Kort om Kalmar InvESSt Day

Jag skrev i förra veckan om Kalmar InvESSt Day och i morgon kl 09:00 inleder entreprenören Martin Rosén dagen. Jag har fått flera frågor om dagen, så här kommer några förtydligande:

När: I morgon, onsdag

Plats: Linnéuniversitetet, Brofästet, Kalmar Nyckel

Sal: NY200

Tid: 09:00-12:00

Kostnad: Gratis

För vem: Alla som vill

Föreläsare: Martin Rosén, Patrik Rydasp, Anneli Sjöstedt

Dessutom har Linnéuniversitetets kändaste aktietrader lovat att hålla en tolvminutersgenomgång med sina senaste marknadsspaningar. Det vill ni inte missa!

Vi ses i morgon!

Kalmar InvESSt Day 2016

Om en vecka är det återigen dags för InvESSt Day på Linnéuniversitetet. Förra året höll jag och Swedbanks chef för Private Banking, Kristoffer Björneklint, varsin föreläsning. Responsen efteråt var oerhört positiv.

Det är näringslivsutskottet i studentföreningen Kalmar ESS tillsammans med Unga Aktiesparare och Drivhuset i Kalmar som arrangerar dagen.

Till i år är startuppställningen följande:

Martin Rosén – Blev i år utsedd till en av Sveriges mest lovande unga entreprenörer. 24kalmar skrev tidigare i år om just detta. Martin kommer prata om entreprenörskap samt hur man föder en idé och gör den till verklighet.

Patrik Rydasp – Styrelsemedlem i Unga Aktiesparare och ekonomibloggare på 24kalmar. Kommer prata om varför man ska investera i aktier och hur det kan ge valmöjligheter i livet.

Anneli Sjöstedt – Dagen avslutas med en lokal storstjärna. Vd för Kalmars enda börsnoterade bolag Electra Gruppen som omsätter nästan två miljarder. Anneli kommer bland annat prata om företagsutveckling, hur man jobbar med press/media och hur börsen påverkar bolaget.

DATUM: 12 oktober
TID: 09:00 – 12:00
PLATS: Linnéuniversitetet, Sal NY200

Alla är välkomna och det bjuds på fika!

Kika också in Facebook-eventet:

https://www.facebook.com/events/169774103468111/

Vd:ar föreläser om sparande – kom och lyssna!

På onsdag eftermiddag får Kalmar finbesök i form av Philip Scholtzé (vd Unga Aktiesparare) och Therese Lundstedt (vd Aktieinvest). De ska hålla en kortare föreläsning i Linnéuniversitetets lokaler.

Vad: Föreläsning om karriär/sparande
Vilka: Philip Scholtzé & Therese Lundstedt
När: Onsdag 9 mars
Tid: 16.00-17.30
Var: Linnéuniversitetet, Kalmar Nyckel Sal: Ny 203

Ingen anmälan krävs. Bara att dyka upp om du vill öka kunskapsbanken inom karriärutveckling, sparande och investeringar!

Årsmöten, Trading-Tobbe & Korta kjolar

I går deltog jag på två årsmöten. Först ut var Unga Aktiesparare med sin årsstämma. Till ny ordförande valdes 18-åriga Lisa Lundbäck. Lisa valdes in i styrelsen vid vår extra årsstämma i slutet av maj 2015 och steppar nu upp och leder styrelsen från och med i går. En intervju med Lisa om hennes nya roll i Unga Aktiesparares styrelse för Kalmar/Nybro kommer under januari/februari.

Själv går jag in på mitt tredje år i samma styrelse. Det blir också mitt sista år eftersom åldern börja komma ikapp mig.

***

Efter mötet förklarades avslutat begav sig jag och Lisa i rask takt mot Jenny Nyströmskolan, där de ”äldre” aktiespararna skulle hålla sin årsstämma. Jag och Lisa skulle under en punkt under årsmötet informera om vad vi i Unga Aktiesparare sysslar med.

Till ordförande, för tjugoandra året i rad(!), valdes aktiespararlegenden Jan-Åke Karlsson.

Ordförande Jan-Åke Karlsson. Bild: aktiespararna.se
Ordförande Jan-Åke Karlsson. Bild: aktiespararna.se

***

I samband med årsmötet, som uppskattningsvis 150 personer närvarade på, var Tobbe Rosén inbjuden för att hålla en föreläsning. Det märktes bland åhörarna. Vanligtvis brukar man kunna räkna personer under 40 år på en hand. Men Trading-Tobbe hade lockat en hel del yngre åhörare som ville snappa upp värdefulla tips och råd.

Det var nog fjärde gången som jag lyssnade på Tobbe. Och även om vår syn på aktier skiljer sig rejält, så gillar jag att lyssna på honom. Han poängterar gång efter gång hur viktigt det är med att hålla sig till sina regler och det är något som jag verkligen instämmer med.

Det blir såklart en del upprepningar när man lyssnat på honom några gånger men han bjuder också på några nya guldkorn. I går var behållningen kjolindexet, eller The Hemline index. Tobbe tog hjälp av grafen nedan och argumenterade för att i högkonjunktur bär damerna alltid korta kjolar.

kjolindex

hemline index

***

Alexander Müller – en framtida heltidstrader?

I pausen passade några av de ”yngre” åhörarna att få lite extratid med Tobbe Rosén. En av de som var framme och ställde frågor var 25-åriga Alexander Müller från Helsingborg, som till vardags pluggar ekonomi på Linnéuniversitetet.

Du var en av dem som var framme i pausen och pratade med Tobbe Rosén. Vad frågade du?

-Jag och mina vänner tog tillfället i akt och växla några ord med Tobbe. Vi frågade hur han använder sig av mäklarstatistik i orderböckerna samband med sina analyser. Vi diskuterade även hur han tror att BRENT oljan kommer att utveckla sig framöver. Vi avslutande diskussion med varför OMX reagerar som det gör vid specifika klockslag, ex. 10:30 så finns det en stor sannolikhet att OMX tar en annan riktning. Det var välinvesterade 20 minuter kan man säga.

Handlar du själv mycket med aktier?

-Jag är en mycket aktiv börshandlare. Jag har en utdelningsportfölj, swing-portfölj, daytradingportfölj och en hedge-portfölj. Mitt största intresse kretsar just kring aktier och marknaden som helhet. Mitt långsiktiga mål är att bli heltidstrader.

Tobbe Rosén argumenterade för att vi är inne i en ”bear market” och att han kommer navigera för nedgång tills motsatsen är bevisad, hur agerar du?

-Det är mycket svår fråga. Det går inte en dag utan att jag resonerar kring vad börsen kommer att stå i längre fram. Jag kan erkänna att jag delar Tobbes syn på den framtida utvecklingen. Jag är en trader som förlitar sig mycket på teknisk analys och det gör Tobbe också. Igår på föreläsningen så hade han enligt min mening starka bevis för att vi är inne i en ”bear market”.

Vad tror du om börsåret 2016?

-Jag tror att börsåret 2016 kommer bli en utmaning. Jag tror att 2016 är året som den aktiva börsaktören kommer att bli belönad, vilket betyder att du arbetar med hedge för att minimera förluster dagar börsen visar rött. Det kommer dock att dyka upp ”Buy-the-dip” case och då ska man ha torrt krut i portföljen för att köpa ”undervärderat”.

 

Tobbe Rosén ger några extra tips till de intresserade i fikapausen.
Tobbe Rosén ger några extra tips till de intresserade i fikapausen.
Alexander Müller
Alexander Müller.

Kalmar InvESSt Day

I går gick Kalmar InvESSt Day av stapeln. Jag fick äran att, tillsammans med Kristoffer Björneklint, chef för Private Banking på Swedbank i Kalmar, hålla i varsin inspirationsföreläsning om aktier. Tanken var även att Plain Capital skulle varit där och inspirerat, men på grund av sjukdom fick de ställa in.

Linnéuniversitetets ekonomiförening anordnar tillsammans med Unga Aktiesparare aktietävlingen Game of Stocks som ska avgöras i höst. Kalmar InvESSt Day var en introduktion till den tävlingen.

Uppskattningsvis var det cirka 70-80 personer som hade tagit sig tiden för att komma och lyssna. Jättekul!

IMG_4041
InvESSt-gruppen, föreläsarna & Unga Aktiesparare

IMG_0603 IMG_0610 IMG_0614 IMG_4036-2

Aktieföreläsning på Linnéuniversitetet

På måndag börjar jag ett nytt kapitel. Jag ska för första gången hålla en föreläsning om aktier. Det är KalmarESS, ekonomföreningen på Linnéuniversitetet, som tillsammans med Unga Aktiesparare anordnar en första InvESStment Day. Den här dagen kommer att vara startskottet på höstens stora aktietävling Game of Stocks. Syftet med Game of Stocks är att inspirera och få chansen att testa på hur det är att handla med aktier. Du tävlar med riktiga aktier men med fiktiva pengar. Fina priser utlovas till vinnaren!

Som introduktion till Game of Stocks hålls det tre stycken föreläsningar i Linnéuniversitetets lokaler. Dagen ser ut enligt följande:

10.00 Presentation av dagen
10.15 Swedbank
11.15 Plain Capital
12.00 Lättare lunch (Swedbank bjuder)
12.30 Patrik Rydasp
13.15 Frågor och mingel

Till min föreläsning har jag satt ihop en PowerPoint-presentation. Just PowerPoint känns annars väldigt förlegat och tråkigt, men jag hittade inget bra alternativ som passade mig. Prezi var uppe på tapeten men det var jag tvungen att betala för, så det gick bort av den anledningen.

Hur som helst. Så här har jag delat in min föreläsning:

1. Varför aktier?
2. Håll nere kostnaderna
3. Ränta-på-ränta-effekten
4. Riskhantering
5. Psykologi
6. Generella råd vid aktieinvestering

(Fyra steg till miljonerna)
(Fotboll är inget för börsen)
(Så här blir du löjligt rik)
(Min egen aktieportfölj)

De fyra punkterna i parantes är bonusslides och avhandlas i mån av tid.

Har du inget annat för dig på måndag är du välkommen att lyssna. I dagsläget är det ca 120 personer som anmält sig via Facebook-eventet. Kul!

När: Måndag 12 oktober
Tid: 10.00
Var: Linnéuniversitetet, sal Ny200k

Länk till Facebook-eventet