Bokslutskommuniké: Electra Gruppen

På helåret 2016 ökar Electra omsättningen något, samtidigt som resultatet sjunker. Det innebär att den viktiga rörelsemarginaler fortsätter sin resa söderut.

Det framgår av dagens rapport att Electra har märkt av en ökad konkurrens på sina affärsområden, vilket de sjuknade marginalerna också understryker. Under 2016 gjorde man en omorganisation och sa upp personal, dels för att anpassa kostnadskostymen men också i hopp om att förbättra effektiviteten. Den årliga besparingen man hoppas göra genom organisationsförändringen är ca 4-5 MSEK och får fullt genomslag nu under 2017.

Styrelsen föreslår, precis som jag gissade på efter Q3-rapporten, att behålla utdelningen på samma nivå som föregående år. Det betyder att utdelningsandelen höjs till ca 81 % efter tre raka år med en utdelningsandel på ca 75 %.

***

I en intervju med Introduce efter Q3-rapporten i november 2016 talar vd Anneli Sjöstedt optimistiskt om framtiden och möjligheterna för Electra. Siffrorna som hon levererade under fjärde kvartalet var också solida och slog analytikernas förväntningar.

Men för att verkligen ingjuta optimism till marknaden och aktieägarna borde Anneli Sjöstedt öka sitt aktieinnehav i Electra. En vd bör sitta i samma båt som aktieägarna i bolaget som man styr över. Dagens blygsamma aktieinnehav om 1 000 st aktier (ca 70 000 kr) ger inte det förtroende man vill ha för kaptenen på skeppet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.