Finanschefen om CellaVision: ”Ett intressant case”

CellaVision är en ledande aktör inom global digitalisering och automatisering av blodanalyser.

Genom distributörer säljer CellaVision både hård- och mjukvara till sjukhus. Tanken med produkterna är att effektivisera en metod som annars sker manuellt.

Eftersom man tar bort den mänskliga delen i blodanalysen menar CellaVision på att man får en jämnare kvalité i analysen. Sjukhuspersonal är ofta tröttare efter en lång arbetsdag, vilket kan påverka kvalitén och effektiviteten i blodanalyserna. Medan CellaVisions produkter håller samma höga kvalité hela tiden.

Dessutom slipper sjukhusen lönekostnader för personal som annars varit tvungen att analysera blodet.

Först och främst riktar CellaVision in sig på större sjukhus och generellt brukar sjukhusen kunna räkna hem sin investering efter ett år.

Intervju med Magnus Blixt CFO CellaVision

Just nu kombinerar ni en väldigt fin tillväxt samtidigt som ni har en god lönsamhet. Men vad är viktigast för er i den fasen ni befinner er i? Tillväxt eller lönsamhet?

Jag skulle säga att tillväxten är vårt viktigaste mål just nu. Sen har vi en affärsmodell med hävstång i, vilket innebär att om vi bara får till den översta raden – så löser sig lönsamheten också. Men vår huvudfokus är tillväxt just nu.

Vilka är era viktigaste tillväxtdrivare?

Tillväxtdrivarna är främst makrofaktorer. Den demografiska trenden runt om i världen gör att vi lever lite längre och vi har ett ökat välstånd. Det medför ett ökat behov av sjukvård. Man konsumerar mer sjukvård.

Sen lite mer konkret har vi fortfarande en del vita fläckar på kartan. Vi har lyckats väl i Europa och Nordamerika och på ett par marknader i Asien. Men det finns som sagt många vita fläckar kvar, och där vill vi också finnas.

Ni verkar ha en bra produkt som uppskattas av marknaden, en skalbar affärsmodell och ni ligger rätt i den demografiska utvecklingen. Finns det en chans/risk att ett större bolag lägger ett bud på CellaVision?

Ja, det där vet man ju aldrig. Det är inget som vi kan styra över och inget som vi tänker på i vardagen. Vår uppgift är att sprida den här tekniken på ett så bra sätt som möjligt. Vi sneglar också på vart man kan använda vår teknik på ett angränsande område. Det ser vi som ett framtidsscenario för oss.

Hur beroende är ni av era distributörer?

Vi kallar dem för våra partners. Vi har ju valt en indirekt affärsmodell där vi har outsourcat både vårt säljled och vår produktion. För oss är det viktigt att nå ut och då vill vi ha de bästa partners som finns där ute. Sen har vi en organisation som kan stötta dem, så de blir framgångsrika med att sälja våra grejer.

Som aktieägare i CellaVision har man fått vara med på en fantastisk aktieresa de senaste åren. Tittar man på de vanliga värderingsmultiplarna så kan man argumentera för att värderingen är hög för tillfället. Varför ska man äga CellaVision framöver?

Jag har själv aktier i CellaVision som jag gärna behåller. Jag tror det finns stora möjligheter. Vi har bara skrapat på ytan när det gäller digitala analyser av blodprover. Vi har tagit 16 % av marknaden där. Det finns många drivkrafter som gör att det är ett intressant case – men det är upp till var och en att göra en egen analys.

Kursutveckling CellaVision. Bild: Avanza
Kursutveckling CellaVision. Bild: Avanza

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.