Månadens Sparare

Månadens Sparare November

24 Kalmar

Berätta lite om dig själv?
Jag heter Philip Börjesson, är 22 år gammal och kommer från Kalmar. Jag är för närvarande bosatt i Kristianstad där jag pluggar Ekonomiprogrammet med inriktning Bank och Finans. Vid sidan av studierna jobbar jag på SEB-banken. När jag inte jobbar umgås jag med vänner, tränar och självklart så går mycket tid till mina investeringar.

Varför sparar du i aktier?
Jag skulle säga som många andra, trygghet, man vet aldrig vad som kan hända. Men jag sparar även för att kunna göra saker jag tycker om, sen är det aldrig fel att ha en bra insats i framtiden vid ett eventuellt hus- eller lägenhetsköp.

Hur ser din investeringsfilosofi ut?
Jag är rätt övertygad om att det är viktigt att ha en strategi när man investerar i aktier, men att komma fram till en strategi som faktiskt passar är inte det lättaste.

Jag som person har en stor riskvilighet när jag handlar med aktier och andra värdepapper. Jag söker efter mindre ”upcoming” bolag som är undervärderade och förhoppningsvis kan ge bra utdelning inom en tidshorisont på 1-2 år.

Min portfölj består idag av två bolag som jag är väldigt insatta i, jag tror att dessa två bolagen kan ge en fin avkastning under 2016 och 2017. Självklart har jag bevakning på andra bolag vid sidan om för eventuella köp.

Jag vet att du investerat i ett riktigt hett bolag. Kan du berätta lite om din resa i Fingerprint?
Rolig fråga! Jag fick upp ögonen för Fingerprint för cirka 4 år sedan, det var också då som jag köpte mina första aktier i bolaget. Jag såg köpet som en risk men jag såg även stora utvecklingsmöjligheter i framtiden för bolaget.

Fingerprint är ett bolag som har haft många kraftiga dippar och ökningar under dessa år, jag ska inte gå under stolen med att säljknappen har legat nära ett antal gånger.

Framtiden ser bra ut i mina ögon då jag fortfarande ser stora utvecklingsmöjligheter för bolaget, det är inte förrän nu bolaget har börjat göra vinst.

Sen får vi inte glömma att Fingerprint är en kandidat till OMXS30 och det skulle vara väldigt intressant att se hur det skulle påverka aktien.

Vilken är din bästa aktieaffär?
Självklart är det Fingerprint! Den resan blir svårslagen.

Vilken är din sämsta?
Jag måste nog säga att det är när jag skulle ge mig in i Africa Oil, det gick absolut inte som jag hade tänkt mig…

TV: Månadens Sparare Studentspecial

 

Josefine Fält och Joanna Sarvanidis - två studenter på Linnéuniversitetet
Josefine Fält och Joanna Sarvanidis – två studenter på Linnéuniversitetet

Namn: Josefine Fält
Ålder: 23 år
Från: Oskarshamn
Program: Human Resource Management
Drömjobb: Personalchef

Namn: Joanna Sarvanidis
Ålder: 23 år
Från: Stockholm
Program: Human Resource Management
Drömjobb: Global personalchef

Vad är det bästa med att plugga i Kalmar?

Josefine: Det är en vacker stad med en fin miljö och du har nära till allt. Sen finns det inte så många städer som erbjuder både företagsekonomi och personalutbildning. Jag ville egentligen inte plugga i Kalmar, men tack vare den här utbildningen så blev det ändå så.

Joanna: Det bästa med att plugga i Kalmar är att det är en liten stad, det blir väldigt intimt. Du kommer väldigt nära inpå alla som du pluggar med. Eftersom jag är från Stockholm hade jag först funderingar på att plugga där istället. Men då blir det som att man pluggar vid sidan av sitt ”liv”. I Kalmar blir mitt huvudfokus att plugga.

Vad tycker du att Kalmar som universitetsstad kan utveckla?

Josefine: Programmen är utspridda över hela staden. Vi har vår ekonomifakultet och träffar bara de som går där. Det hade varit roligt med ett bättre utbyte med andra studenter.

Joanna: Jag tänker ungefär som Josefine. Jag gärna sett att det fanns ett campus här i Kalmar. Mer gemensamhet mellan fakulteterna, det saknar jag mest i dag.

Hur ser ditt sparande ut i dag?

Josefine: Det är sporadiskt. Jag sparar en del eftersom jag även har ett extrajobb. Förra året tog jag inte fullt CSN-lån men det har jag valt att göra nu och kan därför spara desto mer. Jag lägger alltid undan en slant i början av månaden och sedan brukar det alltid bli kvar lite i slutet av månaden som jag också lägger undan.

Jag sparar främst i aktier just nu. Jag för över pengar till mitt Avanza-konto och sparar därigenom.

Joanna: Det är ganska litet, haha. Jag lägger mest undan pengar efter att jag har jobbat på somrarna och vintrarna, annars blir det inte så mycket. Jag försöker att lägga undan en del i början av månaderna. Vissa månader går det bättre, andra går det sämre.

Klarar ni er på CSN-pengarna?

Josefine: Jag tycker att vi får tillräckligt med pengar i dag och jag klarar mig bra på det. Men sen har vi några i klassen som har familj och då är det en helt annorlunda situation. Jag tror det beror på hur ens livssituation ser ut.

Joanna: Ja, absolut! För mig är det inga problem. Jag har ganska låg hyra, vilket jag tror är en viktig del i det. En fördel med Kalmar är att jag varken behöver ha någon bil eller något SL-kort. Det hade jag behövt ha i Stockholm, vilket skulle kostat mer pengar.

Börs-SM: Månadsrapport september

Börs-SM

Sammanlagt är det 5 653 stycken portföljer som är med och slåss om titeln ’Bäst i börssverige’. De nio populäraste aktierna är i fallande ordning: Africa Oil, EnQuest, Aerocrine, Lundin Petroleum, Swedish Orphan Biovitrum, Lucara Diamond, Betsson, Karo Bio och Mycronic. I lagtävlingen är det en bit över 500 stycken portföljer som deltar.

När vi summerar september månad är Curt Nolberger fortfarande i totalledning med fenomenala 147 % plus.

Ledarportföljen:
Allenex B
Anoto Group
BioInvent International
Fingerprint Cards B
Karo Bio
Opcon
Precise Biometrics
Sensys Traffic

Lagtävlingen har fått en ny ledare i Team ECO. Uppgång i deras portfölj summeras till 102 % hittills. Lag 24kalmar fortsätter plocka placeringar, trots att totalavkastningen ungefär är densamma.

Skärmavbild 2015-09-30 kl. 20.09.20

*Vid juni månads månadsavstämning låg hemsidan nere, vilket medförde att vi inte kunde återge den exakta positionen vid den tidpunkten.

Om 24kalmar-portföljen

(En presentation av bolagen kan du läsa här)

Aerocrine – bolaget uppköpt och avnoterat. Totalavkastning 87,5 %. Mycket väl godkänt!


I Seamless har det varit en hel del nyheter den gångna månaden. Det började med att finanschefen Daniel Hilmgård lämnade med omedelbar verkan. Johanna Engelbrekt har tillfälligt ersatt honom. I mitten av september publicerades ett pressmeddelande om att betalningslösningsappen SEQR nu via mobilt bank-id direkt kan anslutas till användarens bankkonto. Därefter framkom det att storägare Peter Fredell, tillika vd, minskat sitt innehav med cirka 2,85 miljoner aktier. Men några timmar senare kom ett klargörande om att han tecknat ett återköpsavtal kring de aktier han sålt, vilket innebär att hans exponering i Seamless inte minskat.

SEQR hann också lansera en digital kassa i appen som gör att småföretagare och privatpersoner enkelt kan ta betalt utan något krångel och dessutom få in pengarna direkt på kontot, utan någon fördröjning.

Hur har då aktien reagerat på det här? Som vanlig, känns det som. Aktien har kontinuerligt backat hela månaden och är ner tvåsiffrigt. Men en och en halv månad kvar av tävlingen krävs en rejäl studs uppåt för att Seamless inte ska få betyget underkänt!


Bong: inget att rapportera, vare sig nyheter eller kursrörelser. Bolaget släpper rapport den 19 november. Aktien har inte rört sig sedan senaste månadsrapporten.


Shamaran fortsätter gå uselt för portföljen. Inte speciellt många kursdrivande nyheter som är bolagsspecifika, men aktien är ändå ner ca 15 %. Uselt!


East Capital Explorer fick i början av månaden ett fint uppmärksammande då majoriteten av bolagsledningen består av kvinnor, vilket inte tillhör vanligheterna på Stockholmsbörsen. I övrigt har man lagt ner en Rysslandsfond under månaden. Aktien har överavkastat index under månaden, vilket får anses vara godkänt.


Cybaeros pågående nyemission blev under september kraftigt övertecknad, teckningsgraden blev 182 %. I och med emissionen tillförs bolaget ungefär 75 miljoner kr. Både VD och samtliga styrelsemedlemmar tecknade sig fullt ut och visar att man tror på bolaget. Den 17 september meddelades det att bolaget fått en ny storägare. Det är den amerikanska riskkapitalfonden Subversive Capital som lagt beslag på ungefär 3 % av röster och kapital. Kursen har dock fortsatt sin kräftgång och handlas idag strax under 10 kr.


Oförändrat aktiepris i G5 och vi inväntar med spänning de preliminära omsättningssiffrorna för Q3 som bör dyka upp nästa vecka! Rapport 6 november.


I prismärkningsbolaget Pricer har det varit tyst under hela september. Aktieägarna väntar spänt på kommunikation från företagsledningen. Kursen har inte rört sig nämnvärt sen den senaste månadsuppdateringen och handelsvolymen har varit relativt låg.


Aktieägarna i Imapact Coatings har all anledning att vara nöjda med kursutvecklingen i september. Aktien noterades som högst under månaden några tioöringar under 20-kronorsstrecket. Den enda kommunicerade informationen till marknaden har bestått i en order på Ceramic Maxphase från en ”premiumbilstillverkare”. Det beräknade värdet uppges till cirka två miljoner kronor.

 24kalmar-portföljen

Skärmavbild 2015-09-30 kl. 18.11.59

Månadens flipp: Impact Coatings – tar platsen även den här månaden eftersom aktien går urstarkt. Totalavkastning > 100 %!

Månadens flopp: Seamless – frågan är om inte tåget har gått för Seamless? Det verkar inte ta fart… Och känslan är att en nyemission står och väntar vid nästa perrong!

Allt gott,
Lag 24kalmar

TV: Månadens Sparare Special

7 snabba med bröderna Andersson
Johan

Sommar eller Vinter?
Öl eller Vatten?
Hus på landet eller Lägenhet i stan?
Bänkpress eller Löpband?
Bil eller Cykel?
Familjen Wallenberg eller Familjen Persson?
St. Andrews eller Kalmar GK?

Andreas

Sommar eller Vinter?
Öl eller Vatten?
Hus på landet eller Lägenhet i stan?
Bänkpress eller Löpband?
Bil eller Cykel?
Familjen Wallenberg eller Familjen Persson?
St. Andrews eller Kalmar GK?

Hur ser en vanlig vardag ut i ditt liv?

Johan: -Dagen börjar med Dagens industri på jobbet. Det är alltid bra att vara påläst då jag har hand om många börsnoterade bolag i mitt yrke som säljansvarig på Scandic Hotel i Småland/Blekinge.

Andreas: -Jag är en rutinmänniska. Måndag till torsdag är rätt enformigt med uppstigning kl. 6, sen jobb och efter jobbet blir det någon form av träning, vanligtvis golf eller fys. På kvällen blir det någon tv-serie i soffan med sambon.

Beskriv din bror med tre ord.

Johan om Andreas: -Seg, envis och motiverad.

Andreas om Johan: -Utåtriktad, nyfiken och snabb.

Hur ser din investeringsfilosofi ut?

Johan: -Jag letar just nu stabila aktier med bra utdelning men som också har goda framtidsutsikter. Ränta-på-ränta-effekten eftersträvar jag. Lek aldrig med pengar som du behöver idag eller imorgon, utan sätt undan kapital som du vet du kan undvara en längre tid framöver.

Andreas: -Bära eller brista!

Ryktet säger att ni har varsin ”Rock’n’Roll-portfölj” med aktier. Vem av er är mest Rock’n’Roll?

Johan: -Haha, det är lätt jag! Jag har dock två portföljer, en kortsiktig och en som är mer framtidsbaserad. Jag har tagit rygg efter läst lite bloggar och hittat ett par guldkorn själv. Här finns bland annat Eniro, Shamaran Petroleum, BE Group, BIMObject, Star Vault och Vardia Insurance.

Andreas: -Jag tror att det är Johan som vinner den. Men jag börjar komma närmare. Det är dock inget jag är stolt över, då jag egentligen vill vara långsiktig.

Vilken är din bästa investering?

Johan: -Starbreeze! Jag lyckades komma in på låg nivå och gjorde en god vinst.

Andreas: -Starbreeze och lägenheten. Tror dock fortfarande att Prostalund kan bli bra på lång sikt. Ni som vill haka på kan få den billigt nu!

Din sämsta?

Johan: -Just nu är det Opus. Jag hade haft denna på lur ett bra tag, sen när kurslarmet gick var jag inte sen på att investera. Dock kom smällen på måndagen efter då Kinakrisen bröt ut, det var för övrigt samma dag som regeringen kom ut med information om att de skulle se över bilbesiktningen.

Andreas: -Oj, finns många… skam den som ger sig.

Ni delar också ett intresse för golf. Vem slår den längsta drivern?

Johan: -Jag, men Andy ligger inte långt efter…

Andreas: -Oftast slår Johan längst.

 

Två aktieintresserade bröder. Andreas Andersson till vänster och Johan Andersson till höger.
Två aktieintresserade bröder. Andreas Andersson till vänster och Johan Andersson till höger.

Månadens Sparare

Månadens Sparare augusti – Ellinor Karlsson

 

elka

Vem är du?

Mitt namn är Ellinor Karlsson, jag är 24 år och uppvuxen i Köpingsvik, Borgholm. Jag har precis tagit examen från en YH-utbildning här i Kalmar och har det senaste halvåret praktiserat och arbetat på Fritidsresors huvudkontor i Stockholm och just nu påbörjar jag min andra vecka på ett nytt jobb och företag som heter AcadeMedia. På min fritid gillar jag att träna, träffa vänner, umgås med min pojkvän Johannes och framför allt upptäcka och lära känna mina nya hemstad Stockholm.

Hur sparar du?

Mitt sparande har minskat något de senaste 2 åren, jag har studerat och tagit en liten del av CSN-lånet och jobbat lite extra ibland. Själva sparandet sker till ett separat bankkonto där jag har automatisk överföring direkt den 25:e varje månad. Oavsett inkomst har jag alltid lagt undan till sparandet först.

Nu känns det skönt att börja arbeta heltid igen då sparandet också kommer att återgå till en mer stabil nivå. En annan viktig detalj som kommer förändra mitt sparande är vårt (min och Johannes) köp av bostadsrätt i Stockholm. Så för tillfället är det svårt att säga exakt hur jag sparar då det sker en stor förändring på många plan just nu men jag känner mig nöjd och ser fram emot att förändra mitt sparande till det bättre, både på kort och lång sikt.

Varför sparar du?

Jag sparar för framtiden, resor och nöjen. Givetvis har stora delar av mina sparpengar gått till kontantinsatsen till vår nyköpta bostadsrätt. För mig är det viktigt att alltid ha ett bra sparkapital så jag kan känna en god ekonomisk trygghet.

Jag tycker också det är viktigt att känna att jag har mina pengar till hands, vill jag resa eller behöver köpa något ska inte pengar vara ett problem just då. Sen måste jag tillägga att jag är väldigt sparsam och fundersam när det gäller de flesta köpen. En gyllene regel som jag ofta tillämpar är att alltid sova på köp över 1000 kr, vilket har sparat mig många 1000 lappar…

Vad ska du göra för augustilönen?

SPARA, spendera på diverse nödvändiga saker och kringkostnader till vår lägenhet och blir det något över ska jag bjuda Johannes på middag på någon mysig restaurang och köpa så många glasskulor han vill till efterrätt!

Månadens Sparare

Månadens Sparare Juli – Joakim Deurell Sjöström
11806970_10152902822277331_1474440810_o

Vem är du?

Mitt namn är Joakim Deurell Sjöström och jag är 26 unga år. Jag driver företaget Kakelexperten i Kalmar AB tillsammans med min kollega Johan Bergstrand. På företaget är vi tre anställda. På min fritid lirar jag fotboll i Lindsdals IF och den lilla tid som blir över spenderas tillsammans med min familj och sambo.

Hur sparar du?

Mitt lönekonto är på Swedbank men mitt sparande finns hos Avanza bank. Enligt mig har Avanza mycket mer förmånliga alternativ till utbud och priser när det gäller aktiehandel. På Avanza har jag en aktieportfölj bestående av tre Investmentbolag samt en räntefond. Varför jag valt att investera i just investmentbolag är för att kunna sprida riskerna samt få utdelning och låta ränta-på-ränta effekten göra jobbet för mina pengar. Jag anser inte att jag ska jobba för mina intjänade pengar, utan pengarna ska jobba för mig. Därför är mina Investmentbolag ett långsiktigt sparande.

Min räntefond används till mitt kommande husbygge som jag kommer använda inom den närmsta tiden.

Varför sparar du?

Min vision är att i framtiden kunna få ett friare liv där jag inte är beroende av att arbeta 50 timmar i veckan. Jag vill själv kunna styra över min tid.

Vad ska du göra för julilönen?

Jag har inte vart inne på kontoret under semestern. Därför är det i nuläget oklart om jag kan göra något överhuvudtaget. Det återstår att se  😉

Månadens Sparare

Christoffer Axelsson

FullSizeRender

Vem är du?

Jag är 21 år, bor hemma i barndomsvillan på getingen (#sparadkrona). Jag sommarjobbar just nu på Kalmar Golfklubb men ska senare i höst flytta tvärs över landet till Göteborg för studier till civilingenjör med inriktning maskinteknik. Mycket av fritiden ägnas åt finsnickeri då jag designar och bygger inredningsdetaljer och möbler. Aktier, golf, jakt och fotboll är fyra andra stora intressen där aktier har blivit ett dagligt inslag i vardagen

Hur sparar du?

Eftersom jag bara är 21 år och inte har några lån eller kommer att behöva använda mina sparade pengar på minst fem år är jag benägen att ta en väldigt stor risk i mitt sparande. Tänker söka fullt CNS-lån till hösten då jag tror mig kunna avkasta mer på börsen än vad de förmånliga lånets räntor är.

Jag har i dagsläget ett ISK-konto på Swedbank. Även om börsen kan kännas högt värderad ligger jag för tillfället nästan fullinvesterad i fem olika bolag, tre på mid cap, ett på small cap samt ett på first north. Tidshorisonten vid köp av aktier varierar stort. Jag sätter målkurs på alla aktieköp och försöker hålla mig vid det men tradar ibland när det uppkommer svängningar på börsen. Håller stenhårt på strategin att sälja av en aktie vid -10%, sätter som regel en notis vid -8% och en stop loss(en funktion som säljer aktien automatiskt) vid -10%. Än så länge har aldrig en sådan stop loss aktiverats men jag tycker det är viktigt att den finns där.

Anledningen till att jag använder Swedbank är egentligen för att andra banker inte kunnat erbjuda en bra mobiltjänst för handel av värdepapper. Nordnet kom i våras ut med en uppdatering på deras mobiltjänst som ser lovande ut, kan bli ett byte av bank för att få ned courtagekostnaderna.

Varför sparar du?

Jag sparar för att inte behöva, eller vara så lite beroende av bankerna som möjligt. Att äga mitt eget boende är något jag vill kunna uppnå så tidigt i livet som möjligt. Ekonomisk frihet och valmöjlighet värderar jag högt.

Vad ska du göra för junilönen?

För junilönen kommer jag bl.a. köpa en ny driver till golfbagen. Kan nog också bli en och annan Galliano hot-shot på Strand-Hotell de kommande söndagarna.

Månadens Sparare

Den 27:e varje månad är min förhoppning att kunna presentera en ny person på bloggen. Hon eller han får berätta lite om sig själv samt dela med sig om sina tankar kring sparande. 
Månadens Sparare Maj – Mia Alnerud

image1

 

Vem är du?

Mitt namn är Mia Alnerud. Jag bor i Kalmar och är fastighetsmäklare hos Pontuz Löfgren AB. Mina dagar är i stort sett alltid fullspäckade med visningar, kontraktsskrivningar, kundbesök och massa annat kul som hör till en mäklares vardag men någonstans däremellan klämmer jag in tid för träning, familj och vänner.

Hur sparar du?

Jag har alltid sparat långsiktigt i fonder och kortsiktigt på separat sparkonto. Jag ser även mitt boende i bostadsrätt som ett sparande då jag varje månad amorterar av på lånet.

Varför sparar du?

Jag sparar för att det ger mig en trygghet. Jag vill kunna ha ett bra liv i framtiden och om några år vill jag gärna köpa ett större boende.

Vad ska du göra med majlönen?

Min majlön kommer gå raka vägen till semesterkassan 🙂

Månadens Sparare

Den 27:e varje månad är min förhoppning att kunna presentera en ny person på bloggen. Hon eller han får berätta lite om sig själv samt dela med sig om sina tankar kring sparande. 
Månadens Sparare April – Axel Patrikson

IMG_2273

 

Vem är du?

Jag 34 år och jobbar på som Logistik- och Inköpschef på Xylems (fd Flygt) svenska försäljningsbolag i Emmaboda. På Xylem har jag jobbat i 7 år, främst inom logistikområdet. 2013-2014 tillbringade jag på vårt säljbolag i Dubai för att bygga upp logistikverksamheten i Mellanöstern. Det var ett spännande äventyr både för mig och min sambo som var med i Dubai. På fritiden tränar jag löpning och styrketräning, samt följer Kalmar FF.

Hur sparar du?

Jag sparar långsiktigt i aktier som jag har i depåer hos Avanza och Aktieinvest. Jag är skeptisk till aktivt förvaltade fonder eftersom avgifterna äter upp avkastningen samt att ytterst få fonder slår index över tid. Eftersom aktiemarknaden är relativt högt värderad är jag inte fullinvesterad i aktier utan har en andel av besparingarna på sparkonto. Sparkonto har jag i Santander Consumer Bank som åtminstone ger viss ränta till skillnad från de svenska storbankerna. Storbankerna ger sällan de bästa alternativen när det gäller sparande. Kom ihåg att bankernas ”rådgivare” primärt är säljare av sina egna produkter.

Varför sparar du?

För att köpa ett större boende samt för att skapa ekonomisk frihet och valmöjligheter i framtiden.

Vad ska du göra för aprillönen?

Jag befarar att en stor del av lönen som vanligt går till att stilla min sambos shoppingbehov. För det som blir över köper jag spritbord på Harrys kommande lördag. Nej skämt å sido så har jag inga direkta planer.

Månadens Sparare

Den 27:e varje månad är min förhoppning att kunna presentera en ny person på bloggen. Hon eller han får berätta lite om sig själv samt dela med sig om sina tankar kring sparande. 
Månadens Sparare Mars – Hero Eliassi

Hero

Vem är du?

Mitt namn är Hero Eliassi. Jag är 23 år och studerar tredje året på Civilekonomprogrammet vid Linnéuniversitetet. Vid sidan av studierna jobbar jag på Swedbank. När jag inte jobbar eller pluggar så umgås jag med familj och vänner, helst i samband med träning så jag brukar ofta vistas på Wellness Studio samt ute på Stensö då jag älskar att hänga ute i naturen.

Hur sparar du?

Så länge jag minns har jag sparat pengar på ett vanligt sparkonto. Numera sparar jag en stor del av mina pengar i fonder som jag varje månad avsätter en viss summa till. Jag har nyligen börjat intressera mig för aktier och nu har jag som mål att lära mig så mycket jag kan om det och förhoppningsvis blir även det en sparform för mig inom den närmsta framtiden.

Varför sparar du?

Jag sparar för att kunna göra saker som jag tycker är roligt. Jag älskar att resa och därför sparar jag pengar för att kunna resa när jag tid och möjlighet. Det känns även tryggt för mig att veta att jag har pengar att falla tillbaka på om det skulle hända något oväntat och jag eller någon i min närhet är i behov av det.

Vad ska du göra för marslönen?

Jag ska flytta om två veckor och kommer att behöva köpa lite nya möbler och inredning till nya lägenheten. Sedan ska jag även resa i slutet av april så jag kan tänka mig att jag kommer att göra mig av med några slantar då. 🙂