fortfarande är under uppbyggnad går inte att missa. På var och varannan byggnad pryder Dubaibörsens största aktiebolag Emaar med sin logotyp. Stort, vackert och mäktigt!

Ett litet frågetecken dock för vart allt folk är/var. Med hundratals skyskrapor borde det vara fullt med människor. Men istället var det relativt tomt på gatorna och vi kunde röra oss fritt överallt. Känslan slog mig både en och två gånger att det byggs mer än vad det sväljer människor.

Naturligtvis finns det baksidor också. Kvinnosynen är flera gånger förkastlig. Framförallt utanför kärnan i Dubai. Exempel som sticker ut är att kvinnorna har egna matköer och guider som vägrar ta i hand. Det känns bara fel.

Korta spaningar

Taxi! De mesta är relativt dyrt i Dubai men det är billigt att åka taxi i oljeemiratet.

***

Shoppingkassarna från Dubai Mall, Mall of Emirates och Marina Mall kom, som alltid, från stora välkända bolag.

***

Hissresan i Burj Khalifa. 125 våningar på 90 sek!

***

Jag förstår att lönerna är alldeles för låga, men ändå; Vem finansierar alla arbetare i Dubai?

***

hej
Ett bolag som jag hade planerat att besöka var den snabbväxande amerikanska premiumhamburgarekedjan Shake Shack. Shake Shack börsintroducerades för ca ett år sedan på 21 USD och fick en kalasstart på New York-börsen, som högst handlades aktien i över 90 USD. Men sedan dess har aktien tappat i värde och handlas kring 35 USD. Min simpla spaning från denna tillväxtraket: Fantastiskt goda hamburgare, fräscht, dyrt, för dyrt (?), mycket längre kö på McDonald’s. Avvakta.
hej
Allt var upplagt för att Kenenisa Bekele skulle slå världsrekordet i Dubai Marathon. Därför var det stor besvikelse hos de tillresta etiopiska fansen när han 23 km in i loppet avbröt. Vann gjorde istället landsmannen Tamirat Tola på fina 2:04:11. Världsrekordet på 2:02:57 sattes i Berlin 2014 av Dennis Kimetto från Kenya.
Sandboarding i öknen.
Sandboarding i öknen.
Bröderna hänger på hotellets roof top pool.
Bröderna hänger på hotellets rooftop pool.
Cocktails utan alkohol längs strandpromenaden vid Dubai Marina.
Cocktails utan alkohol längs strandpromenaden vid Dubai Marina.
Vi föll för det arabiska köket!
Vi föll för det arabiska köket!
Tre bröder längs Marina Promenade.
Tre bröder längs Marina Promenade.
Middag med utsikt!
Middag med utsikt!
Det obligatoriska Starbucks-besöket.
Det obligatoriska Starbucks-besöket.
I väntan på middag på favoritrestaurangen på Pier 7.
I väntan på middag på favoritrestaurangen på Pier 7.
Att ta seden dit man kommer.
Dubai Aquarium & Underwater Zoo.
Dubai Aquarium & Underwater Zoo.
På en arba i lilla Venedig. Mäktiga Burj al Arab i bakgrunden.
På en arba i lilla Venedig. Mäktiga Burj al Arab i bakgrunden.

Burj Khalifa.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.