Cloetta, Candyking & NetEnt

Cloetta är vanligtvis ett ganska så förutsägbart bolag. De verkar på en mogen marknad som inte växer speciellt mycket, några enstaka procent om året på sin höjd. Rapporten som de släppte i början av januari bjöd heller inte på några överraskningar.

Men i förra veckan kom ett spännande pressmeddelande: Cloetta förvärvar Candyking.

Ni som var med 2013 kommer ihåg att Candyking skulle börsnoteras då. Men strax innan den planerade börsnoteringen började det brinna hos deras underleverantörer, vilket ledde till negativa skriverier i media. Först beslutades det om att skjuta fram noteringen, men kort därefter så valde Candyking att stoppa hela noteringen.

Knappt 4 år senare är det alltså dags att göra ett nytt försök – men i Cloettas namn.

Beskedet mottogs positivt av börsen som handlades upp aktien på all time high-nivåer.

***

Jag skrev tidigare i januari om dilemmat med att ta bevakningspositioner. På kort tid har NetEnt gått upp 8 % sedan mitt initiala inköp. Rapporten som kom i förra veckan överträffade förväntningarna, både resultat- och utdelningsmässigt.

Utdelningen till aktieägarna föreslås bli 2,25 kr – oerhört generöst med tanke på att vinsten/aktie för helåret 2016 endast blev 2,10 kr/aktie.

Vd Per Eriksson förklarar den ohållbart höga utdelningsandelen med att NetEnt har en stor kassa och att man inte har för avsikt att göra några förvärv. Då är det bättre att skifta ut överskottet till aktieägarna, fortsätter han.

Framtidsutsikterna ser också goda ut. Nya spel, nya marknader och stigande marginaler är något man som aktieägare kan förvänta sig.

Personligen kommer jag fylla på min position i NetEnt. Sannolikt i samband med februarilönen!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.