Börs-SM: Slutrapport med betygssättning

Börs-SM har avslutats för den här gången. Grattis säger vi till vinnaren Curt Nolberger, vars aktieportfölj gick upp med nästan 200 %!

För 24kalmars del gick det inte riktigt lika bra, men vi är ändå väldigt nöjda med utfallet.

Totalavkastning 24kalmar-portföljen: 26,8 %

Index (SIXRX) under samma tidsperiod: -2,63 %

Skärmavbild 2015-11-29 kl. 09.20.38 Skärmavbild 2015-11-29 kl. 09.21.00

Betygssättning av innehaven

Nedan betygsätter vi våra val i en tiogradig skala.

Impact Coatings 10/10
– 211%! Utvecklades till portföljens lok som drog hela portföljen.

Aerocrine 10/10
– Uppköpt tidigt i tävlingen med en avkastning på 87,5 %, vilket ger högsta betyg när vi summerar tävlingen.

Pricer 8/10
– Volatil under resans gång, men en mycket god totalavkastning.

G5 8/10
– Efter en knackig vår la man in en högre växel och aktiekursen följde efter.

East Capital Explorer 4/10
– Mr Mellanmjölk. Snuddade på en 5:a i betyg, men en negativ avkastning drar ner betyget.

Bong 2/10
– Nyhetsfattigt och dalat under låg omsättning. Marginalerna kom aldrig som ett brev på posten.

ShaMaran 1/10
– Inga fynd i Atrush-fältet för ShaMaran –  inget fynd för vår portfölj!

Seamless 1/10
– Ingen verkar vilja betala med Seqr och Seamless kunde därför inte betala tillbaka något till aktieägarna.

CybAero 0/10
– Vi hade hoppats på att CybAero skulle flyga, men aktiekursen stod istället för en kraschlandning med halverat bolagsvärde.

***

Totalt 7/10
26,8 % i totalavkastning på knappt åtta månader är såklart oerhört bra. Det är mycket bättre än vad vi hoppades på när tävlingen startade i april. Att index under samma tidsperiod haft negativ avkastning gör prestationen vassare.

Fram till september var totalavkastningen ensiffrig. Men avslutningen var magnifik.

Risken i portföljen har varit extremt hög. Det är ingen portföljsammansättning som man sover gott med om nätterna. Avkastningen hade lika gärna kunnat bli negativ, för i en sådan här tävling är det viktigt att ha turen på sin sida.

Lyckligtvis lyckades vi pricka in en riktig raket i Impact Coatings, som steg över 200 %. Den aktien är naturligtvis en starkt bidragande orsak till portföljens fina utveckling.

Placeringsmässigt kom vi topp 20 % av samtliga deltagare, det är vi också nöjda med.

Tack för att ni har varit med och följt 24kalmar-portföljen de här månaderna!

Bästa börshälsningar,
Markus, Patrik & Robin

Börs-SM: Månadsrapport

Börs-SM

Sammanlagt är det 5 653 stycken portföljer som är med och slåss om titeln ’Bäst i börssverige’. De nio populäraste aktierna är i fallande ordning: Africa Oil, EnQuest, Aerocrine, Lundin Petroleum, Swedish Orphan Biovitrum, Lucara Diamond, Betsson, Karo Bio och Mycronic. I lagtävlingen är det en bit över 500 stycken portföljer som deltar.
När vi summerar oktober månad är Curt Nolberger i totalledning.

Ledarportföljen:
Allenex B
Anoto Group
BioInvent International
Fingerprint Cards B
Karo Bio
Opcon
Precise Biometrics
Sensys Traffic

Lagtävlingen toppas av Lag Team ECO. Lag 24kalmar har haft en fantastisk månad med flera bolag som gått >20 % senaste månaden. Riktigt kul! Nu laddar vi inför slutspurten i november månad. Kan vi bibehålla eller till och med förbättra vår avkastning som i dagsläget uppgår till nästan 20 %, så får det anses vara en mycket bra resultat!

Skärmavbild 2015-10-31 kl. 16.05.04

*Vid juni månads månadsavstämning låg hemsidan nere, vilket medförde att vi inte kunde återge den exakta positionen vid den tidpunkten.

Om 24kalmar-portföljen

(En presentation av bolagen kan du läsa här)

Drönarbolaget Cybaeros aktieägare har fått vara med på en rejäl uppvärdering under oktober månad. Den 20:e oktober kommunicerade man att framgångsrika testflygningar till havs genomförts och det var här efter som volymerna började stiga och aktiens värde steg rejält. Vi summerar en dryg 40 %-ig uppgång under månaden men totalavkastning är fortfarande negativ. Och det rejält.


I prismärkningsbolaget Pricer har det varit relativ tyst under oktober. Utan några större nyheter har dock aktien utvecklat sig fint. Uppgången summeras till knappa 18%. Pricer lämnar sin nästa delårsrapport den 6 november.


Impact Coatings som har utvecklats till portföljens draglok har fortsatt sin fina utveckling under oktober. Den 5 oktober offentliggjordes en order om 8,4 msek från ett tyskt företag gällande en InlineCoater 500 för leverans 2016. Bolaget har även rapporterat sina siffror för det tredje kvartalet, och man bjuder både på fin omsättningstillväxt och förbättrat resultat. Oktobers kursuppgång summeras till mycket fina 28 %.


Investmentbolaget East Capital Explorer har haft en anonym månad. Inga nyheter och kursen har inte rört sig över huvud taget. Delårsrapport i början av november och vi hoppas på en slutspurt!


ShaMaran har inte haft den utvecklingen vi önskat och fortsätter även den här månaden med en aktiekurs som trendar söderut. Inga nyheter från bolaget som ska visa böckerna för marknaden den 13 november.


Det händer nästan alltid något i nyhetsväg när det gäller Seamless. Seamless tillhör en av månadens vinnare, mycket tack vare en stororder i Afrika till ett värde av 2,4 miljoner USD. Analyshuset Remium kom även ut med en analys på Seamless och satte en riktkurs på 12 kronor per aktie, vilket är en uppsida på ca 25 % från dagens kurs. Kan vi få en rejäl slutspurt sista månaden?


Aerocrine: bolaget uppköpt och avnoterat. Totalavkastning 87,5 %. Mycket väl godkänt!


Bong: knäpptyst även denna månaden och kursen står fortsatt helt still.


G5 släppte sin preliminära omsättning häromveckan och den landade på 96 miljoner! Det skulle motsvara en tillväxt på cirka 50 procent från motsvarande kvartal 2014. Kursen studsade direkt upp 25 procent! Nu väntar vi med spänning till fredag och rapporten. 10% vinstmarginal och resan norrut fortsätter?

24kalmar-portföljen

Skärmavbild 2015-10-31 kl. 16.06.03

Månadens flipp: Cybaero – När det såg som allra mörkast ut för bolaget så levererar de goda nyheter för oss aktieägare. Aktien upp 43,5 % senaste månaden!

Månadens flopp: Bong – vi börjar tröttna på pappersbolaget. Inget positivt så långt ögat kan nå och aktien har genomgående haft en svag utveckling.

Det var allt för den här gången. Nästa inlägg blir Börs-SMs sista för i år. Då ska vi betygsätta våra val!

/Lag 24kalmar

 

Börs-SM: Månadsrapport augusti

Börs-SM

Sammanlagt är det 5 653 stycken portföljer som är med och slåss om titeln ’Bäst i börssverige’. De nio populäraste aktierna är i fallande ordning: Africa Oil, EnQuest, Aerocrine, Lundin Petroleum, Swedish Orphan Biovitrum, Lucara Diamond, Betsson, Karo Bio och Mycronic. I lagtävlingen är det en bit över 500 stycken portföljer som deltar.

När vi summerar augusti månad är Curt Nolberger fortfarande i totalledning med fina 120 % plus.

Ledarportföljen:
Allenex B
Anoto Group
BioInvent International
Fingerprint Cards B
Karo Bio
Opcon
Precise Biometrics
Sensys Traffic

Lagtävlingen toppas, även den, fortfarande av Lag Oturen 152. Deras uppgång summeras numera till 79 % hittills. Lag 24kalmar har plockat placeringar men tappat i totalavkastning. Uppenbarligen var det många som fick problem under de volatila dagarna som ägde rum under augusti månad.

Skärmavbild 2015-08-31 kl. 20.09.10

*Vid juni månads månadsavstämning låg hemsidan nere, vilket medförde att vi inte kunde återge den exakta positionen vid den tidpunkten.

Om bolagen i 24kalmar-portföljen

(En presentation av bolagen kan du läsa här)

Aerocrine – bolaget uppköpt och avnoterat. Totalavkastning 87,5 %. Mycket väl godkänt!


Cybaeros aktieägare fick under början av månaden uppleva stora kursrörelser till synes utan några nyheter. Den femte augusti rusade aktien 28 % för att senare under dagen falla tillbaka. Bolaget har under augusti lämnat sin halvårsrapport och det var som väntat röda siffror. Företaget redovisade stora förluster och på grund av detta tvingas man ta in nya pengar i en företrädesemission. I företagets halvårsrapport framgick det även att Cybaero kommer att börja leverera systemen i den första avropsbeställningen i avtalet med kinesiska AVIC före årsskiftet.


Prismärkningsbolaget Pricer lämnade också sin halvårsrapport under månaden och den föll inte marknaden i smaken. Marknaden hade säkerligen synpunkter på den sjunkande bruttomarginalen som sjönk till 18 %, resultatet landade på 7,1 miljoner efter skatt. Företaget visar upp fin omsättningstillväxt och har en fortsatt fin orderingång.

Företagets VD förklarade att han tror att problemen med den sjunkande marginalen inte kommer att bestå ”Min samlade bedömning är att den svaga bruttomarginalen bottnat ut i det andra kvartalet och att vi nu gradvis kan se en förstärkning utifrån det operativa arbete som sker i kund-, partner- och leverantörsledet”

VD Jonas Vestin köpte dagen efter rapporten 30 017 aktier i Pricer B.


Imapact Coating redovisar för det andra kvartalet ökade intäkter om 7,8 miljoner medan resultatet blev mindre smickrande -4,7 miljoner. Kassaflödet för perioden uppgick till -2,6 miljoner (19,8 msek) och soliditeten var vid periodens slut 57,6 % (83,3 %). Bolaget tillämpar successiv vinstavräkning för pågående systemleveranser.

Den resultatmässiga effekten av dessa leveranser fick därför ett begränsat genomslag under perioden, något som kortsiktigt påverkat såväl redovisad soliditet som resultat. En balansering kommer att ske under kommande månader i takt med att slutleveranser sker. Kursutvecklingen för bolagets ägare har dock varit fin under augusti och summeras till en uppgång omkring 30 %.


I Seamless har kursen åkt lite berg-och-dalbana den senaste månaden. Efter pressmeddelandet den 19 augusti stod det klart att Seamless tecknat ett avtal med en ledande afrikansk mobiloperatörsgrupp. Och kursen tog rejäl fart. Det positiva med den nyheten är att Seamless positionerar sig i den Nigerianska marknaden, som är Afrikas största ekonomi. Men några dagar senare, och Black Monday Jr, så föll kursen tillbaka och har legat på de nivåerna sedan dess.


Det man kan säga om Shamarans kursutvecklig den senaste månaden är ungefär som att kolla på oljans utveckling under samma mätperiod. En hel del ner under större delen av månaden för att avsluta lite starkare. Shamaran passade på att kvartalsrapportera i augusti. Resultatet för det andra kvartalet landade på -2,1 miljoner dollar. Chris Bruijnzeels skriver i vd-ordet att man siktar på att inleda driftsättningen under det andra kvartalet 2016 med den första oljan producerad i mitten av 2016. Bolaget räknar också med att de likvida medlen ska räcka tills den första oljan är producerad.


Tungt har det även gått för East Capital Explorer. I kvartalsrapporten som offentliggjordes den 20 augusti kan vi konstatera att substansvärdet sjunker, fastighetssegmentet går bra och ett nytt aktieåterköpsprogram tillkännagavs.


Bong: Knäpptyst hela månaden och kursen oförändrad.


Kursen i G5 har fortsatt nedåt och är nu ner drygt 20% sen toppen i mitten av Juni och köprekarna från bla Carnegie.
Nya storsäljaren Mahjong Journey är nu även släppt till Iphone (förut endast Ipad) och en version till Android bör vara på ingång.
Känns som väldigt bra risk/reward med ett köp runt 27 kronor!

24kalmar-portföljen

Skärmavbild 2015-08-31 kl. 20.03.02

Månadens flipp: Impact Coatings – redovisade ökade intäkter och kursen har levererat därefter.

Månadens flopp: G5 – Aktien faller bara mer och mer trots att siffrorna ser helt okej ut. Kommer vändningen i september?

/Lag 24kalmar

Börs-SM: Månadsrapport Juli

Börs-SM

Sammanlagt är det 5 653 stycken portföljer som är med och slåss om titeln ’Bäst i börssverige’. De nio populäraste aktierna är i fallande ordning: Africa Oil, EnQuest, Aerocrine, Lundin Petroleum, Swedish Orphan Biovitrum, Lucara Diamond, Betsson, Karo Bio och Mycronic. I lagtävlingen är det en bit över 500 stycken portföljer som deltar.

När vi summerar juli månad är Curt Nolberger i totalledning med imponerande 106 % plus.

Ledarportföljen:

Allenex B
Anoto Group
BioInvent International
Fingerprint Cards B
Karo Bio
Opcon
Precise Biometrics
Sensys Traffic

Lagtävlingen toppas av Lag Otouren 152 som mäktat med 70,4 % hittills. Lag 24kalmar har som ni kan se i tabellen nedan tappat både i totalavkastning och placering gentemot maj månads avstämning.

Skärmavbild 2015-07-31 kl. 21.13.45

*Vid juni månads månadsavstämning låg hemsidan nere, vilket medförde att vi inte kunde återge den exakta positionen vid den tidpunkten.

Om bolagen i 24kalmar-portföljen

(En presentation av bolagen kan du läsa här)

Investmentbolaget East Capital Explorer har gått bra i juli månad och slagit index. En bidragande orsak till detta kan vara de insiderköp som varit i East Capital Explorer. Flera personer med insyn i bolaget har fyllt på sina portföljer med nya fräscha aktier.

Tidigare har man kommunicerat att bolaget ska öka sin exponering mot den baltiska fastighetssektorn, detta blir nu realitet i och med en 20 MEUR-investering i fastighetsfonden East Capital Baltic Property Fund III.

”Det som gör sektorn särskilt attraktiv är den starka direktavkastningen, återhämtningen i hyresnivåerna och de sjunkande vakansgraderna. Det här borgar för en god långsiktig värdetillväxt för fastigheter i Baltikum, men även för attraktiva kassaflöden till oss och våra aktieägare”, säger Mia Jurke, VD för East Capital Explorer.

Vi hoppas att Mia Jurke har rätt!


Inte en nyhet i ShaMaran Petroleum så långt ögat kan nå. Aktien har svarat med sjunkande kurser och här behöver det hända något till nästa månadsavstämning.


Aerocrine – bolaget uppköpt och avnoterat. Totalavkastning 87,5 %. Mycket väl godkänt!


Den mest volatila aktien den här månaden måste vara Seamless. Betalningsföretaget gick i mitten av juli upp över 50 % på ett par dagar – helt utan några nyheter. Förmodligen startades det ett rykte om att den kommande rapporten, som släpptes 29 juli, skulle överträffa allas förväntningar. När rapporten släpptes var visserligen siffrorna bättre än estimaten. Men inte tillräckligt bra för att rättfärdiga en sådan aggressiv uppgång som varit dagarna innan, vilket innebar att aktien föll tillbaka något på rapportdagen, och har fortsatt ned dagarna efter.

Hur som helst är vi nöjda med uppgången i Seamless i juli månaden, men det var verkligen på tiden!


I Pricer och Impact Coatings finns det inte mycket att avhandla. Det har varit tyst under hela månaden och kurserna har sjunkit under relativt låg omsättning.

Båda bolagen presenterar sina Q2or under augusti och vi får då se om det bringar någon klarhet kring framtiden!


Cybaero kommunicerade den förste juli att man har under månaden ska leverera ett demonstrationssystem till kinesiska AVIC som en del i den stora avsiktsförklaringen om totalt 70 enheter. Detta gjorde att aktien tog ett glädjeskutt på börsen men glädjen varade inte särskilt länge då man ett par dagar senare aviserade om en nyemission på 65 miljoner kr. Pengarna skall användas till att täcka behovet av rörelsekapital för uppbyggnad av produktionskapacitet det kommande året. Kursen har därefter sakta sjunkit och handlas idag till nära ett års lägsta.


För årets andra kvartal redovisade G5 en omsättning på drygt 89 MSEK, vilket motsvarade en tillväxt om 54% y/y. Resultatet efter skatt landade på endast 0,5 MSEK, mest pga höga kostnader för användarförvärv (22 MSEK). Trots den fina tillväxten har aktiekursen reagerat negativt på rapporten.

Det intressanta här är att bolaget ska testa att dra ner användarförvärvs-utgifterna i Q3 för att se hur det påverkar tillväxten och rörelseresultatet. Marknaden är nog väldigt intresserad av att se resultat på sista raden nu och inte bara en omsättningstillväxt. Samtidigt kommer nya F2P-spel lanseras under hösten. Bra köpläge?


Bong är nu helt klara med sina omfattande omstruktureringsplaner och de återstående fabrikerna körs nu med fullt kapacitetsutnyttjande. Kassautflödet för omstruktureringsplanen kommer fortsätta under året och i viss mån under första kvartalet 2016. Omsättningen i Q2 sjönk endast lite y/y samtidigt som förlustresultatet fortsätter att minskas.

Enligt bolagets VD, Stephane Hamelin, kommer Bongs största utmaning under 2015 vara att öka försäljningspriserna på marknaden för att kompensera för de ökade priserna från leverantörerna. Intressant framtid.

24kalmar-portföljen

Skärmavbild 2015-07-31 kl. 21.24.35

Månadens flipp: Seamless – Lämnar sista platsen i portföljen med en fin uppgång under juli månad!

Månadens flopp: CybAero – Nyemission och aktien på minus. Övertar sista platsen i portföljen.

Tack för den här gången / Lag 24kalmar

Börs-SM: Månadsrapport Juni

Börs-SM

Sammanlagt är det 5 653 stycken portföljer som är med och slåss om titeln ’Bäst i börssverige’. De nio populäraste aktierna är i fallande ordning: Africa Oil, EnQuest, Aerocrine, Lundin Petroleum, Swedish Orphan Biovitrum, Lucara Diamond, Betsson, Karo Bio och Mycronic. I lagtävlingen är det en bit över 500 stycken portföljer som deltar.

När vi summerar juni månad är det svårt att säga hur 24kalmar-portföljen ligger till i tävlingen. Det beror på att Börs-SM-sidan har legat nere i över ett dygn nu. Vi får helt enkelt återkomma med hur det går i lag-respektive totaltävlingen.

Det vi kan meddela är att totalavkastningen till och med juni månad är 7,3 %, alltså något sämre än förra månaden. Men med tanke på hur börsen gått i juni är det ingen vild chansning att vi ligger kvar ungefär där vi låg när vi summerade maj månad.

Om bolagen i 24kalmar-portföljen

Betalningslösningsföretaget Seamless har det inte sprakat om den senaste månaden. Visserligen har man lanserat betalningsappen Seqr i USA och finns numera i tio länder. Det gav ett litet uppsving för aktiekursen under dagen, men sedan dess har det dalat nedåt. Seamless är 24kalmar-portföljens sämsta bolag, sett till totalavkastningen.


Cybaero har under juni genomfört framgångsrika fabrikstester för beställningen av tre fartyg till den kinesiska tullen, testerna genomfördes i Sverige och detta kommunicerades till marknaden i början utav månaden.

Annars har det mesta rörande Cybaero den här månaden handlat om den riktade nyemission som planerades att göra men som senare ställdes in då ”det framkommit att tidpunkten för genomförande av riktad nyemssion inte är gynnsam för bolaget”. Kursen har reagerat negativt på detta och vi är tyvärr fortfarande långt under inköpspriset.


ShaMaran fick sig en rejäl skjuts uppåt den 25 juni, detta utan några nyheter från bolaget. Trots det så är ShaMaran en förlustaffär för 24kalmar-portföljen hittills.


I Impact Coatings har det varit relativt lugnt och det enda som är värt att nämna är att bolaget tilldelats EU-finansiering på 850 000 euro för vidare utveckling av bränsleceller. Kursmässigt har marknaden värderat upp Impact Coatings ungefär 10% sedan förra månadsbokslutet.


East Capital Explorer har inte gjort mycket väsen av sig den senaste månaden. Trots det så har aktiekursen backat ca 11 % sedan förra månaden, vilket vi knappast är belåtna med. Förhoppningsvis kan det blåsa lite positiva vindar kring investmentbolaget framtill nästa månadsavstämning.


Spelutvecklaren G5 förväntas presentera sina prel. intäkter för Q2 denna eller nästa vecka. Blir väldigt intressant att se om omsättningstillväxten fortsätter i samma takt, eller om den fått ännu mer fart? Nya F2P-spelet, Mahjong Journeys, har nämligen gått som tåget, och återfinns på topplistorna detta kvartal.

Det ska även tilläggas att Carnegie, Aktiespararen & Stockpicker gett ut köprekar på bolaget senaste månaderna. Vi tror och hoppas att de fina siffrorna kommer att chocka en nerpressad aktiekurs.


Uppköpsbudet i Aerocrine från Circassia Pharmaceuticals är nu acceptert av aktieägarna och avnoteringen från Nasdaq Stockholm förväntas bli en 13 juli. 87,5 % upp sen köp får vi vara nöjda med!


Fortsatt en tyst månad från kuvertföretaget Bong. Aktiepriset oförändrat under låg omsättning. Vi inväntar Q2 den 16 juli.


I förra månadens flipp Pricer har insiderköpen fortsatt trilla in. Två insynsregistrerade har handlat på sig 100 000 respektive 12 000 aktier i bolaget. Den finske miljardären Göran Sundholm har inte helt oväntat flaggat upp och äger nu omkring 10% av hela bolaget. Kursen har varit ganska volatil men har på månadens sista halva återhämtat sig lite och handlas i linje med förra månadens avstämning. Nämnvärt är också att Placera.nu ger aktien köprekommendation på 3-6 månaders sikt.

24kalmar-portföljen

Skärmavbild 2015-06-30 kl. 18.27.33

Månadens flipp: Svårt att plocka ut någon enskild aktie – ingen har övertygat i juni. Men sett till kursutvecklingen väljer vi att lyfta fram Impact Coatings här.

Månadens flopp: CybAero. En riktad nyemission som senare drogs tillbaka. Om man läser mellan raderna i deras uttalande så innebär det ett stort misslyckande!

/Lag 24kalmar

Börs-SM: Månadsrapport Maj

Börs-SM

Sammanlagt är det 5 653 stycken portföljer som är med och slåss om titeln ’Bäst i börssverige’. De nio populäraste aktierna är i fallande ordning: Africa Oil, EnQuest, Aerocrine, Lundin Petroleum, Swedish Orphan Biovitrum, Lucara Diamond, Betsson, Karo Bio och Mycronic. I lagtävlingen är det en bit över 500 stycken portföljer som deltar.

När vi summerar maj månad är Lars Österman i totalledning med dryga 34 % plus.

Ledarportföljen
Aerocrine B
EnQuest PLC
Fingerprint Cards B
Getinge B
Lundin Petroleum
NetEnt B
Precise Biometrics
Tethys Oil
VBG Group B
(NetEnt IL B)
(Tethys Oil IL)

Lagtävlingen toppas av Aktiecafé 4 Mora som mäktat med 27,8 % hittills.
Lag 24kalmar har som ni kan se i tabellen nedan avancerat några platser sedan förra månadsrapporten. Totalavkastningen är 9,8 %.

placering

Om bolagen i 24kalmar-portföljen

(En presentation av bolagen kan du läsa här)

I förra månadsrapporten skrevs det angående budspekulationerna i Aerocrine och märkliga kursrörelser till följd av detta. Att något var på g var inte på något sätt förvånande och den 15:e maj fick vi detta bekräftat då brittiska Circassia la ett kontantbud på Aerocrine uppgående till 2:55 kr per aktie. Affären kommer sannolikt gå igenom då de två största ägarna har accepterat budet. Vår uppgång i Aerocrine summeras till finfina 87,5% (förutsatt att budet går igenom). Hoppas att någon ryggade!


G5 Entertainment som utvecklar spelapplikationer för tablets och smartphones rapporterade sin Q1 den 8 maj. Nettoomsättningen uppgick till 97,6 miljoner kronor jämfört med 55,9 miljoner föregående år. Aktiemarknaden tog den fina omsättningstillväxten med ro och valde istället att titta på siffrorna som presenterades på sista raden. 2,1 miljoner efter skatt jämfört med 5 miljoner för samma kvartal 2014.

Aktien straffades hårt och handlades som lägst ner till 30-lappen några dagar efter rapport men har efter det sakta börjat återhämta sig igen. Den 22 maj utannonserades Stefan Wikstrand till ny vice VD.


Betalningslösningsföretaget Seamless hade också sin Q1a i maj. Om man jämför med första kvartalet föregående år så går det framåt. Omsättningen ökar och resultatet förbättras – men det är fortfarande röda siffror. Seamless gick back 31,8 miljoner kr första kvartalet. Vid kvartalets utgång uppgick kassan till 63,4 miljoner kr. Det behövs inga avancerade matematikkunskaper för att förstå att det är ohållbart i längden.

Seamless planerar lansering av SEQR i USA och Storbritannien i sommar, det framgår också av rapporten.


Investmentbolaget East Capital Explorer fick också bekänna färg när man redovisade sina siffror för det första kvartalet 2015. Substansvärdet ökade, vilket främst kan förklaras med en återhämtning för de noterade innehaven samt en stärkt rysk rubel. Styrelsen har också presenterat en ny utdelningspolicy: minst 50 % av mottagna utdelningar ska distribueras till aktieägarna!

East Capital Explorer utesluter dessutom inte fler aktieåterköp. Hittills under 2015 har man återköpt ca 0,5 % av de utestående aktierna. Den 20 maj dubblerade styrelseledamoten Liselotte Hjort sitt innehav i East Capital Explorer. Hon äger numera 2 000 st aktier.


Cybaero – absolut inget att skriva om. Dödstyst. Nyhetstorka och kursen har fallit därefter.


Det kanadensiska oljebolaget ShaMaran rapporterade för första kvartalet. Bolaget hade inga försäljningsintäkter under perioden och redovisade röda siffror. Bolaget signalerade också för ytterligare förseningar i Atrush-fältet.


Kuvert- och specialistförpackningsföretaget Bong släppte sin Q1:a den 20 maj och visade lite tendenser på att en turn-around är på ingång. Företaget går fortfarande med förlust (-20 miljoner) men belastas av engångsposter om 17 miljoner. Kassaflödet var dock positivt och kan man få ordning på sina kostnader kan Bong bli en trevlig joker framöver.


Förutom ett utökat samarbete med ABB gällande utveckling av smarta elnätslösningar, har det trots den fina månadsutvecklingen i Impact Coatings, inte  hänt speciellt mycket.


Det har fläktat lite positiva vindar i Pricer under maj! Det har bland annat kommunicerats att en mycket stor del av ordervärdet PSI:s Coop-order om 110 miljoner kommer att tillfalla bolaget och man har även fått en order från en fransk dagligvarukedja värd 56 miljoner.

Den finske miljardären och storägaren Göran Sundholm har ryktats köpa på sig ytterligare aktier via Pohjola Bank och detta satte fart på aktiekursen rejält. Aktien handlades som högst till 11.80 men har därefter fallit tillbaka till under tiokronan. Från den 15 maj rapporterades det att den nye styrelseledamoten Olof Sand köpte sina första aktier som insynsregistrerad. Aktieantalet är inte alls oävet och uppgår till 100 000 st.

24kalmar-portföljen

bsmutveckling2

Månadens flipp: Pricer –  Nya ordrar och flera (?) insiderköp har bidragit till positiva tongångar om bolaget!

Månadens flopp: ShaMaran – Hur länge ska vi aktieägare behöva vänta? Nya flaggningar om ytterligare förseningar i bolagets enda tillgång, är inte förtroendeingivande.

I morgon är det äntligen måndag – då öppnar börsen igen! Vi i Lag 24kalmar.se önskar er en god börsmånad.

Börs-SM: Månadsrapport April

Börs-SM

Sammanlagt är det 5 653 stycken portföljer som är med och slåss om titeln ’Bäst i börssverige’. De nio populäraste aktierna är i fallande ordning: Africa Oil, EnQuest, Aerocrine, Lundin Petroleum, Swedish Orphan Biovitrum, Lucara Diamond, Betsson, Karo Bio och Mycronic. I lagtävlingen är det en bit över 500 stycken portföljer som deltar.

I totalledning är Robin Gillå med 24,77 % i avkastning.

Ledarportföljen
Aerocrine B
Africa Oil Corp.
Black Earth Farming Ltd. SDB
Cassandra Oil AB
EnQuest PLC
Lucara Diamond Corp
BlackPearl Resources Inc.
Tethys Oil
Vostok Nafta Investment Ltd, SDB

Lagtävlingen leds av Norbygården som har skrapat ihop 18,13 % i avkastning.

24kalmar.se ligger på plats 2 580 totalt och på plats 231 i lagtävlingen med en totalavkastning på 2,9 %. Alltså i ingenmansland, för närvarande.

Om bolagen i 24kalmar-portföljen
(En presentation av bolagen kan du läsa om här)

Till synes från ingenstans steg Aerocrine 40 %, med hög omsättning under fredagen (24/4). Lag 24kalmar pratades vid och var fundersamma kring vad som händer med kursen. Vi letade febrilt efter pressmeddelande från bolaget eller något annat som skulle kunna vara kursdrivande. Men det gjorde vi utan framgång. Med tanke på den höga omsättningen i aktien så kunde vi ändå ana att något var på gång i bolaget.

Innan öppning på måndagen (27/4) kom pressmeddelandet från styrelsen i Aerocrine som bekräftar att de har inlett diskussioner med en tredje part om ett offentligt uppköpserbjudande. De poängterar dock att det inte finns någon garanti för att ett erbjudande kommer att lämnas eller hur de eventuella villkoren skulle kunna se ut. De avslutar pressmeddelandet med att mer information kommer att komma ”i sinom tid”.

Kursen rusar vid öppningen på måndagen, ytterligare runt 40 %, för att sedan falla tillbaka och sluta dagen på minus (!?). Även detta sker under, i Aerocrine-mått, extremt höga volymer.

Det var många som förlorade stora pengar i måndags.

Att det rör sig om en läcka är det knappast något tvivel om. Folk hade uppenbarligen information som inte var känt för hela marknaden och drog nytta av det.

Skärpning Aerocrine!

Det stora sorgebarnet i portföljen är utan tvekan Seamless. De spottade ut pressmeddelanden i mars månad om expansioner i nya länder. Sedan dess har det varit knäpptyst från bolaget och aktiekursen har nästan halverats. Vd:n Peter Fredell verkar visserligen har slutat pumpa ut aktier i bolaget och förhoppningsvis behöver han inte sälja fler aktier inom den närmaste tiden.

Resterande bolag finns det inte så mycket att säga om. Men vi ser gärna att flera bolag steppar upp och gör sig förtjänt av ett par positiva rader till nästa månadsrapport!

24kalmar-portföljen

150430

 

Skippa väntetiderna och stöd 24kalmar-portföljen!

Okej, låt gå för den här gången. Men nästa gång väljer du att betala med mobilen!
Okej, låt gå för den här gången. Men nästa gång väljer du att betala med mobilen!

/Lag 24kalmar.se

Börs-SM: Bolagspresentation

I dag drar Börs-SM igång och 24kalmar är med på startlinjen. De nio aktier som vi har valt ut presenteras nedan:

Aerocrine

(AERO B) är en medicinteknisk koncern med fokus på behandling och kontroll av patienter med inflammation i luftvägarna, som tex astma. Baserat i Sverige med egna dotterbolag i USA, Tyskland och England.

Kursen har senaste halvåret pressats ordentligt på grund av den stor nyemission. Den är nu genomförd och bolaget värderas endast till 2x kassan. Uppsidan större än nedsidan.

Bong

Det gamla anrika kuvertföretaget (BONG) har de senaste 15 åren brottats med stora problem och det kanske inte är så konstigt med tanke på hur mycket färre brev det skickas idag. Å andra sidan, e-handeln växer istället kraftigt och där har Bong mängder av lösningar för företag.

Koncernen har idag 1.900 anställda i 15 länder runt om i Europa. Och även om det är färre nu, så finns det fortfarande ett fåtal anställda kvar i Nybro.

Nya VDn Stephane Hamelin (som är största ägaren i bolaget med ungefär en tredjedel av alla aktier) spår svarta siffror 2016 och det skulle antagligen betyda ett stort hopp upp för aktiekursen. Kommer uppvärdering redan i höst tro?

ShaMaran Petroleum

(SNM) tillhör Lundinfamiljen och är ett kanadensiskt oljeprospekterings- och produktionsbolag. Sedan 2009 är bolaget verksamt i Kurdistan, där de har en intresseandel (20,1 %) i Atrush-fältet.

ShaMaran tog in pengar via en nyemission i början av året, så kassan borde vara full. De verkar i ett område där den politiska risken är hög. Men nu har giganter som Exxon, Chevron, Total och Gazprom ansökt om licenser i regionen. Det finns alltså incitament för de finansiellt starka aktörerna att köpa ShaMarans licenser, sett ur ett strategiperspektiv. Och då känns plötsligt värderingen på aktien riktigt låg!

East Capital Explorer

(ECEX) är ett investmentbolag som har sitt fokus mot Östeuropa, där man både har direkta och indirekta investeringar. De arbetar för närvarande med portföljens sammansättning och tanken är att private equity och fastigheter ska få större utrymme med tiden. De största direktinvesteringarna är ryska modekedjan Melon Fashion Group och estländska Kabel-TV-operatören Starman.

Ett fortsatt lågt oljepris, en uppåtgående rubel och en stabilisering i Ryssland/Ukraina tror vi kan ge extra bränsle för aktien det närmaste halvåret.

Seamless

(SEAM) är specialiserat på lösningar för betalsystem för mobiltelefoner. Företaget har tre huvudsakliga produktområden, betalning med mobil i butik och online samt överföring av pengar mellan mobiler kallat SEQR, Seamless transaktionsväxel för mobiloperatörer, samt Seamless egna distributionsled av elektroniska produkter.

I år har man publicerat pressmeddelanden i raskt takt med information om produkten SEQR (SEQR gör det möjligt att betala i butik och online via mobiltelefonen). Produkten lanseras i stora delar av Europa och planer finns också på en USA-lansering. I Sverige finns avtal med bland annat Willys, Hemköp, Ur & Penn, Q-park, McDonalds, Webbhallen och Apoteket. Utmaningen blir att få konsumenterna att se fördelarna med mobilbetalning. Löser man det, så kan det här bli en rolig historia!

Impact Coatings

(IMPC) utvecklar och marknadsför system och processer för applicering av tunnfilmsbeläggningar. Bolagets teknologi, som bygger på nanoteknologi kan användas för att ersätta guld på elektriska kontakter med titan, kisel och kol, något som är önskvärt ur bland annat miljösynpunkt.

Bolaget har sedan november 2014 kommunicerat samarbete med flera stora aktörer t.ex. Michelin och den tyska fordonstillverkaren Volkswagen. Kan man lyckas väl i samarbetet med Michelin rörande bränsleceller, där volymorder förhoppningsvis är att vänta, tror vi på en resa norrut för aktiekursen i Impact Coatings.

CybAero

(CBA) utvecklar, marknadsför och säljer datorstyrda, obemannade helikoptrar, så kallade Unmanned Aerial Vehicles. På svenska även kallat drönare. I konceptet ingår sensorer, markstation, transportfordon och annan kringutrustning. Bolagets kunder finns inom både civil- och militär verksamhet. Helikoptrarna är tänkta att användas i miljöer som kan utsätta medarbetare för fara, exempelvis vid kraftledningsinspektioner och brandövervakning.

CybAero skrev under sommaren 2014 på ett ramavtal tillsammans med ett bolag inom den kinesiska koncernen AVIC där kineserna förbinder sig att köpa minst 70 st av CybAeros obemannade helikoptersystem under en åttaårsperiod. Avtalet uppges vara värt mellan 700-800 MSEK. CybAero har idag ett börsvärde strax under 500 MSEK.

Pricer

(PRIC B) är en leverantör av elektroniska displayer och informationssystem. Pricers elektroniska hyllkantsetiketter finns installerade i butiks och detaljhandelskedjor i över 50 länder. Exempel på butikskedjor som använder Pricers hyllkantsetiketter är Carrefour, Costco och Coop.

Insynspersoner i bolaget har köpt aktier under början av 2015 samtidigt som man förstärkt sin organisation genom att öppna kontor i Tyskland.

G5 Entertainment

(G5EN) utvecklar och agerar förläggare av spel till Ipone, Ipad, Android, Mac och PC. Bolaget fokuserar numera på så kallade Free 2 Play-spel, där spelaren köper virtuella varor inuti spelvärlden istället för den äldre intäktsmodellen unlockablespel som förbetalas.

Marknaden för mobilspel och spel för surfplattor fortsätter att växa intensivt och väntas inom några år vara de dominerande spelplattformarna. Trots fin omsättningstillväxt senaste åren har kursutvecklingen inte varit lika bra. VD:n fortsätter att köpa aktier. Vi tar rygg!

 

Börssmaktier

Portföljen per den 9 april.
Portföljen per den 9 april.

Om ni studerar kurserna de olika datumen så ser ni att vi gärna hade sett att tävlingen började dagen efter sista anmälningsdagen. Då hade avkastningen sett bättre ut. Men det är lika för alla och vi hoppas på att trenden är vår vän (förutom i Seamless). Tävlingsaktierna är inköpta mellan den 30 mars och den 2 april. Startkursen i respektive värdepapper är den genomsnittliga faktiska inköpskostnaden under inköpsperioden.

Nu kör vi!

Börs-SM: Presentation av lag 24kalmar

Laguppställning i Börs SM

Nu är det en vecka kvar av anmälningstiden till årets Börs-SM. 24kalmar är, som jag skrivit om tidigare, med i jakten på titeln ”Bäst i börssverige”. Jag har fått huvudansvaret att förvalta portföljen och välja ut vilka aktier som ska utgöra tävlingsportföljen. Men som jag också berört tidigare så kommer jag att ta hjälp av kunniga personer, vars hemmaplan är de mindre listorna på Stockholmsbörsen.

De två som jag frågade om de ville vara med i urvalsprocessen var min gamle gymnasiekompis Markus Larsson och pokerproffset Robin Linnér (Månadens Sparare i februari). Markus är nästan löjligt allmänbildad och skulle hävda sig väl i TV-programmet På Spåret. Han har dessutom en gedigen erfarenhet av börsen, trots sin ringa ålder. En given kandidat.

Robin ser jag lite som en joker. Han har livnärt sig på poker i sju år, vilket i sig är imponerande. Många aktietraders jag följer på Twitter har en bakgrund som just pokerproffs (vissa spelar fortfarande). En del verkar dessutom vara riktigt framgångsrika i sin aktiehandel. Detta har fått mig att fundera om det kan finnas något samband mellan pokerspelande och kortsiktig aktiehandel? Jag vill tro det. Goda färdigheter i sannolikhetsteori samt förmågan att hålla sina känslor i schack, är två saker som jag kan tänka mig stämmer väl in på både pokerproffs och aktietraders. Vem vet, om några år kanske Robin sadlar om till aktietrader på heltid?

Lyckligtvis fick jag ett JA från dem båda och vi är således en trio som är med i urvalsprocessen till 24kalmar-portföljen.

Jag ställde ett par frågor till Markus och Robin så ni ska få en uppfattning om deras syn på investeringar:

Markus Larsson

IMG_20150314_131753

Hur ser din investeringsfilosofi ut?

Man kan nog enkelt konstatera att den skiljer sig från vad gemene man får lära sig om värdeinvesteringar. Riskvilligheten hos mig är hög och horisonten säkerligen kortare än för de allra flesta.  Jag söker efter undervärderade och ibland ”bortglömda” bolag på de mindre listorna. De får gärna vara i turn-aroundfas eller drivas av en förhoppning om att något stort kommer att ske.

Min portfölj består idag av fyra bolag varav ett faktiskt är kärninnehav med flerårig sparhorisont. De andra tre tror jag kan avkasta fint under 2015. Utöver det finns en kassa för mer kortsiktiga positioner som kan användas på dags eller veckobasis om läget skulle dyka upp!

Vad kan du bidra med till 24kalmar-portföljen?

Då reglerna ändrats för Börs-SM var det gäller omplaceringar handlar det mycket om att hitta rätt från början. Det blir såklart lite utav ett lotteri. Jag tror att min erfarenhet och riskvilja från småbolagslistorna här kommer väl till pass. Genom att ha gjort läxan från början tror jag på en bra utveckling för 24 Kalmars portfölj.

Markus om Robin:

Har nog aldrig varit med om en morgon-call i vaket tillstånd. Borde kanske lägga mer tid på börsen i USA då deras öppettider passar Robin bättre…

Markus om Patrik:

Kalmar innerstads klokaste 26-åring, ser på investeringar på ett sätt som alla andra kanske borde göra. Kanske väl defensiv sett till hans unga ålder.  I Börs-SM får han sväva ut lite och vi får se om han får mersmak…

Robin Linnér

11007484_885131198174868_655958923_n (2)

Hur ser din investeringsfilosofi ut?

Eftersom att jag är relativt ny inom aktievärlden så är inte min strategi helt färdigarbetad än. Jag gillar bolag som har en unik produkt/affärsidé och har inget emot mindre bolag, då min riskaptit är hög.  Handlar oftast aktier på medellång sikt. Har även tänkt öppna upp ett väldigt långsiktigt månadssparande i form av billiga indexfonder. En perfekt grund i ett sparande.

Vad kan du bidra med till 24kalmar-portföljen?

Med två rutinerade rävar i laget så blir min uppgift att bidra med lite innovativa idéer och en ordentlig gambling-mentalitet. Har tagit lärdom av fjolårets dåliga strategi i Börs-SM och tror att årets regler kan passa mig bättre.

Robin om Markus:

Det han inte vet är inte värt att veta. Hittar bättre på de mindre listorna än i sin egen lägenhet.

Robin om Patrik:

Kalmars yngsta gubbe. Älskar att analysera. Handlar endast när värdet är större än priset.

Vad händer framöver?

Nästa inlägg om Börs-SM kommer förmodligen handla om vilka aktier som får förtroendet att vara med i 24kalmar-portföljen. Men jag kan avslöja redan nu att det luktar riktigt hög risk!

24kalmar vill bli bäst i börssverige

Vad är Börs-SM?

Börs-SM startade 1986 och har varit återkommande varje år sedan dess. Tävlingen arrangeras av tidningen Aktiespararen i samarbete med Dagens Industri och Nasdaq och tävlingen administreras av Aktieinvest.

Börs-SM 2015 pågår mellan den 10 april och 23 november. Sista anmälningsdag är den 23 mars.

Reglerna är enkla:

– Varje aktieportfölj ska innehålla nio aktier med fördelningen 500 kronor per aktie.

– Inga omplaceringar får göras under tävlingsperioden.

Den portfölj som ökat mest i värde under tävlingsperioden kammar hem förstapriset och den åtråvärda titeln som ”Svensk mästare i aktieplacering”.

Deltagarbeloppet är som vanligt 5 000 kr. Av dem går 200 kronor till en administrativ avgift och 300 kronor till vinstpotten. Resterande 4500 kronor köper du riktiga aktier för – aktier du får behålla efter tävlingens slut.

Hur mycket vinstpengar det totalt blir beror på antalet deltagarportföljer i årets Börs-SM, och därför är vinstplanen än så länge preliminär. Den totala vinstsumman kan vi presentera först när vi ser hur många som deltar i Börs-SM 2015. År 2014 var förstapriset 500 000 kronor.

24kalmar.se deltar!

Jag har fått uppdraget att förvalta 24kalmar-portföljen. Tidigare år har jag aktivt valt att inte delta i Börs-SM på grund av den kortsiktighet som präglar tävlingen. Men i och med de förbättringar (inga omplaceringar i portföljen) man har gjort har jag nu valt att ställa upp.

För att vinna Börs-SM krävs det skicklighet men framförallt en stor portion tur. En portfölj beståendes av stora och stabila bolag, som jag vanligtvis föredrar, vinner knappast. Därför kommer jag att leta efter guldkorn på de mindre listorna i jakten på en riktigt hög avkastning. För 24kalmar.se är med för att försöka vinna!

Eftersom jag har begränsade kunskaper på de mindre listorna kommer jag att handplocka ett team som ska hjälpa mig i urvalsprocessen och hitta nio stycken potentiella vinnaraktier. Vilka detta blir kommer presenteras när rekryteringen är klar.